Ändringsförslag i bostadsrättslagen gör det tydligare vilka ändringar en bostadsrättshavare kan göra i lägenheten

14 juni 2017 År 2003 ändrades bostadsrättslagen så att bostadsrättshavare fick större möjlighet att genomföra förändringar i lägenheten och föreningen fick mer begränsade möjligheter att neka förändringarna. Det har lett till problem vid ombyggnationer. Många bostadsrättsföreningar har framför önskemål om att ändra bostadsrättslagen eftersom det är svårt att hantera ombyggnadssituationer, ibland otillåtna sådana, som kan medföra skada på fastigheten.

I utredningen Stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden föreslår Michaël Koch nu att reglerna ska förtydligas så att det blir enklare för både bostadrättshavare och styrelse, men också att fastigheten bör ges ett ökat skydd så att det inte sker ombyggnationer eller förändringar som kan orsaka skada för bostadsrättsföreningen eller någon annan medlem. Ett exempel på det är brandskydd eller konstruktioner som tar skada vid förändringar.

Det föreslås därför att styrelserna ska få ökade möjligheter att säga nej till önskemål från bostadsrättshavare som vill förändra en bostadsrättslägenhet. För bostasdrättshavarnas del föreslås att lagen stärks genom att de kan vända sig till hyresnämnden och få styrelsens beslut överprövat om de fått ett avslag på en önskad förändring av sin bostadsrättslägenhet. Om en åtgärd trots allt är utförd, utan lov från föreningen eller hyresnämnden, ska en bostadsrättsförening enligt förslaget kunna få avhjälpa eventuella brister på bostadsrättshavarens bekostnad. En olovlig åtgärd kan också leda till att nyttjanderätten förverkas. Nya bestämmelser kan tidigast påräknas 1 januari 2019.

”Förslag om ändringar i bostadsrättslagen är överlag välkomna. Inte minst föreslagna regeländringar avseende till- och ombyggnad av en bostadsrätt. Förslaget innebär precisering om det tillståndspliktiga området, samt att sanktioner kan riktas mot en bostadsrättshavare som bygger om utan tillstånd”, kommenterar HSB Stockholms chefsjurist Gabriella Eriksson.


Andra förslag som kommer från utredningen är att det ska bli tryggare att köpa en nyproducerad bostadsrätt, bland annat genom att den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen ska stärkas samt att det ska finnas en underhållsplan. Det föreslås också att det ska bli tydligare när ansvaret går över från en säljare till en köpare av bostadsrätten, genom att medlemskapet ska gälla från överlåtelseavtalets tillträdesdag.

Här kan du läsa hela utredningen Stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden