Hyra ut i andrahand kräver föreningens godkännande

12 januari 2024 Om du inte ska bo i din bostadsrätt under en tid kan du i vissa fall hyra ut den i andrahand, men kom ihåg att du alltid behöver föreningens godkännande. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och hur du ansöker.

För att hyra ut din lägenhet behöver du alltid föreningens tillstånd. Det gör du genom att lämna en skriftlig ansökan senast 30 dagar före hyresgästens tillträde. Se länk till blankett här.

Kom ihåg att föreningen inte godkänner några andrahandsupplåtelser som är kortare än tre månader för en hyresgäst. Korta och tillfälliga uthyrningar innebär att flera okända personer rör sig i våra hus, vilket kan upplevas som otryggt av andra boende. Det finns även en större risk för slitage på föreningens hus och risk för hyresgäster som inte sköter sig.

Om du hyr ut utan tillstånd av föreningen betraktas det som en olovlig andrahandsupplåtelse, vilket utgör en förverkandegrund enligt bostadsrättsföreningens stadgar. Det kan innebära att nyttjanderätten blir uppsagd. En uppsagd lägenhet kan bli föremål för tvångsförsäljning via kronofogden. 

Läs mer om hur andrahansuthyrning här..

Tack för att vi tillsammans hjälps åt och följer våra stadgar samt regler – för ett trivsamt boende!

Med vänlig hälsning,
Styrelsen i samarbete med förvaltarna