Nyhetsbrev mars 2015

31 mars 2015 Information för alla boende i brf Stålpennan nr. 2, mars 2015
  • Vårstädning
  • Årsstämma
  • Balkongprojektet
  • Förråd till uthyrning
  • Asbest
  • Ny hemsida!

Vårstädning

Lördagen den 11 april kl.10.30 är det vårstädning. Boka in det i din kalender så kavlar vi upp ärmarna och gör en gemensam insats! Det vore ju pinsamt att behöva smita ut medan grannarna står och putsar fönstren i trapphuset. Städdagen är en åtgärd för vår gemensamma fastighetsekonomi. Inte nog med att vi sparar pengar, det är riktigt bra tillfälle att lära känna dina grannar. När allt är klart så blir det korv/veggo och något gott att dricka till.
  

Skulle detta tillfälle krocka med något annat du har inbokat ska du kontakta miljöansvarig på charlotta.lofstedt@gmail.com för att få en uppgift att utföra en annan dag.

Det kommer även att finnas möjlighet att slänga grovsopor i den flyttbil som föreningen hyr och åker iväg med till återvinningscentralen. Meddela gärna Charlotta eller expeditionschef Tor om du kan följa med till ÅVC och tömma bilen.

Årsstämma

Tisdagen den 21 april är det årsstämma. Den äger rum på Midsommargården kl.18.30, men redan kl.18 blir det mingel med mat och vin/öl. Skriv upp detta och kom!

Tyvärr får du inte årsredovisningen samtidigt som kallelsen, men den kommer sannolikt v.15 (6-12 april) så att du hinner sätta dig in i siffror och pengar innan stämman.

Balkongprojektet

Torkrummet
Används under balkongentreprenaden som manskapsutrymme åt byggarbetarna, där de kan pausa, äta lunch osv.

”När kommer de till mig/mitt hus?”
Den 8 april kommer startmöte att äga rum mellan föreningen och Alcons. Då slås tidsplanen fast och detaljer för bygget kan börja kommuniceras. Vissa saker kommer att utkristalliseras under arbetets gång och andra saker kan komma att ändras, men det meddelar Alcons allteftersom.

Det första som kommer att göras från insidan är borttagning av element. Efter detta ingrepp kan elementen i de lägenheter som ej bygger komma att behöva luftas. Kontakta expeditionen ifall du behöver hjälp.

Klart är i alla fall att alla balkonger kommer att slutbesiktas samtidigt, dvs efter att allt är färdigbyggt, vilket innebär att ingen kommer få gå ut på sin balkong innan det är klart. 

Sålunda spelar det ingen roll för färdigställandet när Alcons kommer till just din lägenhet. Tågordningen är dock Stp 2 (där även fasaden ska renoveras på samma gång); 3, 4; 5; 1.

Förberedelser
Såklart vill man dock behålla sitt hem någorlunda intakt fram tills de kommer och sågar upp väggen. Alcons ska försöka nischa in varslen så precist som möjligt.
De kommer även att ställa ut byggplast i trapphusen, som man kan plasta in ägodelar med, men deras rekommendation är att använda lakan eftersom de samlar damm så mycket bättre än plasten. Viktigt att plocka bort allt i och framför balkongfönstret.

Hur blir det med marmorskivorna då?
De har vi kämpat för att behålla, eftersom de är en del av kulturarvet. Därför kommer Alcons att kapa dem på plats och de har även lovat att göra en snygg liten rundning av kaphörnet så att det ska se fint ut.

Marmor är dock väldigt poröst och risken för att skivan spricker är ganska stor. Därför kommer Alcons att dokumentera om den redan har några sprickor eller inte. Är den sprucken kommer de i första hand att försöka limma den, liksom ifall den spricker under ingreppet. Spricker skivan i hopplöst många delar så kommer Alcons att ersätta med annan ”likvärdig marmorbräda”, men om den redan innan var behäftad med sprickor så kommer du att erbjudas någon annan lösning.

Kuriosa: Marmorn i Stp 1; 2; 3 & 5 heter ”Brännlyckan”.

Nyckelhantering
I entreprenaden så är det många moment som kräver åtkomst från lägenheten. Det är inte alltid så lätt att på förhand veta exakt när som ett visst ingrepp kommer att göras, så Alcons önskan är att man använder den kodade nyckelring som kommer att delas ut i alla byggares brevlådor, så att både de och underentreprenörer (t.ex. rörmokaren) kan komma in när det behövs. De tar självklart alltid av sig skorna innan och de kommer även att lägga ut byggpapp på golvet från hallen. Men skulle du inte vilja lämna ifrån dig nyckel, är du välkommen att kontakta Alcons VD Leif Rönnberg på leif@alcons.se eller ringa Alcons arbetsledare Peter Nilsson Tel 070-548 8338  för att komma fram till en passande lösning.

Kartongåtervinningen (favorit i repris)

Det är roligt att se att föreningens miljörum nyttjas. Däremot är det tråkigt att se att vi ofta betalar för att slänga luft. Pappkärlet är allt som oftast överfullt och många får inte plats med sina kartonger. Detta pga. att alla inte plattar ihop kartonger utan slänger stora tomma lådor och boxar som de är. Platta därför alltid ihop större förpackningar och stick ned dem i bakkanten på kärlet.

Asbest

I samband med badrumsrenovering i B83 påträffades eternitplattor (asbest) i ytterväggen. Stp 4 (B81-83) skiljer sig i konstruktion från de övriga husen. Det finns anledning att tro att även de andra badrummen i Stp 4 också har dessa asbesthaltiga skivor i väggen. Brukligt är att låta dem vara, men att prima och kapsla in dem för att sedan bygga på med det nya tätskiktet som vanligt.

Därför är det är viktigt att du som bor i Stp 4 informerar dina hantverkare om denna risk, så att de inte med lagstöd överger bygget mitt i rivningen. Genom att informera kan du eventuellt också undvika oförutsedda merkostnader.

Ny hemsida!

Idag lanseras vår nya webbplats. Webbgruppen har gjort en total översyn av innehållet så att det ska vara lättnavigerat och läsvärt. På hemsidan publiceras i fortsättningen all information först, och sedan samlas den upp i ett dylikt informationsbrev. Spana in www.stalpennan.se