FRÅGA OM NÄRVARORÄTT - UPP PÅ DAGORDNINGEN

02 maj 2017 Frågan om vilka som har rätt att närvara på föreningsstämman har blivit hetare sedan lagändringar genomfördes förra sommaren i lagen om ekonomiska föreningar. Att beslut ska fattas då utomstående närvarar på föreningsstämman har gällt sedan tidigare, men kraven på hur beslutet ska fattas har skärpts.

Vilka har rätt att närvara på stämman?

Medlemmar i bostadsrättsföreningen, ombud, biträden, revisorer och stämmofunktionärer (såsom stämmoordförande och protokollförare) har alltid rätt att närvara på föreningsstämman. Föreningsstämman har möjlighet att besluta att andra personer ska få närvara på föreningsstämman.

Hur fattas beslut om rätt för utomstående att närvara? 

Det som är nytt sedan förra sommaren är att då beslut ska fattas om att utomstående ska få närvara på en bostadsrättsförenings föreningsstämma krävs numera att samtliga röstberättigade som är närvarande på föreningsstämman är eniga. Tidigare så räckte det med enkel majoritet vid ett sådant beslut.

Ta med frågan om närvarorätt på dagordningen

Lagens regler rörande beslut om utomståendes närvarorätt gäller för alla bostadsrättsföreningar, oavsett vad som står i stadgarna. Beslut ska alltså alltid fattas så snart någon utomstående finns närvarande på föreningsstämman, därför är det viktigt att föra in en punkt på dagordningen "Fråga om närvarorätt för utomstående". Detta oavsett att det inte framgår av föreningens stadgar. Punkten tas lämpligen in efter punkten då röstlängden fastställs. I version 5 av HSB normalstadgar för bostadsrättsföreningar finns en sådan punkt med i dagordningen.