Huset fullt när HSB Living Lab firade ettårsdagen

19 september 2017 För ett år sedan började de boende flytta in. När HSB Living Lab firade ett år uppmärksammades det av representanter från såväl HSB, Chalmers och Johanneberg Science Park som regeringen och Göteborgs Stad.
– Vi försöker driva på från näringsdepartementet att få mer av testbäddar där vi kan använda ny teknik och HSB Living Lab är ett väldigt bra exempel på det, sa bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) under sitt tal i HSB Living Lab.
Foto: Tomas Ohlsson

HSB Living Lab är en unik forskningsarena placerad på Chalmersområdet i Göteborg. Ett helt hus inriktat på att hitta framtidens lösningar för ett hållbart boende. I ett år har nu de boende i de 29 lägenheterna varit en del av innovationsprojektet som är ett samarbete mellan näringsliv, stad och akademi. 2000 sensorer samlar dygnet runt in data om som kan användas för att hitta nya lösningar för framtidens boende. 

Under tisdagen uppmärksammades 1-årsfirandet med en eftermiddag, bland annat fylld av information om de forskningsprojekt som pågår i och kopplat till HSB Living Lab-huset och på Chalmers. Bland annat byggnadsintegrerade solceller, stadssimuleringar och forskning om hur mycket det byggs om inne lägenheterna presenterades. 

HSB Göteborgs vd Lars Göran Andersson utbringande under sitt välkomnande ett fyrfaldigt leve för HSB Living Lab.
–Nu har vi nio år kvar av forskning, sa han och syftade på att HSB Living är ett tioårigt projekt.

Efter att Peter Eriksson fått en rundvisning i lokalerna hölls ett panelsamtal där man diskuterade de utmaningar som forskare, bostadsföretag och politikerna står inför. Medan de många åhörarna stod ända in i HSB Living Labs moderna tvättstudio debatterades ämnen som ägande, virtuella stadsbyggen, vikten av kortade byggprocesser och smarta städer och hur man får ut användning av den forskning som finns och görs i bland annat HSB Living Lab.
– Vi hoppas ju att vi kan göra det och det är ett av skälen till att vi gör den här satsningen. Men vi ska komma ihåg att bostäder och byggande är en konservativ bransch. Det tar lite tid att påverka och förändra den, säger Anders Lago, förbundsordförande på HSB riksförbund och fortsatte:
– Problemet är inte tekniken, de lösningarna har vi i praktiken redan: hur man sparar energi, hur man får ett digitalt hem. Problemet är vi själva. Vi måste fundera mer och det gör vi också här i Living Lab: Hur får vi människorna att stänga av duschen när man har duschat i två minuter.


Foto: Tomas Ohlsson

Man diskuterade också det omfattande bostadsbyggande som sker i Göteborg och vikten av att bygga på ett socialt hållbart vis.

–Vi kommer aldrig kunna lösa dagens problem med gårdagens lösningar. Men nu sitter vi här mitt i testlabbet, säger Ann-Sofie Hermansson, ordförande i Göteborgs kommunstyrelse.

 Panelen landade ofta i att bostäder till slut handlar om de människor som ska bo där och hur vi samspelar i samhället.
–För mig handlar inte den smarta staden inte så himla mycket om husen som står där – vi kan nog se till att göra dem otroligt hållbara – för mig handlar det mer om det som är mellan husen. Det handlar om stadsplanering, trafiken, hur vi lever och liknande. Och därför i diskussion om smarta städer, precis som Göteborg nu gör, kommunen måste ta ”lead” i det hela. Det är de som har chansen att se till helheten, sa Anders Lago.

Peter Eriksson avslutade panelsamtalet hoppfullt.
–Jag tycker det handlar om att använda den nya teknikens möjligheter för att bygga ett mänskligare samhälle där vi satsar på livskvalitet där människor ska kunna umgås och älska istället för att distansera oss. Jag tror att det finns enorma möjligheter i tekniken om vi använder det på rätt sätt. 

Vill du veta mer, kontakta
Carolina Andersson, kommunikationsansvarig HSB Living Lab
Tel: 010-442 21 40
E-post: carolina.andersson@hsb.se