Chalmersstudenter presenterar framtidens förvaring i HSB Living Lab

16 december 2016 Trots att 2017 inte ens har börjat har du chans att få en smak av framtiden. Tisdagen den 20 december anordnas en premiärvisning av Chalmers studenters visioner för det Tengbomledda projektet Smart Storage, i HSB Living Lab vid Chalmers Johanneberg.
Framtidens förvaring HSB Living Lab

Projektet är ett samarbete mellan akademi och näringsliv, där masterstudion Material&Detail på Chalmers Arkitektur, samarbetar med SmartStorage, som Tengbom leder i HSB Living Lab. Syftet med Smart Storage är att långsiktigt utveckla nya samarbetsformer och designmetodiker mellan professionella designers och masterstudenter och att genom prototyping utveckla nya förvaringslösningar som kan prövas av de boende inom HSB Living Lab.

I masterstudion Material & Detail på Chalmers Arkitektur hösten 2016 diskuteras hur framtidens ytsmarta boenden ställer nya krav på förvaringslösningar, och vi studerar nya material som är generella under transport, men kan användas i olika design på plats. Tengbom och Chalmers ställer frågan: Är det framtiden att man själv står för större del av tillverkning av sin inredning, och hur det kan sig uttryck?

I samarbetet har projekt Smart Storage, under hösten genomfört en tvådagars transatlantisk Co-Creation Workshop, ledd av Chalmers, Tengbom och NASA med studenterna från Material & Detail, tillsammans med studenter från Rice University, och personal från NASA i Houston. Syftet är att öppet ställa frågan om framtidens förvaringslösningar.

Studion har valt att arbeta med två olika material; återvunnen PETG-plast och mycel. Plastarken formas genom så kallad Single Point Incremental sheet Forming (SPIF) där en robot används för att stegvis deformera plast, utan att addera någon värme. För att ge konstruktionen styvhet och massa odlas mycel, den vegetativa delen hos svampar, i den formade plasten. Ett stort fokus i arbetet har varit hur digital geometri omvandlas när den appliceras på fysiska material.

Studenterna har genom en tävling valt ut tre experimentella förvaringsprototyper som nu ska realiseras i full skala. Dessa kommer att ställas ut på HSB Living Lab tillsammans med alla tävlingsförslag samt en framställning av den research som gjorts i studion vad gäller plastformning och odling av mycel.

Vi öppnar dörrarna kl.16.00, en närmare presentation av projektet kommer att ske kl 17.00. Dryck, tilltugg och en blick in i framtiden utlovas.

Varmt välkomna!

Anmäl dig på Tengbom.se

Det finns ett begränsat antal platser så först till kvarn!

HSB Living Lab, Chalmers University of Technology, Elektrovägen 4

 

Chalmers Arkitektur

Material & Detail Studio

Jonas Lundberg

Daniel Norell

Karin Hedlund

Hseng Tai Ja Reng Lintner

Stefan Svedberg

Jens Ljunggren

 

Partners

HSB Living Lab - Smart Storage/Tengbom

Peter Elfstrand

Shea Hagy

Larry Toups

Susann Wessely Gromark

Vink Essåplast Group AB