Första spadtaget!

05 september 2015 På fredag den 11/9 kl 11.30 tas det första spadtaget för experimenthuset HSB Living Lab. Då rullar den första av 44 moduler in i Swedish Modules fabrik i Emtunga, Västergötland. Under första halvan av 2016 kommer framtidens boende att stå klart för inflyttning på Chalmers i Göteborg.

På fredag den 11/9 kl 11.30 tas det första spadtaget för experimenthuset HSB Living Lab. Då rullar den första av 44 moduler in i Swedish Modules fabrik i Emtunga, Västergötland. Under första halvan av 2016 kommer framtidens boende att stå klart för inflyttning på Chalmers i Göteborg.

HSB Living Lab är en forskningsarena för att utveckla nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Byggnaden är ritad av arkitektkontoret Tengbom och är ett unikt projekt där helt nya tekniska och arkitektoniska innovationer ska testas under 10 år.

Media välkommen till fabriken
Media är välkomna till Swedish Modules fabrik i Emtunga, Ekvägen 28, 534 91 Vara. Vi severar lunch och besökare får möjlighet studera produktionen medan arbetet pågår. Här kommer även en av de första modulerna att transporteras in i fabriken till besökarna.

– Det är alltid en speciell känsla att sätta spaden i jorden i ett stort byggprojekt. Även om det i detta handlar om att den första modulen av det som ska bli HSB Living Lab startar upp i fabriken. Det är också typiskt för hela HSB Living Lab: det här är långt ifrån ett vanligt byggprojekt. Ambitionen med detta levande laboratorium är det ska vända upp och ner på bilden hur vi kan bo och leva hållbart i vardagen, säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

– Att tillsammans med övriga partners, projektera och leverera den fysiska byggnaden ovan mark till projekt HSB Living Lab, är klart meriterande för oss som modulär aktör. Vi har lång erfarenhet av att leverera projekt till kliniska branscher och offshoreindustrin, men detta blir ett av våra största enskilda projekt där våra moduler skall tillgodose fastighetsmarknadens och forskningens krav på boende och arbetsytor, säger Mats Stoltz, vd på Swedish Modules.

Moduler som kan bytas ut
HSB Living Lab är planerat som en flyttbar byggnad. En del ska bestå av studentbostäder och en utställningsdel där det bland annat ska finnas kontor, möteslokal, tvättstuga och utställningslokal för forskningsresultat. Allt byggs i utbytbara moduler, likt lego.

Inflyttning under 2016
I huset kommer det finnas 29 lägenheter där studenter och gästforskare kommer bo i en ständig föränderlig miljö, allt medan forskningen pågår. HSB Living Lab kommer att stå klart för inflyttning under första halvan av 2016.

Tid: Samling kl 11.30, besöksparkeringen Swedish Modules, Emtunga, Vara. Slut cirka 13.00. 
Hitta till fabriken: Ekvägen 28, Emtunga (Vara kommun). 
https://goo.gl/maps/XTLZy