På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Vissa cookies används även för att optimera vår kontakt med dig som webbanvändare och för att kunna ge förmånliga erbjudanden som kan vara intressanta för dig genom annonsering (målinriktad nätreklam). Genom att klicka på acceptera och fortsätta använda hemsidan samtycker du till att dessa cookies används. Läs mer om cookies här

Cookies är ett fotavtryck du lämnar efter dig när du besökt en webbplats. Den består av en textfil, som lagras i din enhet. Den används för att känna igen dig och förbättra din användarupplevelse, exempelvis genom kortare nedladdningstider och tillgång till funktioner anpassade efter dina tidigare val. Cookies gör det möjligt att mäta trafiken och samla in statistik på webbsidan.  
 
HSB använder följande cookies:  

  • Beständig cookies – Sparas i din webbläsare tills du väljer att ta bort den eller när den upphör att gälla. Används till exempel för inställningar som du valt på hsb.se, i syfte att förbättra din användarupplevelse. 
  • Tillfällig cookie  Lagras tillfälligt i din webbläsare under tiden du besöker en hsb.seDärefter försvinner den när du stänger din webbläsare. 

Både beständiga och tillfälliga cookies används för besöksstatistik och i vårt arbete att förbättra webbplatsen. 

Cookies kan också delas in i förstaparts- och tredjepartscookies. Förstapartscookies är cookies som sätts av hsb.se (innehavaren av webbplatsen). Tredjepartscookies sätts av en annan webbplats, t.ex. för statiskanvändning av webbsidan eller annonsering.  

HSB är ett samlingsnamn för HSB Riksförbund, dess dotterbolag samt de regionala HSB-föreningarna. Samtliga använder webbsidan hsb.se och använder sig av cookies.  Det innebär att de olika bolagen och föreningarna kan vara ansvariga för utplacering av cookies på olika delar av webbplatsen. För att ge dig en bättre överblick innefattar denna policy information för hela webbplatsen, oavsett vilket bolag eller förening som har placerat ut cookies på en viss del av hemsidan. I HSBs lista över cookies anges vilka cookies som används på olika delar av hsb.se. 

Hur vi använder cookies 

På hsb.se används cookies för att mäta trafiken och användandet av vår webbplats, webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare och erbjuda andra tjänster som du efterfrågat. Cookies används även för att optimera vår kontakt med dig som webbanvändare och för att kunna ge förmånliga erbjudanden som kan vara intressanta för dig genom annonsering (målinriktad nätreklam). 

Behandling av personuppgifter 

I vissa fall hanterar vi personuppgifter i samband med användandet av cookies 

Vilka personuppgifter behandlas och vem är mottagare? 

Personuppgifter som behandlas är huvudsakligen IP-adress och andra online identifikatorer. 

De som kan komma i kontakt med uppgifterna är HSBs marknad- och kommunikationsavdelning, leverantören av hsb.se och de tredjeparter som är tjänsteleverantörer för HSB i samband med användningen av cookies, exempelvis vid annonsering och analys av användning av webbplatsen. 

För vilka ändamål behandlas personuppgifterna? 

Hemsidebesökares personuppgifter behandlas för följande ändamål: mäta trafiken och användandet av vår webbplats, se till att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare och erbjuda andra tjänster som du efterfrågat. Cookies används även för att optimera vår kontakt med webbanvändare och för att kunna ge förmånliga erbjudanden till personer som kan vara intresserade genom annonsering (målinriktad nätreklam).  

Vilken är den lagliga grunden för behandlingen? 

Intresseavvägning mellan dina och våra berättigade intressen. Vårt berättigade intresse av att behandla dina personuppgifter med stöd av en intresseavvägning är att kunna ge dig en bra användarupplevelse och att optimera vår webbplats samt att förbättra utplacering av annonser online.  

För sådan behandling som vi bedömer faller utanför en intresseavvägning mellan dina och våra berättigade intressen är den lagliga grunden för behandling samtycke. 

Om du inte vill tillåta lagring av cookies på din dator kan du ställa in detta i din webbläsare. 

Hur länge lagras personuppgifterna? 

Hur länge vi behandlar dina personuppgifter varierar beroende på vilken cookie som sätts i din webbläsare. Beständiga cookies finns kvar på din dator till dess att du tar bort dem eller utgångsdatumet passerat och du återkommer till vår webbsida. Tillfälliga cookies saknar utgångsdatum och lagras temporärt i din dator under tiden du är inne på vår webbsida. När du stänger ned din webbläsare försvinner eventuella sessionscookies. 

Mer information om hur HSB hanterar personuppgifter hittar du här 

Så säger lagen 

Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att: 

  • att webbplatsen innehåller cookies 
  • vad cookies används till 

Besökaren ska också samtycka till att cookies används, med undantag för sådana cookies som är nödvändiga för att överföra ett meddelande via ett elektroniskt kommunikationsnät eller sådana cookies som är nödvändiga för att erbjuda en tjänst som du som webbplatsanvändare efterfrågat. 

Att stänga av och granska cookies 

Du har möjlighet att stänga av cookies genom din webbläsare, det gör du genom att besöka sidan anonymt. Hur du gör detta skiljer sig åt beroende på vilken webbläsare du har. Om du inte accepterar cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda. I webbläsaren kan du också se över vilka cookies som lagrats tidigare och radera dessa. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.  

Om personuppgiftsbehandling som grundar sig på samtycke 

Om personuppgiftsbehandlingen grundar sig på den registrerades samtycke har denne rätt att när som helst återkalla detta samtycke. Sådan återkallelse påverkar inte lagligheten i personuppgiftsbehandlingen innan samtycket återkallades. 

Ytterligare information 

Vid frågor om policyn eller vid andra önskemål avseende cookies, vänligen kontakta oss enligt nedan. 

Kontaktuppgifter 

Juristjouren 

E-postadress: juristerna@hsb.se 

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats. 

Stäng

Hönsigt värre i labbet

06 mars 2017 Detta hönshus är till de boende i HSB Living Lab för att de ska lära sig mer om hur mat blir till och hur de kan bli bättre på att kompostera i huset.
HSB Living Lab hönshus

I snitt slänger svensken 76 kilo ätbar mat per år och person. Men hur ser det ut bland de boende i HSB Living Lab. De gillar ju tanken på hållbara lösningar och borde väl leva som de lär? I höstas startade Kajsa på Beteendelabbet projektet ”Matsvinn” och första steget var att inventera de boendes sopor i huset. Med handskar, munskydd och kamera satte hon sig i soprummet och gick igenom soporna som de boende slängde under en vecka. I de bruna kompostpåsarna fick innehållet högsta betyg. Endast några mjuka morötter och torra champinjoner kunde ha passat bättre i en gryta än i påsen. Annars var det rätt komposterat med skal och annat som inte kunde ätas upp. Värre var det i de ”vanliga” soppåsarna. Här hittade hon konservburkar, halva portioner med ätbar mat och många kilo grönsaker och frukt som definitivt hade kunnat serveras vid matbordet istället för att slängas.

För att skapa en hållbar framtid måste vi få kunskap och verktyg för att göra rätt. Så här föddes nu idén om att de boende skulle få följa matens väg från ax till limpa. Bland soppåsarna fann Kajsa massor av äggskal och bestämde sig för att satsa på ett hönshus till HSB Living Lab. I samma veva kom hon även på tanken om att bygga hönshuset hållbart och enkelt att kopiera för alla som vill ha ett eget på tomten eller taket.

Så en sen kväll den 2 mars kom hönorna till Göteborg. Kajsa tog in på hotell men hönorna fick snällt sova över i bilen och verkade nöjda när morgonen grydde. En av dem hade till och med lagt ett ägg i bilen. På morgonen dagen efter började arbetet med att få hönshuset på plats. Själva bygget gick i rasande fart och allt var frid och fröjd tills de fem hönorna skulle flytta in. Då fick en förbipasserande hund hönsvittring och satte fart mot burarna. Hönorna flydde hals över huvud och blev ett väldigt pådrag att fånga in dem. Till slut var alla i säkert förvar, blev lugnade och så småningom installerade i hönshuset på var sin pinne. En tunn tråd med elektricitet drogs runt hönshuset för att hålla grävande objudna gäster borta.

På eftermiddagen samlades ”The Hen board” inne på HSB Living Lab. 10 frivilliga boende i labbet var med vid överlämnandet av ansvaret för hönorna skedde. Här fick de veta att de ska kompostera och använda sina rester från köken. De fick en lista att sätta upp på sina gemensamma kylskåp där det står vad som är mumsigt för hönor och inte. Animaliskt som ost och kött är de inte pigga på. Överbliven pasta, potatisskal går hem men mögliga bröd gillar de inte. Hönor har individuell smak, vissa gillar kål andra potatis. Här fick de också en hönsbok att läsa på.

Resultat som önskas:
Ägg är bonus. Framförallt ska de boende som är med i projektet få en förståelse för varifrån maten kommer. Idag produceras det mesta utanför stan och landar i affärerna i förpackningar. Genom att visa på kedjan från matavfall till foder och så småningom äggleverans hoppas man att detta tydliggör värde för mat. Ett stort plus är om de engagerade samtligt har det trevligt, och att hönsprojektet skapar gemenskap i huset hos de boende.

Mål
Mindre matsvinn, vi ska mäta detta under perioden och se vad som händer.

Så byggdes hönshuset
Hönshuset är byggt i modulform. Materialet som används i hönshuset är av furureglar och furu-playwood som lasyrmålats för att hålla för väder och vind. Joints alltså själva fästen till reglar och plank skrivs ut i 3D print och innehåller majs och socker stärkelse så kallad PLA.
Dessa håller för upp till 50 graders värme och är vattentåligt. Fästen längst med marken i pet återvunna PET-flaskor eftersom PLA kan reagera med marken.

Framtid
Efter två månader är projektet slut. Den 1 april åker hönorna tillbaka till huvudstaden. Därefter ska hönshuset byggas upp igen och ställas ut på Konstfacks, förhoppningsvis placeras det på taket här.

Här kan du se ett inslag från Svt om hönsen