Fönsterbyte i brf Skurusund

14 januari 2019 I början av 2019 kommer föreningen som planerat genomföra ett byte av samtliga fönster och balkongdörrar på våra fastigheter. Styrelsen informerar här om bakgrunden till detta projekt samt om huvuddragen i arbetsprocessen. Mer detaljerad information kommer att delas ut till samtliga av föreningens lägenheter. Den entreprenör som styrelsen valt, Dalkarlarna AB, kommer dessutom tillsammans med styrelsen att arrangera ett informationsmöte i början av februari.

Fönstren i föreningen är de ursprungliga från mitten av 1950-talet. På 1980-talet täcktes utsidornas karmar och bågar med aluminium för att skydda det redan då gamla träet. 

Under flera år har boende uttryckt önskemål om nya och värmebesparande treglasfönster och frågan har diskuterats på flera årsstämmor, där alla vi boende i föreningen har kunnat uttrycka våra synpunkter på fönsterbyte. Vid samtliga tillfällen har många bekräftat att de är intresserade av mer funktionsdugliga fönster än de ursprungliga.

Styrelsen tog in offerter från fem olika installatörer under 2015-16, bl.a. undersöktes möjligheten att renovera de gamla fönstren, men det visade sig vara mycket kostsamt. P.g.a. problem med föreningens värmepump blev byte av denna nödvändigt, vilket utfördes 2017 till stor kostnad för föreningen och styrelsen beslutade att skjuta upp det då planerade fönsterbytet.

Under 2018 har vi anlitat konsultfirman Siljeströms på rekommendation av HSB. Siljströms har tagit in och samordnat offerter. De finns även nu, med sin erfarenhet och kunskap, som samordnare i det fortsatta arbetet. Fem offerter beaktades av styrelsen och platsbesök gjordes av samtliga leverantörer tillsammans med representanter från styrelsen. Av de inkomna offerterna valde styrelsen det som inkom från Dalkarlarna (www.dalkarlarna.com). De har mycket goda referenser och har nyligen installerat nya fönster i brf Skuruhäll (Tranvägen).

En mätning av fönstren gjordes den 9 januari 2019. Information om detta aviserades i brevlådorna till samtliga lägenheter, där bostadsrättshavaren/andrahandshyresgästen uppmanades att lämna tillträde till lägenheten den aktuella dagen. Trots detta kom Dalkarlarna endast in i ca 80 % av lägenheterna. Att de inte kunnat mäta fönstren i alla lägenheter är mycket beklagligt. Vi uppmanar därför samtliga boende att framöver beakta de instruktioner som firman Dalkarlarna ger i samband med fönsterbytet i föreningen. Alla extra kostnader som åsamkas av att boende inte lämnar tillträde till lägenheten kommer att debiteras den boende. Vi hänvisar till de stadgar som gäller för brf Skurusund och som är HSBs Normalstadgar. De finns på hemsidan www.hsb.se/stockholm/brf/skurusund. Du kan också nå oss i styrelsen om du har frågor brfskurusund@gmail.com eller via kontaktuppgifterna på anslagstavlorna i portarna.

Arbetet kommer att påbörjas i vecka 9 och pågå ca sex veckor. Dalkarlarna tar ett hus i taget och likaså ett våningsplan. Fönster, bågar och karmar kommer att bytas inifrån lägenheterna men först lyftas upp utifrån och placeras på balkongerna, som därför måste vara tömda.

Dalkarlarna kommer tillsammans med Siljeströms att anordna ett informationsmöte för samtliga boende. Vi återkommer om datum för detta. De kommer också att lämna skriftlig information i samtliga brevlådor. Vi uppmanar er som hyr i andrahand att informera bostadsrättshavaren om den information som styrelsen och Dalkarlarna lämnar i brevlådor och vid andra informationsmöten.

Vi ser fram mot nya, mer energibesparande fönster och hoppas att det arbete som måste utföras inte ska belasta alla oss boende i föreningen alltför mycket.

Styrelsen för brf Skurusund