Ny version av normalstadgar

04 oktober 2016 Ny versioner av HSB normalstadgar för bostadsrättsföreningar (version 5) ligger nu ute här på hemsidan. Den nya versionen har tagits fram på grund av att lagändringar trädde i kraft den 1 juli 2016 i lagen om ekonomiska föreningar, bostadsrättslagen och årsredovisningslagen.

De nya aktuella stadgarna, version 5

Många bostadsrättsföreningar har antagit 2011 års stadgar i någon av de tidigare versionerna. Ofta upplevs stadgeändringar som väldigt betungande, men det behöver inte vara det. En checklista finns framtagen som beskriver varje steg från tanke på nya stadgar tills de är registrerade hos bolagsverket. Beslutsmallar, som beskriver vilka paragrafer som ska ändras när föreningen uppdaterar stadgarna från en viss tidigare version, kommer inom kort finnas tillgängliga.

Bland stödmaterialet som nu finns här på hemsidan kan nämnas en powerpointpresentationer med vilka ändringar som har skett i de nya versionerna av stadgarna, en sammanställning av lagens övergångsbestämmelser samt uppdaterade kommentarer till stadgarna.

Nya stadgar måste antas

I övergångsbestämmelserna till lagen om ekonomiska föreningar anges att om föreningens stadgar strider mot lag så ska styrelsen till en föreningsstämma som ska hållas senast den 30 juni 2018 lägga fram förslag till ändring av stadgarna så att de överensstämmer med lag.

De tidigare normalstadgarna, både 2003 års stadgar och tidigare versioner av 2011 års stadgar, strider mot lag och HSBs bostadsrättsföreningar kommer därför att behöva anta nya stadgar, Normalstadgar 2011 för HSBs bostadsrättsföreningar version 5.

Nyheterna i de nya stadgarna finns att läsa om här ->.

Hjälp att ändra stadgar

Arbetet med att ändra stadgarna är ett arbetet som tar tid då beslutet behöver tas på två stämmor och där hjälp är välbehövligt. Ombudsmännen i HSB Stockholms medlemsgrupp hjälper till med stöd både när det gäller vad man behöver göra och hur anpassningen av nya stadgarna kan göras utifrån HSB normalstadgar, lagkrav och föreningens befintliga stadgar. Kontaktinformation till medlemsgruppen hittar du här -> 

Som en del i HSB-medlemskapet kan HSB Stockholm hjälpa till med att ändra och anta nya stadgar. Mer om detta finns att läsa här  ->

HSB Stockholm har också en 10-punktslista som är bra att följa vid byte/ändring av stadgar som finns här ->