Tema laddplatser i Skarpnäck

08 februari 2020 HSB Brf Vingen i Skarpnäck har under hösten installerat 23 elladdplatser för bilar, med stöd av klimatklivet. Den 5 februari fick vi på plats det förevisat oss och information om vilken lösning de valt. Vi fick samtidigt information om den större ombyggnationen av en tidigare förskola till lägenheter, föreningslokal, gästlägenhet samt bastu, som just blivit klart.

Mary Ann Sörensen, ordförande i Brf Vingen presenterade föreningen. Föreningen har 539 lägenheter och har nyligen byggt om en förskola till 10 lägenheter i olika storlekar till en kostnad/kvm om ca 22.000:-. Husen är byggda kring 5 innergårdar. Föreningen äger också garage om totalt 344 P-platser. Man har också 1 föreningslokal, 1 (2) gästlägenheter och 1 bastu. Allt i den ombyggda förskolan.

Tänk på att vid ombyggnation måste andelstalen räknas om och de nya adresserna anmälas till Stadsbyggnads-kontoret och till HSB:s lägenhetsregister.

Gunnar Karlsson, vice ordförande i Brf Vingen berättade vidare om laddplatserna som är 23 till antalet för elbilar, 3 av dessa finns på gästparkeringsplatser. Man har också 90 platser för motorvärmare. 

Det var en regelrätt upphandling och man valde det företaget som hade den bästa lösningen ur styrnings-synpunkt.  Det var modellen E-fuel en svart elbox som monterats på väggen i garaget. (Norskt företag) Brf Vingen har IMD, individuell mätning av el i lägenheterna, så summan för laddningen kommer på månadsavgiften för lägenheten. Infometric mäter och skickar resultatet till HSB som lägger summan på mån.avg. Man har där kopplat bilplatsen till lägenhetsnumret vilket gör det hela mycket enkelt. Kostnaden för gästparkeringens el är dyrare och betalas via 

Brf Vingen sökte och fick bidrag via Klimatklivet. Ansökan tas emot av Naturvårdsverket och gav 50% av totalkostnaden som var ca 500 000 kr. Marieviks el anlitades för att utföra arbetet i garaget. 

HSB har idag en speciell kö för elbilar. Bilägaren har egen sladd till laddplatsen och beroende på elbilens kraft så kan man idag ladda från 3,7 - 22 KW/timme. Detta ger tiden för hur lång tid bilen laddas på. Ju fler KW/timme desto snabbare tankning. 

Presentationerna som visades under besöket finns längre ner på sidan.

En kommande aktivitet - 21/2 Lunchseminarium på HSB Stockholm på Fleminggatan 41.
Nanna Wikholm (?) från Naturvårdsverket och representant från Stockholms stad föreläser om bidrag m m för laddstolpar och stadens arbete med förberedelser för laddning av elbilar. 

/Lena-Maj Anding 

Foton nedan: Fred Åkesson 

Laddboxar i brf Vingens garage
  • Laddboxar i Vingen
    Laddboxar i Vingen
  • Laddbox
    Laddbox
  • Laddning pågår
    Laddning pågår