Jävsfrågor för bostadsrättsföreningar

22 mars 2017 Lag om ekonomiska föreningar förändrades sommaren 2016. I anledning av detta har HSB Riksförbund tagit fram praktiska informationsblad för att underlätta för HSB-föreningarna och bostadsrättsföreningarna. Det är viktigt att känna till att HSB-ledamoten i och med lagändringen i vissa fall omfattas av ställföreträdarjäv.

En styrelseledamots opartiska och objektiva beslut är mycket viktigt i en styrelse. Det är dessutom en förutsättning för ett fungerande föreningsliv. Medlemmarna i bostadsrättsföreningen ska känna sig trygga inför det faktum att en styrelseledamot inte gynnar sig själv, någon närstående person eller ett bolag där denne har ett personligt intresse.

HSB Riksförbund har i anledning av den nya lagen om ekonomiska föreningar tagit fram ett informationsblad angående jävsfrågor för bostadsrättsföreningar. I informationsbladet finns det bland annat en beskrivning av lagens reglering samt kommentarer om exempelvis jävsfrågor inom styrelsen, på stämman samt för ombud.

I vissa HSB-föreningar sitter styrelseledamöter från HSB-föreningen som HSB-ledamot i bostadsrättsföreningar. I dessa fall är det viktigt att notera att om styrelseledamoten ensam eller tillsammans med någon annan får företräda HSB-föreningen får denne inte delta i bredningen eller beslutsfattandet rörande frågor som är kopplade till HSB-föreningen. Detta eftersom styrelseledamoten omfattas av ställföreträdarjäv.

Om du har frågor i anledning av de ändringar som skett och hur det påverkar dig eller en bostadsrättsförening är du välkommen att kontakta HSB Medlemsrådgivning på telefonnummer 0771–472 472 eller HSB Juristjour på telefonnummer 0771–224 200.