Storrenoveringen

15 maj 2017 I flera år har det planerats för en omfattande upprustning av vår förening. Den omfattar i stora drag både gården, trapphusen, källarutrymmen och entréerna. I fredags skrevs äntligen avtal med den första entreprenören, en firma som heter Bite, som kommer att ta oss igenom den största och mest märkbara entreprenaden, nämligen mark. Bite kommer hantera informationsflödet kring markentreprenaden via portanslag. De har fått tillstånd att arbeta vardagar mellan 6.30-­17, helger om något särskilt inträffar. Entreprenaden startar omgående med en veckas projektering följt av en fjorton veckor lång utförandefas som kommer att pågå hela sommaren med beräknat avslut sista veckan i augusti.
Storrenoveringen

Gården

Vi vet inte skicket på de kulvertar med vatten- och värmerör som förbinder husen med varandra. Därför provgrävs det mellan B75 och B77 för att kontrollera status, ifall vi behöver förnya dem nu eller om det räcker med att reparera kända skador.

Runt varje hus kommer dränage att grävas för att förhindra en onödig påverkan av fukt mot grunden. Det innebär att alla växter som ska räddas runt huskropparna måste parkeras på annat ställe under byggtiden. Se kommande anslag för detaljer om växtparkering.

I samband med dränaget kommer även de gamla yttre källartrapporna att tas bort och nya gjutas på plats. När källartrappan till tvättstugekorridoren grävs upp får vi alla lov att gå via entrén till B71. Tvättstugekorridorens handtag är utrustat med ett kodlås: 2211.

Gångar och stigar på gården kommer att förses med belysning så att man inte trillar eller går in i något. Samtidigt installeras även komfortbelysning i form av s k pollare, så att det även ska bli trivsamt att vistas på gården, men utan att det bländar in i någons lägenhet.

En pergola är tänkt att sättas upp i en triangel mellan B79 och B81 för att ge oss en naturlig samlingspunkt i trädgården. Nya friska fruktträd ska planteras jämte svartvinbärsbuskar och kanske annat, om en trädgårdsgrupp skulle vilja förvalta det. Kontakta gärna Signe Falk, miljö- och trädgårdsansvarig, om du är intresserad eller har idéer kring denna del.

Parkeringen utökas från dagens 13 till 14 väl utmärkta platser. Den norra raden förses i en första etapp med laddstolpar som också kan användas för motorvärmare. Affärsmodellen för nyttjande av dem är inte klar, men kan du bidra i det arbetet eller om du är intresserad av plats med elstolpe, så kontakta föreningen redan idag på stalpennan@gmail.com

De uttjänta entrésoprummen kommer att rivas och ersättas med nya skärmtak som ska skydda oss från eventuella istappar och snöras. De nya portarna återfår även sin ursprungliga bredd och förses med nya, elektroniska, lås (“nyckeltaggar”).

 

Observera att ni som har fransk balkong kommer att få era trappor bortmonterarade under tiden dräneringsarbetet pågår. Närmare info om när det sker för respektive hus kommer från Bite.

Trapphus och källare

I entréerna rivs även gammal ventilation till entrésoprummen. Asbesthaltiga källardörrar byts ut och hela trapphuset (samt cykelrum) målas om. Färgsättningen har utformats av en professionell färgsättare, i syfte att återfå en genuin originalkänsla.

När vi har vaskat fram bästa möjliga pris, kommer ett erbjudande att gå ut om byte av ytterdörr till en modern säkerhetsdörr. Ni som ännu inte har säkerhetsdörrar rekommenderas varmt att skrida till verket vid detta tillfälle. För er egen skull så minskar det luktspridning och buller rejält samt sänker försäkringspremien. För föreningens skull vore det bra om det kunde ske innan trapphusen målas om, så att de skador som ofrånkomligen uppstår, inte påverkar målningen.

All belysning i källare och trapphus byts ut mot energisnål LED, som radikalt minskar både underhållsbehovet och elförbrukningen. Belysningen kommer att avge ett svagt stämningsljus i stand by-läge, men så fort någon rör sig i utrymmet går ljuset upp till full effekt.

I tvättstugan installeras en elektronisk bokningstavla för onlinebokning av tider.

Det här är ju väldigt många saker på en gång. Men eftersom det både är dyrare, svårare och jobbigare att driva flera små, enskilda renoveringsprojekt, så har styrelsen valt att samordna så mycket som möjligt. Tveka inte att höra av er om ni undrar över något.