Elfa och HSB Living Lab samarbetar om förvaring för framtidens boende

26 oktober 2015 HSB och Elfa har ingått avtal om att undersöka lösningar för framtidens flexibela och ytsmarta förvaring i boendet. Samarbetet möjliggör ny forskning inom området, där Chalmers står som värd för forskningen. Resultaten kommer att användas för att utveckla framtidens hållbara boende.

HSB och Elfa har ingått avtal om att undersöka lösningar för framtidens flexibela och ytsmarta förvaring i boendet. Samarbetet möjliggör ny forskning inom området, där Chalmers står som värd för forskningen. Resultaten kommer att användas för att utveckla framtidens hållbara boende.

– Vi är väldigt glada att Elfa blir den nionde samarbetspartnern som bidrar till HSB Living Labs utveckling. Elfas kunskaper om smart förvaring är ett viktigt bidrag till hela projektet för att utveckla ett boende där gemensamma ytor och delade funktioner är en avgörande utgångspunkt. Vi ser fram emot att tillsammans hitta möjligheter för ny förvaring i framtidens boende, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

I HSB Living Lab vill vi vända på begreppen kring yta och funktion i bostaden. I Sverige pratar vi om lägenheter i termer av yta och rum, till exempel en trea på 75 kvm. Frågan är vad som händer om vi börjar prata om hur många personer lägenheter är anpassad för. Att en lägenhet är utformad för tre personer, eller beskriva storlek i termer av kubik. I det arbetet behöver vi nya förvaringslösningar.

– Det känns inspirerande att vara med och bidra till HSB Living Lab genom framtidens flexibla förvaring. Att skapa ytsmarta boenden har blivit en allt större utmaning. Med ytsmart boende kommer krav på smart förvaring. Vi behöver kartlägga hur vi förvarar idag. Och hur vi kan förvara smartare imorgon. Det ser vi på Elfa fram emot att arbeta med i detta spännande projekt, säger Lars Thelin, BA Manager B2B på Elfa.

HSB Living Lab är en flyttbar bostads- och forskningsarena. Projektet är unikt. Här kommer ett 30-tal studenter och gästforskare i alla åldrar och nationaliteter att bo samtidigt som forskning på innovativ teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala samband sker, dygnet runt. Byggnaden kommer att placeras på Chalmers campusområde i Göteborg och stå klar för inflyttning under våren 2016.

För mer information, kontakta:
Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab, 0706-750 700, emma.sarin@hsb.se
Lars Thelin, BA Manager B2B Elfa, 070-590 57 17 lars.thelin@elfa.com