HSB Living Lab del i stort EU-projekt för klimatsmarta lösningar

27 september 2017 Göteborg har tillsammans med Nice i Frankrike, Utrecht i Nederländerna och fyra följestäder beviljats 18 miljoner Euro, drygt 175 miljoner kronor, av EU för ett femårigt projekt. Det handlar bland annat om öppna data och att testa klimatsmarta lösningar för energi och hållbara transporter. Flera av projekten kommer att testas i forskningsarenan HSB Living Lab.

I forskningsarenan HSB Living Lab, där drygt 30 människor bor samtidigt som forskning bedrivs, är flera projekt kopplade till EU-projektet. I ett av dem kommer de boende i HSB Living Lab bland annat ges möjligheten att följa sin energiförbrukning.

-De boende kommer att få detaljerad information om både sin egen och sina grannars energiförbrukning. Blir det tydligt hur mycket du förbrukar i förhållande till grannen blir du förhoppningsvis mer benägen att släcka lampan när du går hemifrån, säger Rickard Malm, affärsutvecklare för HSB Living Lab.

I ett annat projekt kopplat till IRIS kommer en virtuell kopia av HSB Living Lab att tas fram, som är en spegling av det fysiska huset.
-Genom den här virtuella 3D-versionen av HSB Living Lab kommer vi att kunna se genom väggarna på huset. Det ger oss information om bland annat material och installationer, vilket är värdefull kunskap vi kan ta med oss när vi förvaltar och leder ombyggnadsprojekt i bostadsrättsföreningarnas fastigheter, säger Rickard Malm.

Klicka här för att läsa mer i pressmeddelandet