Vi har ett resultat! - en välrepresenterad stämma sa nej!

27 november 2015

Informationsmötet och extra stämman lockade många på torsdags kvällen! 157 röster registrerades, 65 av dessa var fullmakter. (157 röster innebär att ca 50% valde att rösta, 50% avstod). Lokalen fylldes på allt mer och var vid stämman fylld till bristningsgränsen med dryga hundratalet personer.

 "Balkonggruppen" och "motståndarsidan" gjorde var sina presentationer innan alla mötesdeltagare kom med sina frågor, invändningar och argument. Här argumenterades det om insyn, solavskärmning, både värdeökningar och -minskningar, hållfastheter och livskvalitet. Efter dryga timmens diskussion var stämman mogen att fatta beslut, votering begärdes vilket utföll med en klar övervikt för nej-sidan till motionen. 61 röstade JA till motionen, resterande 86 röstade NEJ (alla röster användes). I och med att en klar majoritet (2/3) inte erhölls för förslaget fortsätter inte arbetsgruppen med sitt arbete, och frågan läggs till handlingarna.

De olika utskick som gjorts; balkonggruppens utredning, stryrelsens kallelse och Nej-sidans protestbrev (det senare som endast delats ut till vissa lägenheter), innehåller vissa delar som styrelsen vill kommentera/korrigera, och som stämts av med föreningens jurist;

  • Ärendet skall bedömas utifrån 9 kap 16 § 2 p.

  • Det som krävs är ett stämmobeslut med två tredjedels majoritet av de på stämman närvarande röstberättigade medlemmar. En medlem kan företräda endast en annan medlem, men med flera medlemmar i samma lägenhet kan en lägenhet företräda flera medlemmar.

  • Härutöver krävs ett samtycke från de som berörs. D.v.s de som bor bredvid och under de nya balkongerna.  Om några stycken inte lämnar sitt samtycke så är det dessa som blir föreningens motparter i hyresnämnden. I och med att styrelsen ska följa stämmans beslut.

  • Hyresnämnden skall pröva ärendet utifrån följande: Är åtgärden angelägen? Kan den genomföras på annat sätt ?  Är det skäligt mot övriga bostadsrättshavare ?

    Enligt vår jurist har HSB inte sett något rättsfall i vilket någon bostadsrättshavare erhållit ersättning av föreningen enligt BrL  kap 9 § 17 - så som det gula brevet målar upp.

Nu har dock stämman sagt sitt, och även om den här frågan nästan delat föreningen i två delar med dörrknackning och fullmaktsinsamling hoppas vi från styrelsens sida att vi kan respektera de olika argumenten och fortsätta vårt boende tillsammans.

Kvällen inleddes av en informationsdel som tog sin ansats i föreningens stadgar - att verka för att

  • främja medlemmarnas ekonomiska intressen och

  • att stärka gemenskapen och tillgodose gemensamma intressen och behov, främja serviceverksamhet med anknytning till boende.

Föreningens ordförande tog dessa punkter vidare och gick igenom styrelsens arbetssätt, strategier, mål hantering både avseende ekonomi, kommunikation och service och därtill kopplade siffror – och den lagda budgeten för de kommande fem åren.  Tidsförskjutningen från 2016 till 2017 i tak- och fasadarbetet på Övre Husargatan berördes också

Möjlighet till frågor gavs till varje rubrik.

 Valberedningen bereddes också plats och bjöd in till kontakt inför kommande stämmor och styrelseval.


 

 

  • Budget 2016
    Budget 2016
  • Främja ekonomisk utveckling
    Främja ekonomisk utveckling
  • Flera kanaler för kommunikation
    Flera kanaler för kommunikation
  • Valberedningen
    Valberedningen