Markiser

En markis kan ge önskvärd skugga en solig sommardag. Observera dock att du behöver styrelsens tillstånd för att få lov att montera en markis i anslutning till din bostad.

Allmänt

Eftersom markiser inte är standard i föreningen, det vill säga att de inte har tillförts av föreningen från början så finns inte något reglerat kring underhållsansvaret för dessa i föreningens stadgar.

Efter montering av markis ansvarar bostadsrätthavaren för att markisen hålls i gott skick och i allt skötas och bekostas av densamme. Om du önskar installera en markis behöver du först inkomma med en renoveringsansökan till styrelsen. För att ansökan ska kunna godkännas behöver medlem även skriva under föreningens markisavtal som du hittar längst ner på sidan.


Föreningens generella policy för markiser är:

1. Markis får endast monteras i anslutning till lägenheter i markplan eller radhusens uteplatser på baksidan av huset.
2. Markisen ska vara motordriven och ha skaksensor.
3. Markisduken ska vara enfärgad och neutral till sin karaktär och får inte ha några mönster eller logotyper. Godkända färger är grå, svart eller mörkblå.
4. Montering av markis på fasaden ska ske fackmässigt. Bostadsrätthavaren bär det fulla ansvaret och är ersättningsskyldig mot föreningen för eventuella följdskador på fasaden till följd av felaktig montering
5. Markisen skall monteras minst 15 cm och max 25 cm ovanför dörren. Storlek på markis ska anpassas efter bredden på uteplatsen och är valfritt så länge det finns minst 30 cm fritt på höger och vänster sida. Markisen skall placeras i mitten för symmetri och enhetlighet.

Godkänd placering

För förtydligande av godkända mått och avstånd, se exempelbilder nedan. Minst 30 cm skall vara fritt på varje sida av markisen, om stuprör finns så skall det vara minst 30 cm avstånd från stupröret. Till höjden skall markisen vara fäst minst 15 cm från dörren.