Infobrev februari

12 februari 2019
Vinter vid Stålpennan

Årsstämman

Föreningsstämman är vår bostadsrättsförenings högsta beslutande organ, som visar att föreningen präglas av demokrati och att alla medlemmar får vara med och besluta i frågor som vårt gemensamma. Stämman utser en styrelse för att sköta den löpande förvaltningen av föreningen.

Årets stämma hålls den 17 april, kallelse kommer senare. 

Hjälp valberedningen - engagera dig i Stålpennan

Vi är en relativt liten föreningen sett till antalet lägenheter. Olika styrelseposter omsätts löpande och vi som bor i Stålpennan turas om att tillsätta dem. I vår blir som vanligt några poster vakanta i styrelsen och valberedningens uppgift är att hitta nya ledamot och suppleanter för att fortsätta kunna förvalta vår förening. Har du inte engagerat dig för Stålpennan hittills så är nu ett utmärkt tillfälle att göra det. Du behöver inte ha någon erfarenhet av styrelsearbete, vi hjälps åt att lära oss det som behövs och stor kunskap om arbetet finns redan i styrelsen. Till vår hjälp på mötena har vi i flera år haft HSB-ledamoten Mikael Grönvoll, ett mycket användbart inslag. Välkommen å hjälpa till!

På entréfronten litet nytt

Enligt vår underleverantör Segerholms kommer snickeriet i Osby leverera våra entréer under v.9. Det innebär att montage tidigast kan ske v.10-11, eftersom de först ska oljas och beslås hos Segerholms. Därefter kan trapphusrenoveringen initieras. Heja oss!

Föreningens energianvändning ökar

I samband med energideklarationen utförd av Joel Hinze på Energikompetens den 4 januari upptäcktes att föreningens totala energianvändning tycks gå åt fel håll trots aktiv UC-optimering, tilläggsisolering, dränering samt medlemskommunikation. Även vattenkonsumtionen har ökat med nästan 60 % på bara fyra år (från 4534 till 7167 kubik). Vi har tidigare diskuterat vattenbesparande åtgärder i styrelsen, men i slutändan sker en förändring först då vi allihop blir medvetna om vår konsumtion. Enkla åtgärder är att duscha med något lägre tryck och att inte diska under (snabbt) rinnande vatten. Ett mer effektivt sätt att få kallt dricksvatten på sommaren är en flaska i kylen. 

En fastighets vattenförbrukning är omfattande. Som exempel använder varje person i Sverige i genomsnitt 180 liter vatten per dygn, där 65 liter går åt till att sköta den personliga hygienen. Ca 35 % av en lägenhets vattenförbrukning består av uppvärmt vatten. Vid installation av snålspolande utrustning, kan denna mängd minskas och den totala värmekostnaden sänkas med upp till 8 %. Detta med bibehållen sköljkomfort.

Tvättstugan

Då några av oss upplevde problem med den nya bokningen har nu en del justeringar gjorts i systemet. Man kan boka tre stycken pass under en sjudagarsperiod. För att öppna sitt pass och även dörren in till tvättstugan så håller man bara brickan över läsaren till vänster om dörren. Det är viktigt att göra detta 30 min från bokningens början, annars släpps passet. Tvättstugan bokas via länken på www.stalpennan.se > Din vardag > Tvätta eller på den digitala tavlan mitt emot expeditionen i samma korridor.

Ny fastighetsförsäkring

Ny fastighetsförsäkring från Protector gäller från och med 1 januari och hela 2019. I försäkringen inkluderas ett kollektivt bostadsrättstillägg som omfattar alla bostadsrätter. Du som boende behöver därför inte ha detta tillägg i din egen hemförsäkring för din bostadsrätt. Detta tillägg gör att en skada kan regleras snabbt och smidigt när den inträffar, oavsett vem som bär ansvaret. Mer info under Om föreningen > Försäkringar. 

Bastun är nu permanent avstängd

Vår sedan tidigare avstängda bastu (p g a sanitära problem där vattnet inte rinner av och en renovering beräknas kosta 250 tkr) har nu även drabbats av elfel. För att komma till bukt med det måste ett nytt aggregat införskaffas, något som inte finns i planerna just nu. Bastun kommer därför att rivas i samband med vårstädningen.

Medlemsnyttor

Bastun var en sådan, om än sparsamt använd av våra medlemmar. Finns det andra saker som ni saknar i föreningen så tveka inte att mejla stalpennan@gmail.com. Inför våren vill vi påminna om att föreningen köpte in ett mekställ för cyklar samt en mängd verktyg som kan användas vid punkteringsfix, kedja- och kassettbyten m m. Detta finns till allas förfogande i cykelrummet på baksidan av Bäckvägen 79. Vi har även ett hobbyrum med diverse verktyg i samma korridor som tvättstugan. Bokas också via den digitala tavlan eller via www.stalpennan.se >Din vardag > Tvätta. Tips: Bokmärk länken!

Ha en fortsatt skön vinter!

Styrelsen