Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Mycket att vinna på samordning av projekt

22 februari 2022 Många bostadsrättsföreningars styrelser har en rad olika renoveringsbehov och möjliga investeringar att ta ställning till och planera inför. Det finns flera argument som talar för att om möjligt samordna projekten.

I föreningens underhållsplan anges ofta olika tidsperspektiv för insatser som fasad- eller takrenovering, utbyte av fönster eller stammar, modernisering av elinstallationer, installation av nytt ventilationssystem eller upprustning av utemiljön. Det kan kännas logiskt för styrelsen att till punkt och pricka följa planen och beta av saker lite i taget. Oftast är det dock ekonomiskt fördelaktigt att samordna olika projekt, samtidigt som detta kan spara tid, förenkla styrelsens arbete och orsaka mindre stök och bök för de boende.

– Köper man in flera saker samtidigt går det att pressa kostnaderna för entreprenaden. Med allting i samma totalentreprenad kan man vända sig till ett större företag som har mer muskler och kan få bättre villkor hos underentreprenörerna. Dessutom sparar det en slant att kunna samordna till exempel ställningsarbete och byggetableringen, förklarar Emil Lindhagen, fastighetsutvecklare på HSB Stockholm.

För styrelsemedlemmarna innebär samordningen en enda motpart under planering och genomförande, liksom i efterhand ifall man till exempel måste hantera några garantiärenden.

– Dessutom slipper de boende onödigt obehag med till exempel byggnadsställningar som måste sättas upp och tas ner flera gånger om eller att behöva ge flera aktörer tillgång till sina lägenheter vid olika tillfällen, säger Markus Sigerstad, projektledare på HSB Stockholm.

Titta på helheten

Styrelsen ska tänka smart kring underhållsplanen. Går det till exempel att vänta med fönsterrenoveringen ett par år ifall det vid den tidpunkten ändå kommer att bli dags att ta tag i fasaden? Eller så kanske det går att tidigarelägga en fasad- och fönsterrenovering som egentligen ligger senare i planen om man får problem med taket? Detta kan ju dessutom förbättra byggnadens energieffektivitet.

– Det viktiga är att seriöst titta på helheten. När en förening ber oss på HSB hjälpa till med en renovering tar vi in experter som gör en statusbesiktning även på andra delar och jämför med underhållsplanen för att se vad som blir optimalt att göra. Samtidigt har vi inget egenintresse av att göra något i onödan. Det är alltid behoven som styr våra rekommendationer, säger Markus Sigerstad.

– Det som berör byggnadens skal hör hur som helst ofta ihop. Läcker taket kan det finnas problem även med fasad och fönster. På liknande sätt är det oftast dags att byta elinstallationer när stammarna är uttjänta, säger Emil Lindhagen.

Bättre för de boende

Från styrelsens sida kan viss samordning också bli ett sätt att skapa extra värde för medlemmar som måste godkänna en renovering. Bygger man ut balkonger samtidigt som man renoverar fasaden, eller förbättrar utemiljön i slutet av ett projekt, så blir ju detta en förbättring för de som bor i huset.

Även om samordning är bra, så är det oftast bäst att inte utföra stora exteriöra projekt samtidigt som omfattande åtgärder ska göras inne i ett hus. Det blir då så mycket som pågår att det är svårt att bo kvar i sin lägenhet, vilket i stort sett alltid är en förutsättning i en bostadsrättsförening. En förening som tagit fasta på detta är HSB Brf Svandammen i Midsommarkransen.

– Vi är en liten bostadsrättsförening med familjär stämning som har 31 lägenheter i ett hus från 1934. Det byggdes om 1985 och vi har nu kommit in i en ny renoveringscykel för att åter göra huset toppmodernt, förklarar styrelseledamoten Karin Palmaer.

Under 2020 genomförde föreningen med HSB Stockholms hjälp en stor samordnad renovering av tak, fasad och samtliga fönster. Efter en paus drar man under 2022 igång ett stambyte.

– Hade vi gjort allting samtidigt skulle vi behövt evakuera hela huset, vilket vi inte har någon möjlighet till. Däremot var det väldigt positivt att samla ihop de exteriöra renoveringarna i en enda entreprenad. Att dela upp dem skulle ha tagit längre tid och varit mer kostsamt. Men framför allt uppskattade vi att ha en enda förhandlings- och samtalspartner för alla delar, avslutar hon.

Stöttning hela vägen

När en förening vänder sig till HSB får styrelsen stöd hela vägen genom projektet. HSB:s projektledare hjälper till från och med undersökningarna innan beslut fattas, i entreprenadupphandlingen, genom hela byggprocessen och till det att en oberoende besiktningsman har gjort slutbesiktning av allt som utförts.

– Vid behov kan styrelsen också ta hjälp av vår boendesociala grupp för att hantera oro bland de boende och lösa eventuella problem som uppstår. Det är en fantastisk resurs som HSB har att tillgå, säger Emil Lindhagen.

Fyra fördelar med samordning

  • Kostnader kan pressas
  • Tidsbesparingar under byggprojektet
  • Styrelsen får en enda motpart
  • Mindre stök för de boende

Vill du veta mer?

Vi kan hjälpa er förening med många olika typer av bygg- och renoveringsprojekt och dessutom se till att de fungerar så bra som möjligt i förhållande till varandra. Vi är med er hela vägen från planering till att säkerställa att arbetena har blivit korrekt utförda.