HSB brf Ättekulla byggdes för cirka 50 år sedan och är med sina 391 lägenheter en av HSB Nordvästra Skånes största bostadsrättsföreningar.
– För några år sedan började vi få problem med vattenläckor och dålig värme, och eftersom vår underhållsplan signalerade för stambyte förstod vi att det var dags, säger föreningens ordförande Joakim Hildingsson.
Styrelsen tog hjälp av HSB Nordvästra Skåne som påbörjade en utredning 2017. Det visade sig tidigt att lägenheterna på bottenplan även hade problem med markfukt.
– Peab, en av HSBs avtalsentreprenörer, kopplades in i utredningen och vi tecknade ett så kallat partneringavtal*, berättar Joakim.
Ättekullas styrelse utsåg en intern projektgrupp, där Joakim ingick, som fick hantera alla möten och beslut kring projektet.
– Förberedelserna tog nästan ett år. Men vi hade tur i oturen, för vi hade boende som redan höll på att renovera sina lägenheter, så vi kunde gå in där och titta på hur golv och ledningar såg ut. Det hjälpte oss inför renoveringen, säger Joakim.
Ordförande Joakim Hildingsson är nöjd med hur brf Ättekulla hanterade den omfattande renoveringen som föreningen utfört under några år. Då ingick också renovering av tvättstugorna.
För att kunna åtgärda markfuktsproblematiken behövde samtliga 167 lägenheter på bottenplan tömmas och de boende evakueras.
– Det löste vi genom att HSB Nordvästra Skåne köpte in tio lägenheter i grannföreningarna, som vi kunde hyra och där folk fick bo periodvis, säger Joakim. Normalt sett brukar ett stambyte i en sådan här stor förening gå på runt 130 miljoner kronor, men på grund av markfukten skulle åtgärderna komma att kosta Ättekulla närmare 250 miljoner kronor.
– Det är svårt att greppa. Men vi har haft ett fantastiskt stöd av HSB, och vi har varit bra på att hålla nere kostnaderna, säger Joakim.
Ekonomin är ofta den största utmaningen vid omfattande renoveringar. Därför gäller det att börja planera i god tid och ha koll på kostnaderna under projektets gång, menar Joakim.
– Vi gick till bankerna i ett tidigt skede, vid låga räntor och låg inflation, och fick lån på alltihop, säger han.
Tack vare långsiktig planering har projektet inte inneburit någon chockhöjning av avgifterna för Ättekullas medlemmar.
– För att beta av gamla lån och klara framtida utgifter har vi höjt avgifterna över tid, berättar Joakim.
Vid stora projekt är det extra viktigt att de som berörs får tydlig information, vilken bör förmedlas av en och samma person. I Ättekullas fall har den personen varit Angelika Grahovac Zonic, boendesamordnare på HSB Nordvästra Skåne.
– Min roll är att agera spindeln i nätet och vara länken mellan de boende och entreprenören. Jag har koll på all information som går ut till brf-medlemmarna, och det är mig de ringer ifall de har frågor om exempelvis tillval och besiktningar eller om de stöter på problem under stambytets gång, säger Angelika.
Brf Ättekulla ligger i södra Helsingborg och är nordvästra Skånes näst största HSB-förening.
Inför renoveringsstarten tog HSB fram en informationsbroschyr som gick ut till alla i brf:en, och under projektets gång anordnades flera informationsmöten. Föreningens festlokal byggdes om till visningslokal där medlemmarna kunde se vilka badrumslösningar de kunde välja. Hit kunde boende även gå dagtid för att slippa damm och buller när deras lägenheter renoverades.
– Visst var det många i föreningen som tyckte att det här var jobbigt, men alla valde att stanna kvar, säger Joakim. I juni 2023 stod renoveringen äntligen klar och trots påfrestningarna under projektets gång finns det inget som Ättekullas styrelse önskar man hade gjort annorlunda.
– Vi var tvungna att göra det här, och det har gått jättebra, avslutar Joakim.
Ordförande Joakim Hildingssons tips inför stambytet:
* Så funkar partnering
Partnering är en samarbetsform där en entreprenör knuten till HSB kopplas in i ett tidigt skede. HSB, brf:en och entreprenören arbetar tillsammans och med full transparens för att hitta de bästa lösningarna.
Alla Sveriges brf:er och fastighetsägare kan få stöd av HSB. Vi erbjuder heltäckande förvaltningstjänster för en tryggare vardag.
Adress: Bärnstensgatan 1-55, Helsingborg.
Byggår: 1973-1974.
Antal lägenheter: 391, fördelade på 27 tvåplanshuskroppar med 68 trapphus.