Tips om värme i lägenheten

De allra flesta trivs med en inomhustemperatur på 20-23 °C. För känsliga personer, som av olika skäl inte kan röra sig lika mycket, rekommenderas cirka 22-24 °C. (från ”Temperatur inomhus”, Socialstyrelsen, 2005, numera Folkhälsomyndigheten).

Många föredrar dock att ha svalare i sovrummet (16-20 °C) då det underlättar kroppens temperatursänkning nattetid och förbättrar sömnen. I flerbostadshus är det ofta inte möjligt att ha stora temperaturskillnader mellan lägenheter eftersom de påverkar varandra (se Boverkets rapport 2014:29). Injustering av värmesystem är både komplext och kostsamt, och görs i regel med en fast måltemperatur för alla lägenheter.

I vår förening är varje lägenhet/rum justerat till 22 °C (badrum 24 °C), men temperaturen kan vid behov sänkas med radiatortermostaten. Värt att notera är att uppmätt temperatur inte alltid motsvarar den upplevda temperaturen - exempelvis kyls kroppen ner av drag och det upplevs svalare när det drar trots att temperaturen är densamma. Drag inomhus kan uppstå på grund av kalla väggar/golv/fönster eller för kraftig ventilation. Se även information om ventilation.  

Allmänna råd 
- Vinter: Om rummet är för varmt – vrid ner termostaten. Vid vädring: vädra snabbt med korsdrag. Det ger en effektiv luftväxling utan att kyla ner golv och väggar. Vid längre tids vädring, stäng av elementen och vrid upp dem igen ca 30 min efter fönstret stängts! 

- Undvik vädring med balkongdörr då termostaten kyls ner och då drar på full värme även då det inte behövs. Använd fönster i vädringläge för att rikta friskluften uppåt i rummet. Då kyls termostaterna inte ner lika mycket och energi sparas.

- Vår och höst: Ha om möjligt persiennerna helt eller delvis uppfällda under dagtid. Så länge solen lyser in genom våra fönster så värmer den och bidrar med gratis energi. 

- Sommar: Om rummet är för varmt – öppna ventilationsfönstret nattetid.  

Om ett rum är för kallt eller för varmt    

1. Kontrollera att termostaten står i rätt position:

4-5 ≈ 18 °C

5-6 ≈ 20 °C 

6-7 ≈ 22 °C (rekommenderad inställning)

7-8 ≈ 24 °C (gäller badrum)

2. Försäkra dig om att termostaten går att vrida på. Motionera termostat/ventil genom att vrida på termostaten då och då. Om du önskar stänga av värmen – vrid till symbolen ❄ (frostläge).

3. Kontrollera att radiatorn är varm i sin övre del och svalare i sin nedre del. Om radiatorn är kall kan den behöva avluftas. Detta kan man göra själv med en speciell nyckel. Ventilen öppnas försiktigt tills all luft har försvunnit och endast vatten sipprar ut. Stäng sedan ventilen ordentligt.

4. Se efter så att det inte finns saker som stör luftens cirkulation runt radiator och termostat. Möbler och tjocka gardiner framför radiatorerna kan påverka värmen i rummet. Elementskydd är estetiskt tilltalande men kan leda till sämre effekt på radiatorn. Dessutom riskerar den inkapslade värmen att termostatens funktion blir nedsatt. Om du som bostadsrättsinnehavare önskar ha en radiator med elementskydd och detta påverkar temperaturen negativt så kan en elementfläkt installeras för att öka luftcirkulationen. I sådant fall får bostadsrättsinnehavaren själv stå för detta. 

I följande fall kontaktas förvaltaren/styrelsen: 

  1.  Om termostaten inte går att vrida på eller om radiatorn trots avluftning fortfarande inte blir varm när det är kallt ute. (Radiatorventil som fastnat eller smuts i radiator/ventil.)
  2. Om radiatorn blir lika varm i sin övre som nedre del och/eller temperaturen inte verkar regleras av termostaten. (Fel på termostat.)
  3. Om radiatorn läcker vatten eller susar och låter.  
Termostatens rekommenderade grundinställning
  • Klicka på bilden för att förstora den.
    Klicka på bilden för att förstora den.