Uppkopplade bikupor vinnare i CIO Awards: Årets hållbara projekt

14 december 2020 Projektet att skapa ett nätverk av uppkopplade bikupor har idag utsetts till Årets hållbara projekt i CIO Awards. Initiativet från TietoEvry skapades tillsammans med HSB Living Lab för att med hjälp av IoT och digitala lösningar bidra till forskningen och bevarandet av den biologiska mångfalden.
Uppkopplade bikupor - årets hållbara projekt

CIO Awards arrangeras av IDG och vinnarna tas fram i en rigorös utvärderingsprocess som löper över mer än ett halvår, och utses av en oberoende jury bestående av CIO:er, experter och forskare.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen som erkänner det hårda arbete som vi inom projektet lagt ner på att förverkliga det här projektet. Det bygger på allas ambition att bidra till ett bättre samhälle för människor och bin, och som möjliggjorts genom smart användning av digitala lösningar, säger Mikael Ekström, projektledare och initiativtagare på TietoEvry.

Bin och andra insekter behövs för att växter och grödor ska bli pollinerade. Samtidigt minskar antalet bin drastiskt världen över, vilket kan få svåra konsekvenser. För att bidra till forskning och bevarande av biologisk mångfald startade HSB Living Lab och TietoEVRY ett projekt med uppkopplade bikupor. 

– Att digitalisera bikuporna innebär att vi med hjälp av sensorer och IoT-teknik har kunnat samla data som hjälper oss förstå hur bisamhällena mår och fungerar. Genom att koppla upp fler kupor mot vår molntjänst får vi bättre möjlighet att jämföra hur olika bisamhällen utvecklas på olika orter i Sverige, förklarar Mikael Ekström.

Här berättar Mikael Ekström om projektet: