Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Framtidens boende är här

På historisk mark i hjärtat av Göteborg möts nutid, dåtid och framtid. Här ligger HSB brf Blanka – en förening som präglas av nytänkande, hållbarhet och gemenskap.

Göta älv med sitt glittrande vatten är bara ett stenkast bort. Och längs kajen löper långa promenadstråk. De nyinflyttade medlemmarna i HSB brf Blanka har ett riktigt drömläge. Men det är inte bara det geografiska läget som är attraktivt. Här, i den snabbväxande stadsdelen Lindholmen, har det kommunala bolaget Älvstranden utvecklat ett område där bostäder, arbetsplatser och restauranger samsas sida vid sida med högskole- och forskningsverksamhet. På den klassiska varvsindustrimarken finns nu ett myllrade folkliv där den internationella atmosfären är tydlig.

– Lindholmen är en av Göteborgs mest expansiva och kunskapsintensiva stadsdelar. Det är levande och internationellt, ett framtidsområde helt enkelt, säger Lena Josgård, affärsområdeschef för Fastighetsutveckling på HSB.

Björn Gullqvist är en av de boende i brf Blanka, en boendemodell som bygger på att mixa människor av olika åldrar och bakgrund. ”Det är oftast det bästa för att få en förening som fungerar väl”, säger Lena Josgård, affärsområdeschef på Fastighetsutveckling på HSB.

Björn Gullqvist är en av de boende i brf Blanka, en boendemodell som bygger på att mixa människor av olika åldrar och bakgrund. ”Det är oftast det bästa för att få en förening som fungerar väl”, säger Lena Josgård, affärsområdeschef på Fastighetsutveckling på HSB.

"Vi kommer nog aldrig att flytta härifrån!”"

Det framåtblickande märks även i hur HSB har valt att utforma lägenheterna i brf Blanka, som ritats av Wingårdhs arkitekter och inspirerats av den gamla varvsmiljön med dess fasad av kolbränt tegel.

– Brf Blanka har många olika typer av lägenheter som ska passa livets alla skeden och kunna locka till sig en mix av människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Det är oftast det bästa för att få en förening som fungerar väl över tid, säger Lena. Hela området präglas av ett starkt hållbarhetstänk och brf Blanka är miljömärkt med Svanen.

– Förutom bra materialval, solpaneler och sedumtak är hela kvarteret byggt med hänsyn taget till översvämningsrisk i framtiden. Till exempel är innergården upphöjd, källarväggarna gjutna med vattentät betong och ett översvämningsskydd står till förfogande för bostadsrättsföreningen. Det är viktigt att ta sådana hänsyn när man bygger så nära vatten, med tanke på klimatförändringarna, berättar Lena.

Björn Gullqvist, här med sonen Marcus, i föreningens cykellounge. Där kan man förvara och reparera sin egen cykel liksom hyra eldrivna lådcyklar.

Björn Gullqvist, här med sonen Marcus, i föreningens cykellounge. Där kan man förvara och reparera sin egen cykel liksom hyra eldrivna lådcyklar.

Men hållbarhet handlar om mer än bara miljö, och Lena menar att om det är något som en bostadsrättsförening ska ha i åtanke även vid ombyggnationer och renoveringar så är det sådant som främjar gemenskap och social hållbarhet. Ofta är gården ett bra ställe att börja på.

– När vi förtätar våra städer är det viktigt att komma ihåg de gröna andningshålen. Så när vi planerade brf Blanka var en lummig gård med många platser för umgänge och rekreation i fokus. Det är ett råd jag gärna skickar med till andra föreningar – utnyttja gårdarnas potential för social samvaro och umgänge mellan grannar. 

Även inomhus finns det många möjligheter att bygga för att främja social samvaro, oavsett om det är nyproduktion eller ombyggnation, menar Lena. I brf Blanka finns det till exempel en cykellounge, gemensamhetslokal, övernattningslägenhet och en planteringsyta.

– Tanken är att de gemensamma utrymmena, som loungen, ska locka till umgänge och kunna användas till mer än cykelreparation, som fester, möten eller kanske en plats att distansarbeta på, säger hon och tillägger att det i föreningen även finns två eldrivna lådcyklar för uthyrning.

En monarkfjäril pryder en av väggarna vid HSB brf Blanka. Den är, liksom målningarna i föreningens cykellounge, målad av Sinisha Bozunovic.

En monarkfjäril pryder en av väggarna vid HSB brf Blanka. Den är, liksom målningarna i föreningens cykellounge, målad av Sinisha Bozunovic.

– Faktum är att de goda kommunikationerna i området, i kombination med cykelmöjligheterna, gör att vi tror att flera av våra medlemmar kommer att välja bort egen bil framöver. Att köpa in elcyklar och hyra ut till sina medlemmar är för övrigt ett annat tips till föreningar som vill bidra till en bättre miljö, säger Lena. 

Att den sociala samvaron är god i det nybyggda kvarteret kan Björn Gullqvist intyga. Han flyttade hit med sin fru Madeleine och sonen Linus i maj 2021. Tre månader senare har de blivit goda vänner med flera av grannarna och han beskriver deras uteplats som en ”social knutpunkt”.

– Här är alla nyinflyttade och har samma möjligheter. Är man bara lite öppen går det fort att lära känna folk. Det finns alla förutsättningar för det med den fina gården och alla bra ytor för umgänge, säger Björn.

"Här är alla nyinflyttade och har samma möjligheter."

Anders Linusson, Björn Gullqvist och Marcus Gullqvist har på kort tid hunnit att bli goda grannar i HSB brf Blanka.

Anders Linusson, Björn Gullqvist och Marcus Gullqvist har på kort tid hunnit att bli goda grannar i HSB brf Blanka.

Det var efter 13 år i villa på landet utanför Göteborg som makarna Gullqvist började fundera på en flytt närmare stan och ett mer bekymmerslöst liv i lägenhet. Så när de fick reda på att det fanns lägenheter till salu i brf Blanka var de snabba att bestämma sig.

– Barnen hade blivit stora och vi längtade efter en tillvaro utan en massa husfixande, där vi bara kunde sätta nyckeln i dörren och sen är allt klart. Vi skrev upp oss på en lägenhet och sålde villan på mindre än en månad. Sen var det som att vänta på ett barns nedkomst. Vi var både otåliga, glada och följde bygget minutiös, säger Björn med ett skratt. Efter tre månader i den nya bostaden kan han bara konstatera att valet var rätt.

– Vi trivs oerhört bra här. När vi tar färjan över älven på väg hem från stan och bara några minuter senare kliver av på Lindholmen, brukar vi titta på varandra och säga ”åh, nu är vi hemma!”. Ja, vi kommer nog aldrig att flytta härifrån! avslutar Björn.

Anders Linusson och Björn Gullqvist på brf Blankas gård som inbjuder till möten, lek och rekreation.

Anders Linusson och Björn Gullqvist på brf Blankas gård som inbjuder till möten, lek och rekreation.

Här bor unga billigt med prisad modell

HSB brf Blanka är en av de fastigheter som erbjuder modellen HSB Dela. HSB Dela riktar sig till bosparare i åldern 18 till 29 år och innebär att HSB går in som delägare till 50 procent vid bostadsköpet. Ett samägandeavtal med HSB sänker inte bara amorteringsnivån utan halverar även kontantinsatsen. I dag finns HSB Dela i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ambitionen är att etablera modellen på fler platser i Sverige. Nyligen utsågs HSB Dela till vinnare i kategorin ”Årets innovation” i tävlingen Guldhemmet. Priset delas ut av Hemnet för viktiga insatser inom bostadsbranschen.

HSB brf Blanka

Ort: Göteborg.

Bildades: 2020.

Antal lägenheter:
Föreningen har 122 lägenheter samt samlingslokal, cykellounge, övernattningslägenhet, barnvagns- och rullstolsförråd, garage, tvättstuga, två sopsugsstationer och ett återvinningsrum.

Kvarteret:
Det består av två fastigheter och är ritat av Wingårdhs arkitekter. Brf Blanka är egen fastighet och hyreslokaler en annan. Brf Blanka består av 6 huskroppar varav 3 är sammanhängande.

Kuriosa:
Namnet Blanka knyter an till områdets historia eftersom drottning Blanka fick Lindholmens slott i morgongåva när hon 1335 gifte sig med kung Magnus Eriksson.