Infobrev december

21 december 2018
God jul från styrelsen!

Renoveringarna fortsätter

Det har gått lite ryckigt med storrenoveringen under hösten. Först blev vi lovade portar och skärmtak till september, därefter till jul och nu är senaste prognosen början av februari. En anledning till förseningen är att det provparti som monterades till Bäckvägen 81 inte höll måttet. Till och med dörrsnickeriet nere i Osby erkände att de inte var särskilt stolta över sin produkt, så efter en lång väntan byttes den så kallade sidoluften ut, dvs partiet bredvid själva dörren. Nu har projektarbetsgruppen (PA) äntligen kunnat godkänna konstruktionen och därmed fortsatt produktion av dessa nya entréer som är konstruerade för att hålla under många decennier framöver. Under tiden har i alla fall skärmtaken, som också ska målas, lyktorna och porttelefonerna kommit på plats. 

Portarna äntligen låsta

Nu är skalskyddet till våra fastigheter återställt och låsen är kopplade till det nya passérsystemet. Fr.o.m. nu använder du nyckelbrickan för att komma in (eller gamla nyckeln). Var noga med att se till så att dörren går i lås, så att vi slipper objudna gäster.

Porttelefonin driftsattes så sent som i morse. Den ringer upp till de nummer ni tidigare har rapporterat in, från nr. 08-551 067 56. Lägg gärna in det i telefonboken som “porttelefon” och kanske med en särskild signal. För att släppa in den som ringer på; tryck 5. Hör du inte vem det är eller vill du inte öppna; lägg på.

Injustering av systemet kommer fortgå under våren, men upptäcker du några större fel, kontakta medlemsansvarig Stig Lennartsson i B77 på stalpennan@gmail.com

Tvättbokningen

Grundidén är att vi ska komma in med nyckelbrickan när man har bokat ett pass. Det är viktigt att hålla brickan mot dosan vid dörren och att ta passet i bruk inom 30 min, för annars släpps passet. För info om onlinebokning, se hemsidan > Din vardag.

Jordhögen på gården

...är en tråkig historia. Redan när entreprenören Bite dränerade marken runt husen uppmärksammades att något hade gått fel. Ett fel som de aldrig tog på sig och entreprenaden besiktades och avslutades med två översvämningar i den uthyrda gavellokalen som följd. Åtgärder för att bygga bort problemet har visat sig innebära att berg måste spräckas bort med en rätt kostsam metod som varken Bite eller föreningen är villig att ta. Det är där vi står nu, samtidigt som en advokat coachar oss.

Framåtblick

2019 ser vi fram emot att de nya entrépartierna kommer på plats. När de är monterade är planen att trapphusen ska målas och att vi ska få ny belysning. Entreprenörer är ej upphandlade, så styrelsen ber om lov att få återkomma med närmare besked om tidplanen för detta.

När allt är klart ska vi bara ha LED-lampor kvar (=minimalt underhåll). Detta syftar till att vi framgent ska kunna dra ner på fastighetstjänsterna och bara ha en utökad städservice med gräsklippning/snöröjning, namnbyten i trapphus och rondering.

Det finns planer på att renovera skorstenarna eftersom de håller på att vittra sönder, samt förberedelser för att byta ut undercentralen eftersom den är till åren kommen och komponenter börjar bli slitna (installerades med fjärrvärmen, 2001).

Som några säkert kommer ihåg så var tvättmaskinerna väldigt ofta trasiga för några år sedan, trots att de inte är så gamla. Därför har styrelsen förberett för att renovera tvättstugan helt och hållet nästa gång som ett kostsamt fel uppstår där.

De som är intresserade av att ingå i en projektgrupp för att utreda lönsamheten i solceller på våra tak (ev. medlemsfinansierade) är välkomna att anmäla sitt intresse till föreningens drift- och underhållsansvarige, Johan Nyberg.

De röda sladdarna i källare och andra gemensamma utrymmen hör till våra nya brandlarm som är en del i föreningens systematiska brandskyddsarbete (SBA) där vi sedan tidigare har fått brandsläckare och brandfilt i tvättstuga och hobbyrum samt haft en brandsläckningsövning.

Systemet bygger på att kvarterets invånare ska få en tidig signal ifall något har inträffat och när larmet ljuder är det upp till oss själva att undersöka vad som sker och sedan antingen kvittera larmet, släcka elden eller ringa 112. Räkna med några vådatjut vid test av larmet men i samband med att det driftsätts så kommer särskild information ut och alla kommer att få utbildning i hur vi ska hantera det.

Därför kommer här samtidigt en påminnelse om att aldrig lämna tända ljus.

Med det sagt vill styrelsen önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!