Medlemsinformation

Ett för alla trivsamt boende här på Gävlegatan bygger på att vi visar varandra respekt och agerar hänsynsfullt. Detta görs enklast och smidigast genom att alla boende följer samma regler.

Hänsyn

Visa hänsyn gentemot dina grannar! Störningar som till exempel hög musik, högljudda samtal och liknande bör generellt undvikas och ska inte alls förekomma mellan kl. 22.00 och 07.00. Om du planerar att förgylla en helg med en fest, glöm inte att informera dina grannar i förväg. 

För den som fixar hemma och renoverar finns ett antal ordningsregler att beakta och följa, där hänsynen till dina grannar står i fokus (läs mer nedan samt se även längst ner på sidan, Ordningsregler vid renovering och ombyggnation).

Lägenheten

  • Vårda din lägenhet väl
  • Åtgärda fel och brister snarast
  • Förebygg fuktskador - kontrollera eventuellt läckage på radiatorer, kranar och toalett
  • Se till att din hemförsäkring innehåller bostadsrättstillägg
  • Får du problem med ohyra/skadedjur, informera styrelsen och kontakta Anticimex
  • Renovering och ombyggnation (mer omfattande än att måla/tapetsera) kräver styrelsens tillstånd (se ansökan om tillstånd samt ordningsregler vid renovering och ombyggnation längst ner på sidan)
  • Uthyrning av lägenheten kräver styrelsens tillstånd (se ansökan om andrahandsuthyrning längst ner på sidan)
  • Beroende på skäl beviljas uthyrning i maximalt ett år
  • Uthyrning till eller via företag inklusive t ex air bnb är aldrig tillåtet

Handdukstork

I badrummen finns det en handukstork som inte bör stängas av. Ventilen kan fastna i avstängt läge, vilket gör det omöjligt att sätta på värmen igen. Stillastående varm vatten kan även orsaka att legionellabakterier frodas i systemet.

Kabel-TV

Varje lägenhet är utrustad med ett uttag för kabel-TV. Vi har Tele 2 som leverantör och grundutbudet innefattar cirka 20 kanaler. Kostnaden för kabel-TV ingår i månadsavgiften. Den som önskar kan givetvis via ett eget abonnemang öka antalet tillgängliga kanaler högst väsentligt.

Bredband

Varje lägenhet är utrustad med ett uttag för bredbandsuppkoppling (Telenor). Detta ingår inte i månadsavgiften, utan det är upp till den enskilde medlemmen att teckna abonnemang om så önskas.

Källaren

Till varje lägenhet hör ett källarförråd, som är märkt med lägenhetsnummer. Tyvärr har inte alla sitt förråd i trapphuset där man bor. Om du saknar källarförråd, hör av dig till styrelsen. Observera att ingenting får förvaras i gången utanför källarförrådet (läs mer under Brandskyddsarbete). Det sker ingen regelbunden städning av källargångarna.

Vinden

Till varje lägenhet hör ett vindsförråd, oftast i samma trapphus. Även vindsförråden är märkta med lägenhetsnummer. Om du saknar vindsförråd, hör av dig till styrelsen. Observera att ingenting får förvaras i gången utanför vindsförrådet (läs mer under Brandskyddsarbete). Det sker ingen regelbunden städning av vindsgångarna.

Trapphuset

Tänk på att ingenting får förvaras utanför lägenhetsdörren i trapphuset. Detta gäller inte minst soppåsar, som riskerar att läcka och orsaka permanenta skador på stengolvet. Dörrmattor placeras innanför lägenhetsdörren, dels för att inte påverka trappstädningen, dels på grund av brandsäkerheten (läs mer under Brandskyddsarbete). Förvara inte barnvagnar och dylikt i porten/entrén, utan ställ sådant i cykelutrymmet eller i ditt källarförråd. Trappstädningen utförs av en kontrakterad firma. Tillse att portar och källardörrar är ordentligt stängda och låsta. 

Cyklar

I varje trapphus finns det utrymme för cykelparkering i genomgångsrummet till gården. Använd gärna ditt källarförråd för förvaring av din cykel, inte minst om du använder den sällan eller aldrig. Utrymmet för cykelparkering är av lätt insedda skäl begränsat.

Säkringsskåp

Lägenheternas huvudsäkringar återfinns i källarplanet. I 3:an finns säkringarna bakom dörren direkt till höger från porten räknat. I de övriga portarna sitter huvudsäkringarna bakom de vita skåpen i cykelförråden. Skåpen kan öppnas med lägenhetsnyckeln, förutsatt att denna inte bytts ut av lägenhetsinnehavaren.

Tvättstugor

Föreningen har två tvättstugor belägna i källaren mellan Gävlegatan 9 och 11. Båda tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en tvättho för handtvätt. Tvättstuga 1 har dessutom en maskin för grovtvätt. Mittemot tvättstugorna finns ett stort torkrum samt ett mangelrum. Tvättstugorna kan bokas med två pass åt gången mellan kl. 07.00 och kl. 23.00. Strax innan kl. 23.00 stängs strömmen av till samtliga maskiner - har du tvätt kvar i någon maskin kan du hämta den först nästa morgon vid 07.00 Det är tillåtet att boka ett dubbelpass antingen i en och samma tvättstuga, t ex 09.00 - 11.00 och följande 11.00 - 13.00, eller båda tvättstugorna parallellt, t ex tvättstuga 1 07.00 - 09.00 samt tvättstuga 2 07.00 - 09.00. Bokningssystemet är digitalt via boka tvättid. Inloggningsuppgifter fås antingen genom den förra medlemmen eller genom kontakt med boka tvättid. Du som använder tvättstugorna, tänk på att städa efter dig inklusive gör rent filtren i både torktumlare och torkskåp. Lämna tvättstugan i det skick du själv önskar finna den.

Sopor

Hushållssopor läggs i avsedda soptunnor på gården. Det finns två uppställningsplatser om vardera sex soptunnor. En är placerad mellan 3:an och 5:an och den andra mellan 9:an och 11:an. Här ska endast hushållssopor slängas (se till att soppåsen är ordentligt ihopknuten), övriga sopor ska i förekommande fall sorteras i grovsoprummet.
Tömning av sopor sker två gånger per vecka, för närvarande måndagar och torsdagar.

Grovsopor

I grovsoprummet (bredvid 7:ans port) finns goda möjligheter till sopsortering (obs! inga hushållssopor, se ovan!!!). Det finns kärl för elsopor, plastförpackningar, metallförpackningar, färgat glas, ofärgat glas, tidningar och tidsskrifter, pappersförpackningar och kartonger (obs! vik dessa ordentligt så att kärlen kan fyllas ordentligt), grovavfall som t ex husgeråd, gamla blomkrukor, kläder, speglar och mindre möbler (med betoning på mindre). Vänligen följ de uppsatta anvisningarna inklusive den tydliga beskrivningen på insidan av dörren över sådant som absolut inte får slängas i grovsopen!

Gården

Gården är vår egen mark som tillhör fastigheten. Detta innebär att vi själva sköter renhållning/städning, gräsklippning, ogräsrensning etc. Större jobb med träd och buskar köper vi in hjälp med. Vintertid skottar vi vid behov, inte minst med tanke på att sopgubbarna ska kunna hämta hushållssoporna. Återigen, skräpa inte ner - det finns tolv tunnor där skräp inklusive fimpar, snus och tuggummi placeras. För den som vill finns utemöbler att hämta i elcentralen Gävlegatan 3. Tänk på att dessa måste ställas in igen samma kväll på grund av inbrottsrisken i gårdslägenheterna längst ner (empiriskt underbyggt, dessvärre).

Inre säkerhet

Motverkande åtgärder mot inbrott

I föreningen tillämpar vi grannsamverkan, vilket innebär att vi är uppmärksamma på vår omgivning och därmed hjälper varandra att skapa en tryggare bostadsrättsförening. Vi gör det genom att:

  1.  Vi släpper inte in personer som saknar kod eller nyckel.
  2.  Vi stänger portar och dörrar samt tillser att de går igen efter oss så obehöriga inte kan ta sig in.
  3.  Vi pratar med okända som vill komma in i, eller vistas i trapphuset. Vi frågar vem de ska hälsa på i syfte att uppmärksamma vilka avsikter en person har.
  4.  Vi håller portkoden för oss själva och sprider den inte i onödan.

Motverkande åtgärder mot våld i nära relation

Styrelsen har antagit en policy mot våld i nära relation skapad av organisationen Huskurage. Fullständigt underlag är bifogat längst ner på sidan. Policyn sammanfattas enligt följande: DET KAN VARA LIVSAVGÖRANDE ATT KNACKA PÅ! Vill du inte stå kvar själv, hämta hjälp och ring Polisen. Att knacka på kan räcka för att stoppa pågående våld. Du kan rädda liv. Vid oro för våld ber vi dig att:

  1.  Knacka på hos grannen.
  2.  Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  3.  Kontakta Polisen, ring 112. Ring alltid 112 i första hand i situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Vid oror för att barn utsätts för våld eller att vårdnadshavare på annat sätt brister i sin omsorg gentemot barn; kontakta Socialtjänsten och gör en orosanmälan.