Trivselregler -Ordningsregler

Regler är nödvändiga för trivselns skull när man bor så nära varandra som vi gör. Sunt förnuft och hänsyn till varandra är en grundpelare, men då vi alla är olika finns det ett antal regler som samtliga medlemmar och dess eventuella gäster ska förhålla sig till

Vi vill vara en förening där vi tar ansvar, agerar och hjälper varandra. Vi eftersträvar en kultur som präglas av att vi alla kan och vill göra något vid oro eller misstanke om våld. Vi vill genom Huskurage ge grannar verktyg för att kunna ta ett större ansvar för det våld som finns bland oss. Vi vill visa att vi inte tolererar våld och att vi agerar. Ingen granne ska behöva leva i rädsla eller oro för våld.
På hemsidan www.godgranne.se kan du hitta uppgifter till olika verksamheter och föreningar som kan vara vägledande och behjälpliga i sådana frågor.
Efter klockan 16.00 kan man vända sig till Socialjouren som kan nås på telefonnummer 018-15 00 00.

Visad hänsyn till andra är en väsentlig del i ett trivsamt boende. Musik och film på hög volym och högljudda samtal är exempel på störande ljud, men även stängande av dörrar, renovering, duschande och ljud av gång räknas som störande inpå småtimmarna. Grannar som ofta har stökiga fester, eller spelar musik på hög nivå, är typiska exempel på störningar som allmänt kallas för ”grannbuller”. Grannbuller kan vara mycket påfrestande för den som är utsatt.

Ska du ha fest, sätt gärna upp ett meddelande i trappan så finns det möjlighet att knacka på om det blir för störande.

Den som innehar en bostadsrätt är enligt lag (7 kap. 9§ i bostadsrättslagen) skyldig att ”bevara sundhet, ordning och skick inom och utanför huset”. Som medlem i föreningen ansvarar man för att de som vistas i bostadsrätten rättar sig efter de regler som bostadsrättsföreningen har bestämt. Efter klockan 21.00 på vardagar och klockan 23.00 på helger ska inte några störningar förekomma.

Om det inkommer klagomål om störningar ska bostadsrättsföreningen undersöka om de är befogade. Om klagomålen stämmer uppmanas bostadsrättsinnehavaren att omedelbart upphöra med störningen. Den som trots detta fortsätter att störa sina grannar kan, enligt bostadsrättslagen (7kap- 18§) bli uppsagd och tvingad att flytta. Vid problem med störande grannar ska den första åtgärden alltid vara att ta upp saken grannar emellan. Många gånger kan saker lösas redan här. Men om det inte hjälper och störningen fortsätter ska anmälan ske skriftligen till styrelsen med detaljer om störningens art, tid o.s.v. När föreningen fått underlag kan anmodan om rättelse skickas ut och eventuella andra åtgärder vidtas i samarbete med jurister.

Vid större renovering i lägenheten ska ansökan på separat blankett göras hos styrelsen, särskilt om det innefattar det elektriska, värme-sanitet-vatten eller bärande väggar. Vissa ingrepp kräver bygglov. Även i andra fall kan det vara bra att kontakta styrelsen som kan hänvisa till yrkesfolk med rätt kompetens som känner till installationerna och området.

Husdjur bör hållas kopplade på gångarna inne på området, men inte rastas och inte gå lösa.

Att mata fåglar innebär att råttor och andra skadedjur kan dras till området, därför får matning av fåglar inte ske. Ser ni skadedjur på området, kontakta styrelsen så att bekämpning kan ske innan skadan blir för stor.

Området ska hållas rent för allas gemensamma trivsel. Kom ihåg att vi har sopsortering. Packa dina sopor, speciellt skrymmande avfall typ kartonger

Skräp och bråte på balkonger är inte bara otrevligt, det är också en brandrisk. Därför ska balkongerna hållas snygga och rena, oavsett om de används eller inte.

Den som röker på sin balkong får absolut inte kasta ut fimpar eller aska rakt ut så att detta kan blåsa in till grannen under eller bredvid. Detta både ur trivselsynpunkt och av säkerhetsskäl; en glödande fimp på grannens matta kan orsaka brand. I utemiljön får fimpar och använda snusprillor inte slängas.

De gemensamma tvättstugorna ska städas efter användning. Ingen tycker om att tvätta i en oren miljö.

Det åligger varje medlem att vara aktsam med eventuellt spill på väg till miljöhusen med sopor.

Större elektronik, till exempel kylskåp respektive möbler ska medlemmen själv ordna borttransport för. 

Medlemmens rätt att disponera sin lägenhet för uthyrning begränsas av att styrelsen ska godkänna uthyrningen. Anmälan ska ske i god tid före uthyrningen, skriftligen på särskild blankett som finns tillgänglig i ställ utanför styrelserummet. Ansökan kan beviljas om anledning är arbete eller studier på annan ort under kortare begränsad tid. Avtalet om uthyrning ska bifogas och hyresgästen ska vara klart identifierad med personnummer.

Medlemmens ansvar för att avgiften till föreningen betalas, att lägenheten behålls i samma skick samt att hyresgästen beter sig i enlighet med de regler och bestämmelser som finns i föreningen kvarstår även då denne inte fysiskt bor i sin lägenhet.

Om lägenheten hyrs ut utan styrelsens godkännande eller i strid med villkoren för andrahandsuthyrning är detta en otillåten uthyrning som kan lämnas till jurister för behandling och så småningom leda till ett förverkande av bostadsrätten. Detta kan också ske om innehavaren inte tar sitt ansvar enligt ovan punkter.