Infobrev oktober

21 oktober 2018
Höst i Stålpennan

Städdagarna längtar efter ditt engagemang

Ett tappert gäng bidrog till höststädningen den 6 oktober med övertäckning av våra trädgårdsmöbler, fönsterputsning, körning till sortergård och korvgrillning. Det är dock tyvärr fortfarande så att den största andelen medlemmar inte hjälper till.

Städdagarna är inte bara ett trevligt tillfälle att träffas på, utan är framförallt ett sätt för föreningen att hålla nere förvaltningskostnaderna. Kan man av olika anledningar inte delta är det bussigt mot övriga om man hör av sig till styrelsen på förhand och anmäler detta. Då kan man tilldelas en uppgift att utföra vid ett annat tillfälle. Nya tag i vår!

Varför är inte portarna på plats ännu?

Det börjar nästan bli tjatigt att ställa sig den frågan. Styrelsen och PA (projektarbetsgruppen) är de första att beklaga att våra entreprenörer inte lyckas leverera i tid. För nyinflyttade så är alltså denna del en av slutfaserna i den s k storrenoveringen som inleddes under 2016 med byte av radiatorventiler och termostater samt justering av stammar. Något som följdes upp med dränering av samtliga hus, utökad parkering, trädgårdsbelysning, laddstolpar och omgjutning och installation av trappvärme i yttre källartrappor under 2017.

PA inledde med att upphandla dörrar samt lås- och passérsystem, där Larmator vann uppdraget som totalentreprenör, vilket innebär att de ansvarar för underentreprenörerna, UE, och deras leveranser. Larmator själva installerar "kodlåsen" och brandlarmen, medan deras UE Segerholms ska tillverka nya väderskydd ("tak") över portarna och deras UE i sin tur, Osby, snickrar de nya entrépartierna. UE Jonssons Ståldörrar har levererat och installerat våra nya källardörrar och lägenhetsdörrar.

Det stora huvudbryet just nu är alltså att portarna inte är levererade och att vi inte ens har fått något nytt datum för leverans (tidigare leveransdatum var 4 st. i slutet av augusti och resterande fem i början av september). Orsakerna till detta är flera: Vi (Stålpennan/Larmator/Segerholms) är en liten kund för fabriken i Osby, samtidigt som de har fullbelagda orderböcker, vilket gör det tungrott. När provporten på B81 levererades visade det att den hade en del fel och brister som vi påpekade.

Sedan dess väntar vi på besked att fabriken dels fattar vad vi menar, dels på nytt leveransdatum för att få ett avslut på det här. När PA har föreslagit att låta uppdraget gå till en annan dörrfabrik har de fått veta att det inte skulle vara lönsamt varken i termer av tid eller pengar. Vi vill med denna korta summering av en komplex situation informera alla medlemmar att arbetet alltså pågår, om än i en något oklar fas.

Prognosen just nu är att de skulle kunna komma till årsskiftet, men det är inget löfte.

Engagera dig i Stålpennan

Vi är ett glatt gäng i styrelsen som just nu saknar en kassör i truppen. Du behöver inte vara börsmäklare, bankanställd eller inneha en master i redovisning, utan mest sunt förnuft. Vi har nämligen god hjälp från HSB Stockholm, både när det gäller budgetarbete, löpande bokföring och allmän kreditrådgivning. Ingen står ensam med sin uppgift, utan styrelsens medlemmar hjälps åt när någon behöver hjälp i sitt uppdrag.

Känner du dig sugen på att dra ditt strå till stacken? Välkommen att kontakta valberedningen, Niclas Berglund (070-7480364) eller Kristian Holmberg (073-5308371).

Har du hämtat ut din passérbricka?

De allra flesta har nu hämtat ut sina brickor, som just nu fungerar till källsorteringen, bokningen av tvättstugan/hobbyrummet och så småningom till våra nya portar, men om det är så att någon fortfarande saknar så ta kontakt med expeditionschef Tor Johnson. Kontaktuppgifter till honom och styrelsen hittar du på anslagen i trapphusen.

En ledig parkeringsplats - först till kvarn

Vår nyrenoverade parkering med motorvärmare och elbilsladdare får vid månadsskiftet oktober-november en ledig plats. Meddela expeditionschef Tor på 0739-035279 om du är intresserad av att hyra den för 600 kr i månaden.

Vad händer på gården?

I samband med förra årets omgjutning av trappor råkade markfirman koppla in yttertrappans brunn på ett inaktivt rör i huset med följden att det vid skyfall och snösmältning översvämmar ateljén (Bäckvägen 81) på insidan. I veckan som gick tänkte man genom grävning skapa en stenkista för avrinning men då det visade sig vara berg runtom så måste någon annan (komplicerad) lösning hittas på. I avvaktan på den lösningen får vi tyvärr leva med jordhögen vid stigen.

Stålpennan finns på Facebook

Är du ännu ovetandes om detta förträffliga utrymme i molnet så rekommenderar vi dig starkt att gå med i gruppen “Vi som bor i Stålpennan”. Här händer allt först.

Skön höst tillönskas av styrelsen