Julmust viktigaste valutan i ny insamlingskampanj

Julmust kan bidra till en bättre värld - det är budskapet när HSB och Kooperation Utan Gränser i dag inleder en kampanj för att samla in panten från årets julmust-flaskor.

– Varje jul dricker vi svenskar julmust med ett pantvärde om uppåt 100 miljoner kronor. Bara en bråkdel av det kan ge ett bättre liv för tusentals människor i fattiga delar av världen. Nu hoppas vi på stöd från hela landet för att göra det möjligt, säger Anneli Rogeman, vd på Kooperation Utan Gränser.

Idén kommer ursprungligen från HSB-medlemmen Britt i Härnösand. Hon tröttnade på att hennes grannar slängde flaskor och burkar i den vanliga återvinningen och bad fastighetskötaren att sätta upp en behållare för pantflaskor. Nu tar hon själv panten till Coop och trycker på Biståndsknappen. På bara några månader har hon samlat in nästan två tusen kronor.

Under namnet Julmusthjälpen tar nu HSB och Kooperation Utan Gränser idén vidare till HSB:s 500 000 medlemmar. Personer som vill hjälpa till lite extra uppmanas att bli ”pantambassadör”. De ansvarar för att samla in pant från grannarna under årets julmustsäsong. Pantambassadören som samlar in mest pant per boende får besöka ett av Kooperation Utan Gränsers biståndsprojekt.

Julmustfakta: Julmust är svenskarnas mest populära dryck under julen. Varje jul dricker svenskarna 35 miljoner liter julmust, enligt Sveriges Bryggerier. Totalt tillverkas under ett år cirka 50 miljoner liter.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Marcus Lundstedt, pressekreterare Kooperation Utan Gränser
Tel: 070 107 43 17
Mejl: marcus.lundstedt@utangranser.se

Felanmälan Mina sidor