Husmöten

I varje husblock anordnas regelbundet husmöten.
På dessa träffar kan man över en fika, diskutera frågor som har med boendet och närmiljön i fastigheten att göra .

Inga frågor är för små och inga för stora. Här diskuteras frågorna tillsammans med grannarna för att komma fram till gemensamma ståndpunkter. Husmötet är rådgivande och fattar således inga egna beslut i frågorna.
Det man kommer fram till fäster man på papper som sedan presenteras fastighetskontoret och /eller styrelsen beroende på frågans art. Frågorna behandlas i föreningen och svar på frågorna går via husets utsedda representant tillbaka till de boende i fastigheten.

- I varje hus behöver det därför finnas en talesperson som representerar de boende och för deras talan.

Detta är fastighetens Husombud eller språkrör om man så vill. Husombudet är den förmedlande länken mellan de boende och föreningen. När frågorna fått svar återrapporterar Husombudet dessa till de boende. Eventuellt kallar Husombudet det till ett nytt möte där svaren på dessa frågor kan vara en punkt på mötet. 

- I den bästa av alla världar finns det alltid ett husombud i varje fastighet som representerar de boende i dessa frågor.

Så är det inte alltid! När husombudet t.ex. flyttar ifrån fastigheten eller föreningen, så står de boende plötsligt utan Husombud. Då är det både i de boendes och även i föreningens intresse angeläget att de boende utser en ny representant för att hantera de närliggande boendefrågorna i fastigheten.

Tips: En bra punkt på ett husmöte kan vara, "hur kan vi som bor i huset samverka i olika krissituationer."