Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Populära nätverksträffar för unga

HSB Södertörns första nätverksträff för unga styrelseledamöter var en succé. Nu hoppas man att satsningen ska ge ringar på vattnet och få fler unga att engagera sig i styrelsearbete.

Ambitionen med nätverket – riktat till styrelseledamöter i åldersgruppen 18 till 35 år – är att stötta yngre i rollen som förtroendevalda och att erbjuda en trygg arena för erfarenhetsutbyte.

– Vi har haft svårt att locka just den här målgruppen med våra traditionella tematräffar och evenemang, så vi kände att det var dags att ta ett nytt och större grepp, säger Emma Bratt på HSB Södertörn, som ansvarar för projektet.

Idén till nätverksträffarna fick Emma när hon läste i HSB Uppdraget att HSB Skåne och HSB Malmö haft framgångar med liknande evenemang.

– Jag kontaktade dem och fick massor av bra tips till vårt projekt. Vi började med att sätta ihop en intern referensgrupp bestående av medarbetare i passande ålder, som vi kunde bolla idéer med. Det var otroligt värdefullt, både när det gällde att hitta rätt kommunikationsform för inbjudan och upplägg för evenemangen i sig. Vi valde medvetet gäster som vi trodde skulle vara extra intressanta för målgruppen, säger Emma. 

Kommunikationslösningen blev en kombination av kanaler som kompletterade varandra: digitala nyhetsbrev, riktade digitala utskick, postala inbjudningar och uppföljande sms-påminnelser.  

– Våra medarbetare hjälpte också till att sprida information om träffarna till alla kunder de var i kontakt med, och sist men inte minst ringde vi upp möjliga deltagare några dagar före evenemanget, säger hon.

"Föreläsningen och nätverksträffen gav jättemycket. Vi fick så många användbara tips och tankeställare."

För Josefine Lundberg, 31, revisor i HSB brf Flottiljen, var det där sista-minutensamtalet, liksom gästföreläsaren, avgörande för att hon skulle komma på den första träffen.

– När HSB ringde och berättade att retorikexperten Elaine Eksvärd skulle hålla föredrag så ville jag verkligen gå dit. Jag har läst mycket av det hon har skrivit och har länge velat gå på en av hennes föreläsningar, säger Josefine.

Evenemanget hölls en tisdagskväll och började med att de drygt 30 deltagarna bjöds på mat, vilket uppskattades då de flesta kom direkt från jobbet.

Därefter talade Elaine Eksvärd om vikten av god retorik, konsten att få fram ett budskap och hur man bäst bemöter härskarteknik. 
– Föreläsningen och nätverksträffen gav jättemycket. Vi fick så många användbara tips och tankeställare, säger Josefine. Vi fick också ställa frågor kring situationer som kan uppstå och hur man kan hantera och svara på dem.

En annan deltagare, Izla Masso, uppskattade framför allt möjligheten att nätverka och samtala med andra unga styrelseledamöter.

– Jag tror att många som är nya i en styrelse och inte har haft tidigare förtroendeuppdrag ibland känner att de saknar information och inte riktigt vet vad som förväntas av dem. Då är en sådan här träff ett bra tillfälle att lära sig mer genom att diskutera och utbyta erfarenheter med andra, säger hon.