Uppföljning av råttproblemet

29 maj 2015 Det har tidigare rapporterats om problem med råttor i Stålpennan 4 (B81-83). Ett förråd innehöll en stor mängd råttavföring och hela tre större kadaver som gav upphov till den onda lukten. Nu har förråd tömts, sanerats kemiskt och hål i fasaden ska pluggas igen.

För att vi ska undvika problem med råttor i framöver finns det några enkla knep. För att råttorna inte ska trivas är det viktigt att du:

  • inte erbjuder bostad
  • inte erbjuder mat
  • regelbundet kontrollerar ditt förråd

I praktiken innebär det att du inte bör förvara kartonger/wellpapp i onödan, textilier i lådor eller något annat som kan användas som boplats, förtäring eller som ens luktar mat.

Det är ditt ansvar att regelbundet, dvs minst en gång i kvartalet men gärna oftare, inspektera dina förråd så att det inte går så här långt igen. Om ditt förråd trots denna uppmaning transformeras till en sanitär olägenhet, så kan du anses vållande till de skador och hälsorisker som kan uppstå med det.

Om du inte redan har gjort det: Inventera dina förråd noggrant, med ögon, näsa och ficklampa redan i helgen. Släng de saker, särskilt kartonger, som du inte behöver. Om du påträffar djur eller lämningar ska du omgående meddela styrelsens Julia Nord, B71, på 073-855 21 37. Ange lägenhetsnummer (rödvita brickans nr.) och om det gäller matförrådet eller det vanliga förrådet.