Medlemsbrev december

02 december 2023

Höjning av årsavgift med 6% från årsskiftet

Styrelsen har mot bakgrund av budgetarbetet beslutat att höja årsavgifterna med 6% från och med 1 januari 2024. Detta grundar sig i ökade kostnader jämfört med 2023 där vissa poster sticker ut särskilt, bland annat räntor (ca 825 tkr, ökning 50%), vatten (ca 125 tkr, ökning 25%) och fjärrvärme (ca 550 tkr, ökning 12%). Föreningens budgeterade kostnader (inklusive löpande drift och planerat underhåll) för 2024 är cirka 4 miljoner kr. 

Då din månadsavgift inkluderar vatten och värme har du möjlighet att med dina vanor påverka föreningens kostnader för dessa poster genom att tex duscha kortare och kallare, stänga av vattnet när du borstar tänderna, installera snålspolande kranar, vädra kort, inte skymma element bakom gardiner och möbler och se över tätningslister i fönster. Obs, täpp ej till ventilerna för friskluft, de är en del av husens ventilationssystem!

Teckna eget bostadsrättstillägg från årsskiftet

Från och med den 1 januari 2024 behöver du teckna eget bostadsrättstillägg då föreningens försäkring inte längre inkluderar ett kollektivt bostadsrättstillägg. Det kollektiva bostadsrättstillägget är borttaget då vissa hemförsäkringar inte medger att exkludera tillägget vilket gör att föreningen tar dubbla kostnader för tillägget om det fortsatt skulle vara inkluderat. Föreningen byter vid årsskiftet även försäkringsbolag från Protector till Brandkontoret. Aktuella försäkringshandlingar finns på stalpennan.se. 

Behöver du hjälp att teckna eget bostadsrättstillägg kan du höra av dig till föreningens försäkringsförmedlare Arreglo så hjälper de till! Kontaktuppgifter finns på stalpennan.se.

Extra föreningsstämma antog nya stadgar

Den 28 november hölls en extrastämma för att i andra läsningen ta beslut om förslaget till ändrade stadgar. Stämman godkände förslaget och de nya stadgarna ska nu registreras hos Bolagsverket och börjar gälla därefter. Aktuella stadgar finns tillgängliga på stalpennan.se.

Vi hjälps åt att sanda vid halka samt skotta snö

Nu när halkan och snön kommer måste vi hjälpas åt ifall vi ser att något omedelbart behöver göras som föreningens fastighetsskötare inte kan rycka ut på direkt. Sand finns i den blåa sandlådan utanför B75 och en skopa finns innanför porten. Lägg tillbaka den där efter att du använt skopan så att nästa person enkelt kan hitta den. Om du ser att det behövs skotta snö så finns det en snöskyffel i trädgårdsrummet i P64. Halka eller snöskottning som inte är på föreningens mark anmäls till Stockholms stad. Du hittar en karta över föreningens mark på stalpennan.se.  

Adventstider är brandtider - kontrollera din brandvarnare!

Nu när det är mörkt ute och vi gärna tänder ljus; glöm inte att alltid, utan undantag släcka dem när du lämnar rummet. Vet du hur du ska hantera din brandvarnare om den låter? Att ha en fungerande brandvarnare i varje lägenhet är livsviktigt. Du testar funktionaliteten enkelt genom att trycka på knappen tills den piper, detta bör göras med jämna mellanrum. Om det brinner, ring 112. Glöm inte att stänga ytterdörren om dig när du utrymmer eftersom varje lägenhet är en brandcell. Plinga på hos alla grannar och meddela att det brinner. Tryck på brandlarmsknappen i porten och invänta hjälp.

Hyfs i källsorteringshuset

Genom att källsortera gör du en insats för miljön och från och med den 1 januari 2024 är det kommunens ansvar att samla in förpackningar. Styrelsen påminner om att inte slänga förpackningar i mat- eller restavfallet. Förpackningar av metall, plast, kartong eller glas samt returpapper slängs (sorterat såklart) i källsorteringshuset. Hjälp till att hålla det rent genom att skölja ur och packa ihop, och inga grovsopor i källsorteringen! 

Tillfälligt cykelrum i gamla bastun på gaveln B73

Fram till vårens städdag 2024 kommer den gamla bastun på gaveln till Bäckvägen 73 att tillfälligt vara öppen för att användas som cykelrum. Akta dig när du rör dig i gamla bastun då det finns vassa kanter och utstickande delar. Förutom cykelrummet i B73 finns även ett cykelrum i B79 som du når via gårdssidan.

Trädgårdsgrupp och idéer om utemiljön

Styrelsen kommer under år 2024 att se över föreningens utemiljö och grönytor och vill nu undersöka intresset att starta en trädgårdsgrupp som är delaktiga i planeringen samt, om gruppen vill, ses några gånger per år för att göra trädgårdsarbete tillsammans. Anmäl intresse (eller idéer) genom att fylla i formuläret senast den 30 januari som du hittar via länken bit.ly/412rbON så hör styrelsen av sig om ett uppstartsmöte i början av 2024!

Tack för deltagande på städdagen!

Lördagen den 7 oktober var det höststädning med god uppslutning. Tack alla som var där och fixade fint i föreningen inför vintern. En påminnelse till er med fransk balkong att inga föremål får ställas mot fasaden, detta för att undvika markfukt- och fasadskador.

Styrelsen vill även påminna alla boende att trapphus, källargångar och gemensamma utrymmen fortsatt ska hållas fria från personliga föremål. Detta på grund av brandsäkerhet, utrymning och framkomlighet.

Ersättning från försäkring för skador i samband med blixtnedslag 

I augusti slogs passagesystemet ut av ett blixtnedslag och åtgärderna kostade närmare 200 000 kr. Skadeärendet till försäkringsbolaget Protector har nu godkänts och föreningen får tillbaka hela beloppet förutom självrisken på ca 10 000 kr.

Minijulmarknad i Bäckis kreatörskollektiv den 10 december

Fem kreatörer i Midsommarkansen/Telefonplan delar ateljé i lokalen på gaveln till Bäckvägen 81. Den andra advent kl. 13-16 bjuder de in till minijulmarknad där de säljer fint hantverk i olika former och det även kommer finnas glögg att värma sig med. Kläm och känn på vad de skapat, kanske hittar du en julklapp? 

Anmäl intresse för styrelsearbete till valberedningen

Du som bor i föreningen uppmanas att någon gång under din tid i föreningen bidra till det som vi tillsammans äger och förvaltar. Känner du dig intresserad av att engagera dig i litet som stort så hör av dig till valberedningen redan nu så att de kan bereda ett bra underlag till årsstämman som äger rum i april. Kontaktinfo finns i porten.

God jul och gott nytt år från oss i styrelsen

Annika, Gösta, Tirion, Sigrid, Emilie, Ebba och Mikael

Psst, du vet väl om att infobreven även finns på stalpennan.se