Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Här skapas HSB-konst

I alla nyproduktioner satsar HSB stort på konst. Hittills har sex bostadsrättsföreningar fått välkomnande entréer tack vare samarbetet med Mosaic Sweden, som utgörs av konstnärsduon Emelie Solklippa och Hanna Westin Skogh.
 Emelie Solklippa i ateljén i Gustavsberg utanför Stockholm. Här skapas motiven till konstverken i mosaik som sedan monteras på plats i brf:ernas entréer. Emelie Solklippa i ateljén i Gustavsberg utanför Stockholm. Här skapas motiven till konstverken i mosaik som sedan monteras på plats i brf:ernas entréer.

Varför har ni valt att jobba med just mosaik?

– Vi älskar mosaik som hantverk och vill inspirera till nya användningsområden. Vi jobbar främst med glasmosaik och man blir väldigt glad av det, det är så härliga färger.

Var hittar ni inspiration till era projekt?

– Ofta inspireras vi av naturen, det är en härlig känsla att ta med den in i trapphusen. Vi inspireras också av djurliv, årstider, sagor och sägner. När vi jobbar med bostadsprojekt börjar vi alltid med att skapa ett tema inspirerat av platsens unika omgivning och historia. När vi jobbade med HSB brf Valencia i Uddevalla var vi till exempel i Ulriksdals trädgård och plåtade apelsinträd.

Hur ser arbetsprocessen ut?

– Vi bollar idéskisser med uppdragsgivaren, och beroende på bild och yta väljs mosaikteknik. Vid pixlad teknik byggs motivet upp bit för bit av hela mosaikbitar, vid handklippt teknik klipper vi varje mosaikbit för hand till rätt form. Utmaningen är alltid att överföra bildmotivet till mosaik. Vi tar hjälp av plattsättare vid montering eftersom bilderna ofta är flera meter stora. Det första projektet på femton stora entréer tog två år.

Vad är speciellt med att göra konst för bostadsprojekt?

– Det är jättehärligt att få smycka en entré så att folk kan känna sig välkomnade hem, och göra motiv som inspirerar och som ger glädje. Vi vill att de boende känner att det är fint när de kommer hem!

Har ni något drömprojekt?

– Vi skulle vilja göra fler husfasader för då får ännu fler ta del av vår konst. Drömmen vore att få göra skulpturer i mosaik.

Mosaic Sweden har gjort utsmyckningar till 15 entréer i HSB brf Turebergs allé i Sollentuna.

Mosaic Sweden har gjort utsmyckningar till 15 entréer i HSB brf Turebergs allé i Sollentuna.

Naturinspirerad mosaik i HSB brf Sjöparken i Strängnäs.

Naturinspirerad mosaik i HSB brf Sjöparken i Strängnäs.

Nytt hem att längta till?

Upptäck HSBs nyproducerade bostäder över hela Sverige.