Strategi att sänka avgifterna på sikt

22 september 2013 På senaste stämman har det diskuterats en del om varför vår bostadsrättsförening trots god ekonomi inte sänker avgifterna. En anledning som angetts har varit att vi behöver spara för att våra tak eventuell behöver renoveras någon gång i framtiden.

Styrelsen har nu enats kring en strategi med målet att kunna sänka avgifterna. För att nå dit behöver vi bl.a. minska våra kostnader. Att minska lånekostnaden har ständigt varit i fokus i styrelsens arbete då detta utgör den största utgiftsposten. En annan stor utgiftspost är driftskostnaderna. Och där är det uppvärmingskostnaderna som sticker ut. Detta föranleder att styrelsen tillsammans med HSB tittar på vilka åtgärder som kan genomföras som första steg. Här kanske den enstaka medlemmen kan bidra med att t.ex. i vintertid stänga portdörrar och att inte vädra för länge när elementen är på.

När det gäller takfrågan så kommer vi avvakta utfallet av en takrenovering i en annan förening i Jarlaberg som testar en ny byggteknik. Under tiden kommer vi att öka frekvensen av takinspektionerna för att snabbt kunna upptäcka trasiga plåtdetaljer eller takpannor. Vissa röster hävdar att taken inte behöver renoveras alls utan att det är mer kostnadseffektivt att underhålla dem så länge det går.