Medlemsbrev november

01 december 2022
Det lider mot jul

Bostadsrättstillägg ingår

Föreningen är försäkrad med ett kollektivt bostadsrättstillägg som omfattar alla bostadsrätter. Du som boende behöver därför inte ha detta tillägg i din egen hemförsäkring för din bostadsrätt. Ett sätt för dig själv att spara pengar helt enkelt.

Anmäl intresse för styrelsearbete till valberedningen

Styrelsen uppmanar dig som bor i föreningen att någon gång under din tid i Stålpennan att bidra till det som vi tillsammans äger och förvaltar. Känner du dig intresserad av att engagera dig i litet som stort så hör av dig till valberedningen redan nu så att de kan bereda ett bra underlag till årsstämman som äger rum i vår. Kontaktinfo på portanslag.

Grannsamverkansnytt från vårt lokalpolisområde

Det som sticker ut i deras senaste rapport är att antalet inbrott i källare och vindsförråd har ökat i området. Statistiskt sett ökar frekvensen av inbrott under den mörkare delen av året. Det är fortfarande nyfikna grannar som är största bidragande faktorn till att inbrott avbryts och endast stannar vid försök eller i bästa fall inget alls. Så fortsätt att prata med personer ni möter på er gata, ert kvarter och ert trapphus. Var uppmärksam!

Minijulmarknad i Bäckis kreatörskollektiv den 3 december

Fem kreatörer i Midsommarkansen/Telefonplan delar ateljé i lokalen på gaveln till Bäckvägen 81. De älskar att vara där och vill bjuda in oss på skön julstämning nu på lördag 13.00-16.00. Kläm å känn på vad de skapat, kanske hittar du en julklapp? 

Fallande grenar från tallar

Efter stormen och snön som nyligen föll har våra träd tappat en del av sina grenar och i ett fall till och med varit nära att skada intilliggande hus. Styrelsen planerar att kontakta en arborist för att dels forsla bort allt som fallit, men också för att kontrollera så att inga träd står med lösa grenverk som riskerar att skada någon. Se alltså (bokstavligen) upp!

Höjning av årsavgift och obligatoriskt tillägg

Styrelsen har mot bakgrund av budgetarbete beslutat att höja årsavgifterna med 1,5% from 1 januari 2023. Ovanstående beslut grundar sig i höjda kostnader för b la räntor, fjärrvärme, el, källsortering och vatten. Sedan tidigare finns även ett obligatoriskt tillägg om 100 kr/mån/lägenhet för internet och TV. Styrelsen har beslutat att höja detta till 150 kr fr o m 1 januari 2023. Beslutet grundar sig att föreningen ska få full täckning för ökade kostnader för internet och TV. På avierna kommer dock synas två obligatoriska tillägg, ett för internet och ett för TV. Anledningen till detta är rent bokföringstekniskt.

OVK - den obligatoriska ventilationskontrollen

Under vecka 3 2023 (17-20 jan) kommer Svenska Ventilationsgruppen (SVG) att utföra en OVK i föreningens samtliga lägenheter och lokaler. Innan jul kommer ni att få en avi ifrån SVG med mer detaljerad information kring detta. Det är viktigt att ta del av den informationen eftersom det handlar om era hem som SVG kommer att utföra sitt jobb i.

Trapphusbelysning

Under december kommer det att monteras nya LED-armaturer i våra trapphus av företaget FM Stork Housing och den byggbelysning som finns där idag försvinner. 

Vi hjälps åt att sanda vid halka

Vår egen mark är vårt egna ansvar att sanda och nu när snön och halkan kommer måste vi hjälpas åt. Sand finns i den blåa sandlådan utanför Bäckvägen 75 och en skopa finns innanför porten. Lägg tillbaka den där efter att du använt skopan så att nästa person enkelt kan hitta den. Halka eller snöskottning som inte är på föreningens mark anmäls till Stockholms Stad. Du hittar en karta över vår mark på www.stalpennan.se. 

Brandlarmstest

Den 1 december är det brandvarnarens dag. Styrelsen kommer att testa det gemensamma brandlarmet tisdagen den 6 december, ungefär vid kl 16-17. Det finns ett larmskåp i varje hus som kommer att testas i tur och ordning med start Bäckvägen 69. Möt gärna upp vid larmskåpet om du är osäker på hur larmet fungerar. Bra kunskap vid t ex falsklarm :)

Adventstider är brandtider

Nu när det är mörkt ute och vi gärna tänder ljusen; glöm inte att alltid, utan undantag släcka dem när du lämnar rummet. Vet du hur du ska hantera din brandvarnare om den låter? Att ha en fungerande brandvarnare i varje lägenhet är livsviktigt. Du testar funktionaliteten enkelt genom att trycka på knappen tills den piper, detta bör göras med jämna mellanrum. Om det brinner, ring 112. Glöm inte att stänga ytterdörren om dig när du utrymmer eftersom varje lägenhet också är en brandcell. Plinga på alla grannar och meddela att det brinner. Tryck på brandlarmsknappen i portentrén och invänta hjälp.

Obligatorisk matavfallsinsamling 1 jan 2023

Fr o m årsskiftet blir det obligatoriskt för hushåll att sortera ut matavfall. Idag sorteras knappt 30 % stockholmarnas matavfall. Sverige har som mål att minst 75 % av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet. Våra matavfallskärl står till vänster om de stora hushållskärlen vid vändplanen, och matavfallspåsar går att hitta i rummet mitt emot tvättstugan. Just do it.

Tack för deltagande på städdag

Lördagen den 8 oktober var det höststädning med stor uppslutning. Tack alla som var där och fixade fint i föreningen inför vintern. Påminner er med fransk balkong om att inga föremål får lutas/ställas mot fasaden, detta för att undvika skador/renoveringar.

Styrelsen vill påminna alla boende att trapphus, källargångar och gemensamma låsta utrymmen fortsatt ska hållas fria från personliga föremål. Detta på grund av brandsäkerhet, utrymning och framkomlighet.

 

Vinterhälsningar från oss i styrelsen

 

Annika, Tommy, Gösta, Moa, Mikael och Måns