Nyhetsbrev november 2020

17 november 2020

Trapphusrenovering

Äntligen står vi inför kontraktstecknande för renovering av trapphusen! Den nya totalentreprenören heter Stork Housing och de kommer att informera om sina kontaktuppgifter och eventuella avvikelser från tidplan. Renoveringen planeras pågå under 12 veckor.

Vad som ska göras:

  • Entrégolven gjuts om
  • Trapporna slipas och mättas
  • Ljusarmaturer byts ut, med automatiska sensorer (= inga tryckknappar)
  • Väggarna målas om

 

Övrig renovering

I samband med trapphusrenoveringen ska även belysningen i källarna bytas ut. Dessutom kommer golvet i tvättstugekorridoren att gjutas upp och väggarna att målas.

Därför är det nu extra viktigt att inte förvara något bråte i källargångarna, som hindrar elektrikernas framkomst eller som de riskerar att snubbla på.

Cykelrummen (B73 gavel och B79 gårdssida) kommer att fräschas upp med ny färg och cykelliftar kommer att sättas in, så att fler får plats att ställa sina cyklar skyddat, inomhus. I och med detta blir det inte längre en muskelfråga att hänga upp sin cykel. Det är ännu inte klart om det kommer att behöva ske innan vårstädningen, eller om vi måste hjälpas åt att evakuera cykelrummen de dagar som renoveringen pågår där.

 

Höjning av årsavgifterna

Vid senaste styrelsemötet beslutades att årsavgifterna höjs med 1,2 % vid årsskiftet. Stålpennans ekonomi är god, men för att den inte ska urholkas behöver vi kompensera bl.a. för årlig indexhöjning samt den fördubbling av tomträttsavgälden som föreningen har drabbats av, genom stadens nya tomträttsavtal. Ökningen sker stegvis över en femårsperiod.

 

Felanmälan

Om något inte fungerar är det viktigt att du anmäler det till stalpennan@gmail.com så snart som möjligt. Det tar nämligen sin runda tid att få hit rätt hantverkare när något behöver åtgärdas, och ju mer akut det är desto dyrare blir det för vår förening.

 

Kärvande fönster

Föreningens expeditionschef Stig Lennartsson, B77, kan kolla dina fönster och smörja  stängningsmekanismen ifall de är svåra att öppna och stänga.

 

Brandlarm och test

Tisdagen den 1 december är brandvarnarens dag (MSB). Föreningen kommer också att testa fastighetsbrandlarmet den dagen, kl.12. Möt gärna upp vid larmskåpet om du är osäker på hur du ska manövrera det vid en händelse (även falsklarm). Det finns ett larmskåp i varje hus, som kommer att testas i tur och ordning.

Vet du hur du ska hantera din brandvarnare om den låter? Att ha en fungerande brandvarnare i varje lägenhet är livsviktigt. Du testar funktionaliteten enkelt genom att trycka på knappen tills den piper, detta bör göras med jämna mellanrum.

 

Adventstider är brandtider

Nu när det är mörkt ute och vi gärna tänder ljusen; glöm inte att alltid, utan undantag släcka dem när du lämnar rummet.

Skulle olyckan vara framme så finns brandsläckare och -filt i torkrummet i tvättstugan.
Glöm inte att stänga ytterdörren om dig när du utrymmer, eftersom varje lägenhet också är en brandcell. Plinga på alla grannar i farten och ropa att det brinner. Tryck på brandlarmsknappen i entrén, som finns intill larmskåpet.

 

Grannsamverkan och säkerhet

Vid 05-tiden på tisdagsmorgonen den 17 nov. kom två personer till Stålpennan och började fippla på varsin porttelefon vid B73 och B75. De lyckades ta sig in i bägge portarna, men har till synes inte kommit över något.

Polisen rekommenderar att vi stänger av porttelefonerna nattetid, så den möjligheten kommer att utredas.

Vad kan du som boende i Stålpennan göra?

Öppna aldrig porten utan att ha verifierat vem som vill in. Ha ytterdörren låst, även när du är hemma. (Vredkåpa är dessutom en billig försäkring mot snabb öppning genom brevlådan.)

I övrigt, var vaksam och anmäl alltid avvikelser! Genom att (vänligt) ställa frågan vem en för dig okänd person söker, så blir de flesta obehöriga tillräckligt obekväma och avlägsnar sig.

Vid pågående händelser där du känner att det inte står rätt till ring 112!

Andra avvikelser och händelser: stalpennan@gmail.com