Forskning dygnet runt i digitalt format blev succé

22 april 2021 15-16 april öppnade HSB Living Lab 24H de digitala dörrarna till ett helt dygn av livesänd forskning! Att göra eventet digitalt var en nödvändighet som visade sig vara en lyckträff. Tillsammans producerades 60 programpunkter, fler än 100 personer syntes i inslagen och över 1 500 unika besökare tittade under dygnet. Och tack vare det digitala formatet kommer alla inslag att leva vidare och spridas långt efter att eventet är slut.

– Det är häftigt att se vad vi kan åstadkomma när vi jobbar tillsammans. Att vi fick in 60 inslag om framtidens hållbara boende känns smått fantastiskt. Här ser vi verkligen prov på vad samverkan kan ge för resultat, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

Syftet med eventet var att visa upp all den spännande forskning och utveckling som pågår i HSB Living Lab. Projektportföljen har vuxit snabbt under de första fem åren. Fler än 120 projekt har startats och det kan upplevas svårt att ta till sig allt som pågår. Visionen var att visa upp så många projekt som möjligt för att alla på ett enkelt sätt skulle kunna ta del av den forskning och utveckling som pågår. Och kanske även snubbla över något område man tidigare inte hört talas och få nya insikter.

Just att nå ut med resultatet är en av grunderna i HSB Living Lab. Förutom att uppmuntra till innovation och utveckling, vill vi också öka på takten för våra projekt att nå ut och komma till nytta i samhället. Genom att lyfta fram alla projekt på det här sättet skapas en knytpunkt och en större arena för alla att synas på. Målet är att få fler att få upp ögonen för projekten och ta till sig av idéer, insikter och resultat.

Fysiskt event blev digitalt
Eventet har planerats under en lång tid och var från början tänkt att bli ett fysiskt event på plats i HSB Living Lab. Efter att ha skjutits upp flera gånger på grund av det rådande läget i samhället genomfördes det istället digitalt, men ändå som en livesändning med programledare direkt från huset för att skapa en känsla av närhet och puls.

– Det engagemang som alla partners och forskare lagt på att planera programpunkter och producera filmer om sina projekt är superinspirerande. Det är tydligt att arenan är en viktig plats för att nå ut till en bredare publik om den forskning och utveckling man bedriver, säger Madelaine Doufrix, projektkoordinator.

Under dygnet medverkade fler än 100 personer i de olika programpunkterna och fler än 1 500 unika besökare tittade på sändningen. 

Program med unik bredd
I HSB Living Lab finns en bredd av projekt som är unik. Här samsades unga entreprenörer och studenter med etablerade företag och avancerad akademisk forskning mot det gemensamma målet att hitta framtidens hållbara boende. Bredden och mängden av projekt i sig är intressant, det blir som en smältdegel där insikter och lärdomar kan spränga gränser och nya kontakter knytas.

Programmet under HSB Living Lab 24H speglade denna bredd. Här fanns inslag om odling, energieffektivisering, isolermaterial, beteendeförändringar, AI, självgående robotar och till och med ett instrument som reducerar stress.

– Syftet var att dela med oss och visa upp allt spännande som pågår i huset. Genom att inspirera och sprida ny kunskap genom en bred satsning vill vi att fler ska få upp ögonen för att forska och utveckla med oss i HSB Living Lab, säger Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig HSB Living Lab.

Femårsjubileum och halvtid
Under eventet firades också HSB Living Labs 5-årsjublieum. Och med det här 24H-eventet fick man göra ett ordentligt avstamp in i andra halvlek av HSB Living Lab. Under kommande fem år är målet att starta minst lika många forskningsprojekt och nå ut med minst lika många resultat!

Se inslagen och sändningen igen?
Många vill se inslagen i efterhand och nu pågår arbetet med att publicera alla filmer och inslag från dygnet på vår hemsida. Du hittar sändningarna i sin helhet på vår Youtube-kanal och länkar till denskilda inslagen läggs löpande ut på Event HSB LL 24H.