Renovering

En av de aspekter som är så attraktivt med att bo i bostadsrätt är möjligheten att kunna forma och utveckla lägenhetens insida till att passa dig och din stil.

På denna sida kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hämta nödvändiga blanketter.

Inledning

Du kan läsa i föreningens Stadgar och Underhållsansvar vilka delar du som bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla i lägenheten. Enligt § 37 i föreningens stadgar (2017) framgår följande:

Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:

  • Ingrepp i bärande konstruktion
  • Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
  • Annan väsentlig förändring av lägenheten

Exempel på väsentlig förändring är till exempelvis renovering av badrum, vilket innebär att du som medlem först behöver styrelsens godkännande innan du får lov att genomföra sådant arbete. Med anledning av att man vill undvika felaktiga renoveringar med risk för skador, ställer HSB brf Trädgårdsgärdet krav på att man alltid behöver lämna in renoveringsansökan vid badrums- eller köksrenoveringar.

Vid badrumsrenovering behöver medlem efter godkänd ansökan ta kontakt med Inspector som genomför renoveringsbesiktning på uppdrag av styrelsen. Inspector kommer då att närvara vid 2 tillfällen för att säkerställa att badrumsrenoveringen utförs på ett fackmässigt sätt. Mer information hittar du i regelblanketten längst ner på sidan. 

Exempel på renoveringsarbete som inte behöver godkännas av styrelsen är till exempel tapetsering, målning, golvslipning och byte av köksluckor. Är du osäker ska du alltid fråga styrelsen.

Observera att din renoveringsansökan behöver lämnas in minst 4 veckor före arbetets påbörjande för att styrelsen ska hinna godkänna den.

 

Tänk på detta när det gäller värme & ventilation

Föreningen ansvarar för lägenheternas värme och ventilation i enlighet med föreningens Stadgar och Underhållsansvar. Medlemmar får därför inte plocka bort radiatorer (element) eller flytta på dessa utan styrelsens godkännade. Man får inte heller demontera Rumstemperaturgivaren. Det är godkänt att installera golvvärme, men denna behöver då vara elektriskt ansluten och får INTE kopplas mot föreningens värmesystem. Även handdukstork får installeras i badrum, men endast sådan som är elektriskt ansluten. 

Medlem får inte heller byta ut lägenhetens ventilationsaggegat (köksfläkten) mot en annan modell då denna ingår i föreningens ventilationssystem. De ventilationsdon som finns i lägenheterna är del av föreningens ventilationssystem och får därför inte heller bytas ut eller byggas igen då detta kan skapa obalans i luftflöde eller fuktproblematik. I samband med att föreningen vart 6:e år utför OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll) kan det uppdagas att medlem har ändrat lägenhetens ventilation, och kan då tvingas att vidta rättelse för att OVK ska kunna bli godkänd. 

Medlems ansvar & fackmannamässigt utfört

Även om inte styrelsen motsätter sig renoveringen, har du som bostadsrättshavare alltid det yttersta ansvaret för arbetet och eventuella följder vid felaktigt arbete − även för tredje man. Därför är det viktigt att man frågar vid eventuella tveksamheter och tillser att en auktoriserad fackman utför arbetet. Dessutom ska du lämna dokumentation över förändringar som till exempel våtrumscertifikat till en eventuell framtida köpare av bostadsrätten. Alla renoveringar ska utföras fackmannamässigt och enligt de lagar och regler som föreligger. 

Kan man borra hur som helst?

Om du ska borra är det viktigt att du kollar var ledningarna för el, vatten, värme med mera går, så att du inte utsätter dig eller någon annan för fara eller slår ut husets system. Det har uppstått vattenskador i lägenheter då medlemmen borrat i tak i samband med montage av undertak eller gardiner. Anledningen till det är att det finns värmeledningar som går endast några centimeter upp i taket.

Trivsel och byggavfall 

Av hänsyn till dina grannar ska du även följa Trivselregler, där framgår exempelvis att du inte får göra några störande arbeten på helgdagar och söndagar, samt begränsning av tider när det är tillåtet med störande arbeten under övriga dagar.

Vid renovering behöver du upplysa dina grannar om att störande ljud kan förekomma och berätta vad det beror på, använd blanketten nedan och sätt upp den i trapphuset minst 1 vecka innan arbetet startar.

Du får inte lägga byggmaterial eller byggavfall i föreningens utrymmen, inte heller skräpa ner i trapphuset eller på föreningens mark. Medlemmen ansvarar själv för att byggavtal tas till Återvinningscentral.