Ta utemiljön till nästa nivå – trädgårdsarkitekten ger tips och inspiration

24 maj 2021 Om vi tänker på det så börjar känslan av ”hemma” långt innan vi kommer in i hallen. Trädens skugga vid entrén är en trivselhöjare och blommorna på gården får oss att må bra samtidigt som de ger mat åt bin, fjärilar och andra pollinatörer. Vi är mitt i våren och trädgårdsarkitekt Gunilla Lundh ger inspiration och tips på hur ni kan jobba med föreningens utemiljöer.

Gaturummet – det viktiga första intrycket
Entréytorna kan se väldigt olika ut, från stadsporten till förortens lummiga framsida.

– Oavsett är träd vackra och en riktig tillgång. De fångar upp koldioxid, skyddar mot sol och vind och tar hand om dagvattnet, säger Gunilla Lundh, trädgårdsarkitekt HSB Stockholm. Nu är det försent att beskära buskar och träd, vänta till senare på säsongen, men att plantera nytt går bra. Välj sort noga. Om utrymmet är trångt ska ni ha ett träd med smal krona som inte inkräktar på fasaden och undvik sorter med aggressiva rotsystem som kan skada ledningar och rör.

En bra bas för entrén är träd, buskar som är vackra också utan blad och vintergröna inslag.

– Tänk vertikalt om ni har lite plats. Nu kan ni plantera spaljéväxter som solälskande klätterros eller den skuggtåligare klätterhortensian, välj sort efter läge. Här kan vi hämta mycket inspiration från Skåne!

Här kan du läsa hela artikeln