Hyra ut i andra hand

Ansökan om andrahandsuthyrning
Som bostadsrättshavare har du möjlighet att ansöka om att hyra ut din lägenhet i andra hand, att göra en så kallad andrahandsupplåtelse. Ansökan skickas in via Riksbyggens digitala formulär som du hittar här. Det går även att hämta en blankett utanför Vicevärdskontoret och lämna in ansökan i föreningens brevlåda utanför Vicevärdskontoret, detta ökar dock handläggningstiden. Ansökan görs för ett år åt gången och behöver därefter förnyas, styrelsen tillåter andrahandsuthyrning i totalt 3 år. Styrelsen beslutar sedan om att godkänna eller avslå ansökan, vilket du får information om.

Du har rätt att hyra ut din bostadsrätt i andrahand om du har skäl enligt bostadsrättslagen, giltiga skäl är till exempel tillfälligt arbete eller studier på annan ort, provsamboende eller uthyrning till en närstående. Om styrelsen avslår din ansökan kan du överklaga beslutet till hyresnämnden. 

Vid otillåten andrahandsuthyrning riskerar du att bli av med din bostad. Därför är det viktigt att poängtera att du behöver ansöka om andrahandsuthyrning även om det inte sker någon betalning mellan dig och den som ska hyra av dig. 

Avgifter 
Vid beviljad ansökan kommer du debiteras en administrativ engångsavgift på 445kr. Därefter tillkommer en årlig avgift på 10% av prisbasbeloppet men denna är fördelad månadsvis och läggs således till på de månatiliga avierna. Vid avslutad andrahandsuthyrning kommer den extra debiteringen att avslutas. 

I paragraf 12 i föreningens stadgar, som du hittar här, finns mer detaljer om avgiften.

Avsluta andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrningen avslutas per automatik efter ett år om den inte förnyas. Ifall du vill avsluta uthyrningen i förtid meddelar du detta till Riksbyggen. Det kan antingen göras genom att ringa 0771-860 860 eller genom att maila till boa@riksbyggen.se. Du behöver inte uppge skäl till varför du vill avsluta andrahandsuthyrningen, däremot är det viktigt att du anger ditt namn, personnummer, adress och lägenhetsnummer. 

Avtal
Styrelsen uppmanar till att skriva ett mer fullständigt hyresavtal med hyresgästen, även om det är någon du känner. I ett sådant avtal är det bra att skriva med avgifter, lägenhetens skick, inventarier, hur skador ska hanteras, längden på uthyrningen och uppsägningstid. 

Se också till att skriva med att hyresgästen är skyldig att teckna en egen hemförsäkring.

Det är alltid bostadsrättshavaren som ansvarar för bostaden, denne ska se till att föreningens stadgar och regler följs samt att avgifter betalas. Det kan därför vara bra att ta del av kreditupplysning och referenser innan du och din hyresgäst signerar avtalet.  

Fullmakt vid andrahandsupplåtelse
Fullmakten innebär bland annat en rätt för fullmäktigen att å bostadsrättshavarens vägnar sluta avtal och ingå förlikning, motta och kvittera medel och handlingar samt motta uppsägning, stämning eller annan delgivning än sådan som sker i pågående rättegång. Fullmakten gäller och kan inte återkallas under den tid som upplåtelsen pågår om inte annat överenskommes med bostadsrättsföreningen.