Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lysande, Sickan!

Nya tak, nya fönster, nya kulvertar för värmesystemet – HSB brf Skogsmården i Malmö har satsat stort på energieffektivisering de senaste tre åren.
– Allt som minskar kostnaderna på sikt är bra för vår förening, säger ordförande Sickan Ridell.

HSB brf Skogsmården byggdes på 50-talet, före oljekrisen, en tid då energieffektivitet inte stod högt på kravlistorna vid nybyggnation.

När HSB Malmö för några år sedan frågade om bostadsrättsföreningen var intresserad av att vara med i ett projekt för att minska energiförbrukningen, svarade man därför ja på en gång.

– Vi vill ligga i framkant, och så vill vi ta hand om våra hus och inte skjuta alla kostnader framför oss till kommande generationer, förklarar Sickan Ridell.

Positiva reaktioner från medlemmarna – trots höjd avgift

Tillsammans med HSB Malmös energirådgivare upprättade brf Skogsmården en handlingsplan för hur energianvändningen skulle kunna minska. Därefter har man gjort en rad åtgärder, bland annat bytt till moderna fönster med bättre energiprestanda, bytt ut belysningen i de allmänna utrymmena till LED och infört individuell mätning och debitering av el.

"Man måste börja med att göra en handlingsplan."

Men som alla investeringar kostar det här pengar. Föreningen har fått ta upp nya lån och har också höjt avgiften. Trots det har reaktionerna från medlemmarna nästan enbart varit positiva.

– De uppskattar att vi tar hand om fastigheterna och att vi sänker kostnaderna i längden, säger vicevärd Tony Mårtensson.
– Framför allt har de blivit glada för våra nya fina fönster.

Minskat sin klimatpåverkan med närmare ett ton

Men brf Skogsmården är långt ifrån klara med sitt arbete. Nu närmast väntar en omdragning av värmeledningarna mellan husen, ledningar som i dag läcker värme så till den grad att de smälter snön på marken ovanpå.

– Allt det vi har gjort har redan sänkt våra energikostnader, och när vi sen gör om kulvertarna för värmesystemet är jag säker på att vi får ner dem ytterligare, säger Tony.

Totalt har föreningen minskat sin klimatpåverkan med närmare ett ton koldioxid om året. Men det är ett digert arbete och inget man gör i en handvändning.
– Man måste börja med att göra en handlingsplan, säger Sickan.

– Sen kan man ändra den allteftersom när man ser att åtgärder kanske inte behöver göras nu eller att annat måste få gå före. Men man måste ha en plan så att inget riskerar att läggas åt sidan och glömmas bort.

HSB brf Skogsmården

Var: Limhamn i västra Malmö

Byggd: 1953

Antal fastigheter: Fem punkthus om fyra våningar vardera

Antal lägenheter: 95

Antal medlemmar: 106