Med känsla för kubik

30 november 2018 En liten lägenhet kan vara väl så hemtrevlig och funktionell som en stor. Det menar Andrea Brodin, en av tre inredare som tagit sig an utmaningen att möblera en lägenhet i forskningsprojektet HSB Living Lab.
Andrea Brodin, inredare

Andrea Brodin sitter i skräddarställning på det mörkgråa trapphusgolvet med en insexnyckel i handen. Runt henne ligger ett virrvarr av möbler i platta paket, kuddar, värmeljus och diverse inredningsdetaljer.

Lägenheten hon har fått i uppdrag att inreda för HSB Living Lab skiljer sig från hennes vanliga inredningsuppdrag. Den är nämligen inte större än 13 kvadratmeter, samtidigt som det är extra högt i tak. Det har fått Andrea att utnyttja kubikmeterna lika mycket som kvadratmeterna.

– Den största utmaningen har varit att på det här lilla utrymmet få till alla funktioner man vill ha i ett hem. Det ska vara en plats där du vill umgås, äta och kanske studera eller jobba. Samtidigt ska du få plats med alla dina saker utan att det känns som en enda stor röra.

För att undvika att en liten lägenhet ständigt känns stökig är förvaringslösningarna extra viktiga. För att göra förvaringen effektiv drar Andrea nytta av lägenhetens takhöjd. Längs med väggarna sitter hyllplan ända upp till taket, som man kan nå med hjälp av stegen som står lutad mot sovloftet.

– Det skiljer sig mot hur man inreder en traditionell bostad, där man ofta placerar saker längs väggarna. Här måste man tänka i en dimension till och det är väldigt roligt, säger Andrea Brodin.

Living Lab är HSBs stora forskningsplattform om framtidens boende, där en rad olika projekt samsas. Själva byggnaden ligger på Chalmers campusområde i Göteborg och bebos mestadels av forskare och studenter. I projektet ”Inred i Kubik” får de tre kända inredarna Therese Zätterqvist, Petra Tungården och Andrea Brodin inreda varsin lägenhet. Tanken är att ifrågasätta om våra boenden måste planeras utifrån kvadratmeter. Man vill helt enkelt prova hur det fungerar i praktiken att utnyttja takhöjden bättre i våra boenden; kan man på ett snyggt, hemtrevligt och funktionellt sätt inreda i kubik?

Rummet Andrea inreder är faktiskt helt kubiskt – ett drygt 46 kubikmeter stort hem. Det gör att takhöjden är 3,6 meter, liksom golvytans alla sidor. Att det förhåller sig just så är ingen tillfällighet. Delar man 3,6 meter på fyra, får man nämligen 90 centimeter – vilket är ett standardmått på bland annat gipsplattor och reglar. Det gör att man kan minimera svinnet och miljöpåverkan när man bygger nytt.

– Jag tycker det är bra att visa att man kan bygga lägenheter som påverkar miljön mindre utan att behöva göra avkall på boendekvalitén, säger Andrea Brodin.

Andrea Brodin visar runt i rummet. Eftersom sovloftet är så väl tilltaget har hon flyttat upp en byrå dit att ställa en tv på. Det gör att loftet blir mer än bara en sovplats – hit kan man ta upp både en och två kompisar för att kolla på film ihop. Att möblerna ges flera funktioner är en nyckel när man bor på en liten yta, enligt Andrea. Förutom att sovloftet blir filmrum, så fungerar skrivbordet också som en matplats och soffan som en förvaringsmöbel.

Andrea rättar till gardinerna och ställer de sista sakerna på plats. Inredningen är väl genomtänkt, med flera knep som gör lägenheten till en helhet. Färgerna ockra och orange är genomgående i hela rummet –  att hålla samma färgskala är ett bra sätt att få ett litet utrymme att kännas ombonat och hemtrevligt. Hur speglarna placerats är väl uttänkt; de fångar upp miljön utanför fönstret för att rummet ska kännas större. De många växterna är inte bara vackra att se på, de förbättrar även inomhusklimatet genom att öka luftfuktigheten. Allt som allt har Andrea Brodin lyckats göra den lilla kuben till ett trivsamt hem, ett ställe där man vill bo länge.

– Ett litet hem är också ett hem. Det ska vara mysigt och en plats man längtar tillbaka till. Jag är nöjd med slutresultat och hoppas att det kommer inspirera fler att se möjligheten i mindre boenden.

Andrea Brodin
Inredare från Stockholm som känns igen från en rad tv-program, till exempel Arga Snickaren och Till Salu. Inreder både privata och offentliga miljöer och är författare till boken ”Gör om hemma”. Familjen består av sambon Cedric och barnen Diana, Ivar och Isabella, samt hunden Jaxy. Driver populära bloggen andreabrodin.se och Instagramkontot @byandreabrodin.

Inred i Kubik
Ett projekt inom HSB Living Lab för att utforska hur vi kan fokusera mindre på kvadratmeter och mer på kubikmeter när vi planerar framtidens lägenheter.