Vertikal odling av gemenskap 

05 december 2022 Brf Regnbågen i Jönköping har under 2022 varit testpilot av ett projekt från HSB Living Lab. Här odlar de boende grönsaker och örter hydroponiskt, helt utan ljus och jord i en gammal oljecentral i källaren. 

Visst är det mycket värt att kunna plocka sin egenodlade basilika inomhus. 

– Men den verkligt stora vinsten är att fler människor pratar med varandra om annat än luddet i tvättstugan, säger Mariana Modén, ordförande i HSB brf Regnbågen i Jönköping, där man odlar grönsaker på en växtvägg i källaren.

Redan när föreningen fick frågan från HSB Living Lab om de ville vara med i ett pilotprojekt och odla hydroponiskt inomhus var Mariana övertygad; 
 
– Jag tyckte det lät jättespännande och sa på en gång till de andra i styrelsen att om ingen annan var intresserad kunde jag tänka mig att göra det själv, säger hon.

Föreningen hade sedan flera år pallkragar utomhus men väder och vind, nyfikna barn och kålmaskar innebar utmaningar. Mariana var nyfiken på hur det skulle funka att odla när växterna fick vara ifred. 

Odlingen som kom från HSB Living Lab var alltså en vertikal hydroponisk odling. Hydroponi betyder att man odlar utan jord, grödorna växer i ett slutet system med bara vatten och näringslösning. Poängen med den här typen av system är att man påskyndar processen med hjälp av led-belysning som gör att man kan få upp till 17 skördar per år. Odlingen är oberoende av årstider och dessutom bevaras näringsämnen bättre i grödor som slipper långa transporter. Genom att placera växtytorna vertikalt så utnyttjas även höjden, vilket är ett smart och yteffektivt sätt att odla på.  

Gammal oljecentral blev växthus
I en avsats ovanför en före detta oljecentral hade brf Regnbågen ett outnyttjat utrymme som lämpade sig väl för projektet. Rent tekniskt består utrustningen av långa rör, som monteras på väggen och i vilka det finns hål där grödorna gror. De får ljus från en särskild växtbelysning och sin näring tillförd i vattnet de växer i, alltså utan jord. 

Det visade sig att ett tiotal av de boende i föreningens 103 lägenheter gärna ville vara med. Bostadsrättsföreningen delade upp ansvaret mellan de boende och såg till att någon varje dag försäkrade sig om att vattnet flödade i rören, att PH-halten var den rätta och att vattentanken var tillräckligt påfylld. Det tog inte långt till innan de sådda grödorna började ta fart och snart gick det att skörda basilika till egen pesto eller kila ner och hämta lite färsk dill till sin räkmacka. 
 
Det gemensamma projektet väckte engagemang och nyfikenhet. Odlarna bjöd med sig grannar och vänner ner till källarodlingen för att visa växtväggen. 

– Vi odlar bland annat basilika, sallad, pakchoi och grönkål, berättar Mariana. Vi prövade med sockerärtor också men deras rötter blev så långa att det skapade stopp i rören om inte rötterna klipptes så vi slutade med just ärtor.

Som kontaktperson under pilotprojektets gång hade de Linn Eriksson, miljö och kvalitetssamordnare på HSB Jönköping. 

– Jag följde deras arbete, hur de fördelade ansvaret och hörde om vad som var utmanande och om vad som gick lätt.

Pilotprojektet kommer senare att resultera i en guide till andra bostadsrättsföreningar som är sugna på att börja odla hydroponiskt. 

– Många föreningar har utrymmen som inte används och som skulle kunna odla sina egna grönsaker. Och på köpet få ett gemensamt projekt som gör gott för sammanhållningen och gemenskap mellan grannarna, säger Linn.

När projektet avslutades i september 2022 valde brf Regnbågen att köpa loss odlingsväggen och fortsätta att utveckla sin odling och grannsamverkan.

Nyligen tillkännagav HSB Jönköping att föreningen vunnit 2022 års Hållbarhetspris. 

Mariana Modén, brf Regnbågen: 

– Väldigt roligt såklart! Allt började med odlingen. Men nu har den blivit en viktig del i vår långsiktiga satsning på att utöka kontaktytorna för de boende. Som avgående ordförande känner jag mig väldigt stolt över vad vi åstadkommit, säger Mariana.

Läs mer om att testerna med vertikal hydroponisk odling i HSB Living Lab här: https://www.hsb.se/hsblivinglab/projekt-i-huset1/vertikal-odling/