Om tomträttsavtal

02 november 2021 Här får du koll på den senaste statusen gällande föreningens tomträttsavtal med Göteborgs kommun.

Marken för HSB brf Gråberget upplåts med tomrättsavtal, det vill säga att Göteborgs kommun äger marken och arrenderar ut den till föreningen. När föreningen bildades 1952 fick man ett mångårigt årigt avtal, som var mycket förmånligt, men sedan har man haft 10-åriga avtal. Detta betyder att avtalen och avgälden, den summan föreningen betalar till kommunen varje år, revideras vart tionde år. Inom HSB Göteborg har cirka 50 föreningar tomträtt, och sedan tillkommer andra bostadsrättsföreningar, privatbostäder och hyresfastigheter. Frågan om tomrättsavtal berör därför många! 

 

Husen i brf Gråberget står på tio stycken olika tomträtter som löper ut med ungefär två till tre års mellanrum. 2020-2022 har föreningen fått nya avtal med nya avgälder (avgifter). Precis som för många andra bostadsrättsföreningar och husägare har dessa nya avtal inneburit kraftigt höjda avgälder. Föregående period (cirka 2011-2021) har föreningen betalat ungefär 2,13 miljoner kronor per år (exakt summa redovisas i årsredovisning Not 3) i avgäld till kommunen, detta var i sin tur en successiv höjning från 70 000 som pågått under några år. Under de senaste åren har kommunen skickat ut nya avgälder som innebär en kraftig höjning (ungefär 219%) på föreningens tomträttsavgälder till cirka 6,45 miljoner. Detta innebär höjningar av avgiften, exakt hur mycket är svårt att svara på – men vi har redan börjat ta höjd för det för att inte behöva höja avgiften alltför kraftigt på en gång. En större andel av avgiften går ju därmed till avgäld, som hade kunnat användas bättre i vår förening.  

 

Föreningen har, precis som flera andra bostadsrättsföreningar och HSB Göteborg, inte accepterat höjningen och har inte skrivit på de nya avtalen från kommunen. Detta har resulterat att föreningen är stämda av kommunen, tillsammans med flera andra bostadsrättsföreningar i Göteborg. För HSB brf Gråberget finns ännu inget beslut om domstolen finner kommunens höjning skälig. I några andra processer har det dömts både till bostadsrättsföreningen respektive kommunens fördel, varför dessa domar har blivit överklagade till högre instans från vilken det fortfarande saknas slutgiltigt besked. HSB brf Gråberget har anlitat juridisk hjälp tillsammans med flera andra bostadsrättsföreningar och HSB Göteborg.  

 

Det är värt att notera att avgälden som kommunen meddelar inte är en förhandling, utan är ett besked. Modellen som avgälden beräknas beslutas av politikerna i Göteborgs kommun, som även beslutar kring en modell för eventuella friköp av tomträtten. I dagsläget är det mer eller mindre omöjligt för en bostadsrättsförening med ett centralt läge i Göteborgs kommun att friköpa marken, eftersom den måste köpas till marknadspris.  

 

Politikerna i kommunen har hittills visat för lågt intresse för tomträttsfrågan, trots att den berör en stor andel av kommunens invånare – varken för en modell för tomträtten med en skälig avgäld eller friköp. Nästa år är valår, kanske får politikerna upp ögonen för frågan – det beslutar ju vi väljare.  

HSB brf Gråbergets ordförande, Jens Axelsson, medverkade i en hearing tillsammans med HSB Göteborg, några andra bostadsrättsföreningar och Fastighetsägarna och några av kommunens politiker. Se här: https://www.fastighetsagarna.se/aktuellt/webbinarier/hearing-om-frikop-av-tomtratter/ 

Här har HSB Göteborg  en del information och visar på problematiken tillsammans med HSB brf Otterhällan: https://www.hsb.se/nyheter-och-tips/kunskapsbank/tomtratt/ 

 

Även på Mitt HSB (bland annat under nyheter) finns information från HSB Göteborg. 

 

Styrelsen arbetar mycket aktivt med frågan för att nå en långsiktig lösning. Ett eventuellt framtida friköp – om det blir aktuellt – kräver ett stämmobeslut. 

 

Vi hoppas att denna text förklarar allvaret i frågan och att avgäldsmodellen faktiskt beslutas av våra politiker. HSB Göteborg driver frågan mycket aktivt och styrelsen detsamma. När vi har mer information eller ändringar i processen, informerar vi såklart föreningens medlemmar.  

 

Så länge – fråga politikerna hur de vill förbättra situationen för dig som väljare! Föreningen i stort bedriver redan ett påverkansarbete.  Det är också var och en av oss som kan påverka. Föreningen kan inte här uttryckligen säga hur de olika partierna tycker i frågan, men uppmanar medlemmarna att efterfråga information från partierna inför stundande kommunalval 2022.