Det cirkulära köket redo att testas

16 december 2020 Forskningsprojektet Circular Kitchen (CIK) går nu in i en ny, spännande fas. I början av nästa år är ett cirkulärt kök redo att flytta in i HSB Living Lab och testas av familjer, äldre och unga från alla samhällsgrupper.
– Att se köket som en byggkomponent redan från början, som ska hålla i många år, är nyckeln. Vi måste börja tänka om ifall vi ska klara de globala utsläppskraven, säger Ulrike Rahe, projektledare och professor i industridesign på Chalmers.

Vi har tidigare skrivit om hur det som bäst förbereds för att testa ett cirkulärt kök i huset i HSB Living Lab i centrala Göteborg. Bakgrunden är det EIT Climate-KIC-finansierade projektet CIK som Chalmers i Göteborg genomför i tät samverkan med universitetet i Delft i Holland och industriella partners. Syftet är att, dels genom djupundersökningar av hur vi använder våra befintliga kök och dels genom test av så kallade cirkulära kök, komma fram till hur man kan utveckla kök som lätt kan anpassas till växlande behov, är bättre för miljön och som samtidigt skapar möjligheter att umgås. Nu har alltså turen kommit till att verkligen testa ett cirkulärt kök.

– Vi har fram till nu genomfört intensiva användarstudier i folks hem. Våra studier har visat hur kök leder till onödiga resursflöden, både från dagliga aktiviteter vid förvaring och tillagning av mat till rengörings- och diskningsrutinerna, och från frekventa och ofta alldeles för tidiga hemrenoveringar och byte av köksmöbler och vitvaror. Det ligger i vår samtid att göra så, men det är inte hållbart för framtiden. Vid renovering släpps enorma mängder av CO2 ut genom allt onödigt avfall som landar på tippen. Kort sagt, nuvarande köksmöbler och vitvaror är inte utformade för att underlätta cirkulär ekonomi, säger Ulrike Rahe.

Tanken med ett cirkulärt kök är just att dessa utsläpp ska minska. Köket byggs i hållbar plywood som uppfyller kraven för låg emissionsnivå av formaldehyd tack vare limmet som kommer från trädets naturliga resin. Antal varianter på mått för exempelvis köksskåp och lådor hålls nere för att förenkla logistiken.

– I dagens kök ser man ofta en hel vägg med skåp där mellanväggar har byggts upp helt i onödan mellan skåpen. Det behövs inte, och detta har vi designat bort, säger Ulrike Rahe.

Hon poängterar att det dock är viktigt att det ska finnas utrymme för en personlig stil, och att man ska kunna välja den färg och de detaljer man föredrar i sitt cirkulära kök. Tanken är också att det är modulbaserat, och att det ska vara lätt att flytta och att renovera i delarna.

– Vi har från början tänkt in att det ska hålla i många år och att delarna kan bytas ut oberoende av varandra. Vi har också planerat för att installera el och vatten bakom köksskåpen. Då kan man använda just el och vatten utan att ta hänsyn till övrig infrastruktur i byggnaden.

Under andra halvan 2021 kommer flera olika typer av testgrupper kunna delta i workshops i testköket i HSB Living Lab. Ulrike Rahe berättar att de kommer komma från alla ålders- och samhällsgrupper. De observeras och intervjuas under omgångar.

– I praktiken kommer de förmodligen inte märka någon skillnad på detta och sitt vanliga kök. Det är just poängen, att det ska kännas som vanligt. Det enda man möjligen lägger märke till är det vackra trämaterialet och att det är en synlig kant mellan skåpen, som ger köksdesignen en särskild prägel.

Tanken är att forskningsresultaten ska leda till riktig produktion av cirkulära kök. Redan nu ser man intresse från marknaden.

– Att bygga cirkulärt är en nödvändighet, vill jag påstå, och aktörer inom byggsektorn börjar mer och mer inse det. Det är mycket bra att vi får möjlighet att testa vårt cirkulära kök i HSB Living Lab. På så vis får vi chansen att justera och göra det mer optimalt för en senare prototyp i riktiga bostäder innan det blir serietillverkat, avslutar Ulrike Rahe.

Fakta Circular Kitchen (CIK)

  • Forskningsprojektet syftar till att utveckla kök som lätt kan anpassas till konsumentens växlande behov, är enkelt att underhålla och laga, håller i evigheter, är bättre för miljön och skapar godare möjligheter att umgås och trivas tillsammans med andra människor.
  • I början av 2021 ska det första testköket vara installerat i HSB Living Lab. Testpersonerna väljs ut av forskningsgruppen och de kommer testa funktion och design i olika workshops. 
  • Projektet genomförs av Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik i tät samverkan med universitetet i Delft och industrin och finansieras delvis med hjälp av EIT Climate-KIC, det mest omfattande klimatinitiativet som stöds av EU.
  • Under hösten 2020 har flera prototyper börjat installeras i hyreslägenheter i Holland och forskningsgruppen följer utvecklingen noggrant.
  • Just nu har klimatmålen på EU-nivå skärpts: Från att minska CO2 utsläppen från ursprungligen 40% 2030 till 55% samma år.

Vidare läsning om projektet

Cirkular Kitchen (CIK) bedrivs med finansiering från EIT Climate-KIC.