Nyhetsbrev februari 2015

10 februari 2015 Information nr 1 2015 för boende i Brf Stålpennan

* Pallkragsodling
* Balkongprojektet
* Webbredaktör
* Informationsöverföringsavgift
* Våtrumsbesiktning och duschdraperi
* Luftningsnyckel till element
* Hjälp vid ombyggnad
* Matrester
* Extrastämma
* Förråd att hyra

Vill du pallkragsodla i vår?

Det kan kännas avlägset med odling nu när snön faller, men lördagen den 28 februari kl.11 träffas vi som är intresserade av att odla våra egna köksväxter, för att kolla förutsättningar och behov. Vi utökar antalet platser för uppställning av pallkragar och det här är tillfället för att få tidig tjing på bästa platserna. Ingen föranmälan krävs. Vi startar nere på expeditionen och går sedan ut och kollar terrängen (såvida inte snön ligger kvar).
Pallkragar kan man köpa hos de stora byggvaruhusen, men man kan också fråga snällt vid byggarbetsplatser, t.ex. nere bakom Konstfack :-)
Vid frågor, kontakta miljöansvariga Charlotta Löfstedt eller ordförande.

Balkongprojektet
Nu är balkongprocessen äntligen igång på riktigt: En projektledare leder arbetet och i dagarna kommer avgörandet om vilken entreprenör vi väljer. Därmed kommer också det exakta priset att fastslås och det blir än viktigare att du som vill bygga har pengarna redo inför byggstart. Mer info separat samt på hemsidan.

Webbredaktör
För att göra hemsidan till en ännu mer levande kanal, så efterlyser vi någon som har känsla för text och bild. Det handlar mer konkret om att kolla att sajten innehåller relevant material, föreslå nya texter för publicering där det behövs, hitta bilder/illustrationer som understryker budskapet i texten, samt att i allmänhet göra innehållet lättillgängligt och attraktivt. Känner du dig osäker, så erbjuder HSB en kvällskurs på ett par timmar som ger dig tillräckliga kunskaper för att komma in i arbetet. Det finns även ett par andra som kan rodda hemsidan, så du kommer inte att behöva vara helt själv.
Uppdraget är inte särskilt omfattande och därför inte heller arvoderad, men någon belöning kan säkert utgå åt den som kan tänka sig att hjälpa till!

Informationsöverföringsavgift
Sedan några månader tillbaka har vi alla haft fri tillgång till bredband från Ownit. Du har väl inte missat att bredbandet är tillgängligt via bredbandsuttaget ovanför din ytterdörr? Skulle du ha problem att använda er av tjänsten eller om du inte får den hastighet som utlovas, är du välkommen att kontakta Ownits kundtjänst på tel.08-525 07 300. För det stora flertalet innebär gruppanslutningen en besparing på ett par hundra kr/månad att inte behöva teckna ett individuellt abonnemang. Men för att föreningen ska få täckning för sina kostnader är planen att fr.o.m. april ta ut en stadgeenlig s.k. informationsöverföringsavgift om 100 kr/månad. Den täcker merparten av föreningens kostnader för bredband samt TV (som inte alla använder sig av, men som av tradition sponsras av föreningen). I dagsläget kostar bredbandet föreningen 89 kr per hushåll och månad och TV (ComHem) 39 kr.

Våtrumsbesiktning
Precis som med stamspolningen så är det mycket viktigt att gubbarna kommer in i samtliga lägenheter. Priset för separat efterkontroll ifall man inte öppnat eller lämnat nycklar är 200 kr.

Duschdraperi
Då de gamla badrummen är byggda för badkar och dessutom saknar fuktspärr, så tål de inte att man duschar mot väggen. Det som händer då är att fukt tar sig in i fogarna och ner bakom kaklet och till slut in under badrumsmattan, där det i vissa fall har orsakat skador i bjälklaget.
Har du ett äldre badrum är därför ett tips att sätta upp en stång med ett extra duschdraperi, som täcker fönstret och väggen.

Luftningsnyckel
Är dina element helt eller delvis kalla kan det bero på att de innehåller luft istället för cirkulerande varmvatten. Det är inget onormalt och kan lätt avhjälpas med att lufta elementen. Har du ingen egen luftningsnyckel så kan du låna en när expeditionschefen Tor håller öppet.

Regeldetektor
Ska du borra i väggen och vill förvissa dig om att du träffar en regel och inte en elkabel, kan du låna föreningens regeldetektor. Den finns på expeditionen och Tor kan visa hur den funkar.

Matrester
Sedan ett drygt år samlar vi in matavfall, som blir till biogas (istället för att läggas på en kompost som släpper ut växthusgaser) och biogödsel. Denna återvinning kostar dessutom föreningen mindre att hämta än restavfallet, de s.k. hushållssoporna.
Tack vare att så många av Stålpennans invånare numera samlar in sitt matavfall så blir kärlet nästan fullt varje vecka. Styrelsen skulle mer än gärna få anledning att beställa ett extra kärl under 2015, om det kan leda till ytterligare minskad mängd av hushållssopor – och bättre miljö. Läs gärna mer om sophanteringen och argumenten på stalpennan.se
Nu när vi har fått stammarna spolade: Tänk på att inte spola ner fett i avloppet, utan torka hellre av med ett papper och släng i hushållssoporna (fett brinner dessutom bra)!

Extrastämma
Den 10 mars kl.18 kommer en extrastämma att hållas om stadgebyte. Kallelse kommer.

Behöver du extraförvaring?
Nu finns ett förråd ledigt på Bäckvägen 83.
Det är 2,9 m2 stort och kostar 440 kr/mån.
Hör av dig till medlemsansvariga Signe Falk om du är intresserad; falk.signe@gmail.com.