Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Det lackar (redan!) mot jul – beställ gran från HSB idag

06 oktober 2023 Det kanske känns tidigt, men det är faktiskt dags att börja tänka på julpyntandet! Eller åtminstone julgranen, om den ska bokas genom HSB Malmö. En bostadsrättsförening som nyttjar den servicen är HSB brf Sigge. Så här gick det till för ett år sedan, när deras fyrametersgran levererades.

Det är en mild novemberförmiddag 2022, och inne på gården hos HSB brf Sigge står grannarna Thomas Bergstaf och Rolf Roste och väntar spänt på en julgransleverans.

HSB brf Sigge ligger vid Slussen i Malmö. På första parkett med utsikt över kanalen, Drottninggatan och Gamla stan. Här har ordförande Thomas Bergstaf bott sedan 2007 och han planerar inte att flytta. Detsamma säger Rolf Roste, som bott här ännu längre, i hela 26 år.
– Vi har väldigt låg omsättning på våra bostadsrätter och vi har en otroligt god ekonomi i föreningen, säger Thomas Bergstaf.

Föreningen höjde sina avgifter 2022, och då var det första gången på länge.
– Det var på grund av elpriserna. Annars har vi inte höjt sedan 2007, säger Rolf Roste.

En vit HSB Malmö-bil med släpvagn stannar till utanför. På flaket ligger fyra julgranar. En av dem ska sättas upp inne på HSB brf Sigges gård.

Två starka fastighetsskötare drar den fyra meter höga kungsgranen från bilen till gården. Den är väl inpackad i ett nät.

Annika Hallborg, som ansvarar för HSB Malmös markskötsel, är med. I år är det ett femtiotal julgranar som ska levereras till olika bostadsrätter och hyresfastigheter i stan, berättar hon.
– Vi brukar börja utkörningen i mitten av november så julgranen är på plats inför första advent. Man kan välja tre eller fyra meter höga granar. Nu är vi inne på sluttampen av leveranserna, berättar hon.

Bostadsrättsföreningarna lägger sina beställningar i slutet av september och sedan pusslar Annika Hallborg tillsammans med Ted Åkerlund och Rikard Krook ihop ett utkörningsschema med fokus på ett geografiskt område i taget. Granarna beställs från en leverantör i Dalby som kör hela lasset till HSBs depå.
– Vi köper även in ljusslingor i de fall föreningen saknar det och sedan när det är dags att plocka ner granen i månadsskiftet januari - februari så hämtar vi granen och kör den till förbränning på Sysav. Ljusslingan tar vi hand om, den ses över och magasineras tills det är dags att ta fram den igen, säger hon.

julgrans1_NY.jpg
Så här såg det ut strax före första advent förra året, när HSB brf Sigge fick sin fyrametersgran levererad. Ett glatt och väloljat team från HSB sköter utkörningar och uppsättningar av julgranar. Ted Åkerlund, Anton Olsson, Thomas Bergstaf (ordförande i HSB brf Sigge), Annika Hallborg och Vasile Gherasim.

Ted Åkerlund, Vasile Gherasim och Anton Olsson är ett väloljat team. En ser över fästanordningen där julgranen ska placeras, en annan yxar till granens fot så att den ska passa och en tredje går igenom ljusslingan. Men så har de också levererat ett antal granar redan.

Kan man beställa ännu mer julpynt från er?
– Nej, vi koncentrerar oss på gran och belysning. Vi kommer inte ut med julgranskulor eller tomtar, säger
Annika Hallborg och skrattar.
– Men julen är viktig för många, så det känns väldigt bra att kunna hjälpa till, fortsätter hon.

Thomas Bergstaf tittar med beundran på granen som sakta reses.
– Nu står den stadigt, utbrister Ted Åkerlund.
– Det känns lyxigt att fyra man kommer hit och hjälper till att sätta upp en julgran. För några år sedan köpte vi in den och satte upp den själva. Men det är skönt att slippa det, säger Thomas Bergstaf.

Vasile Gherasim monterar slingan runt granen med hjälp av en lång orange snöpinne med en särskild böj upptill. Det är lite pill, slingan har bildat en trasslig sladdboll på slutet och vill inte dras ut. Det tar en stund att reda upp. Under tiden går Rolf Roste ner i källaren och ser till att strömmen är påslagen till stolpen i trädgården.
– Nu är det sanningens minut, ropar Ted Åkerlund.

Sladdtrasslet är utrett och kontakten sitter fast i stolpen, men granen lyser ändå inte. Rolf Roste springer ner i källaren igen, och voilá! Strax lyser granen med alla sina små LED-lampor.

En granne högre upp i huset fotograferar och vinkar från sitt fönster. Fastighetsskötarna tackar för sig och önskar alla en god jul, snart på väg mot nästa julgransuppsättning.

julgranar-hsb.jpg

Thomas Bergstaf står kvar och beundrar granen och tänker på adventsfikat som föreningen ska bjuda på i helgen. Då blir det både glögg, varm korv och en vacker gran att titta på.

Beställ julgran

Vill ni också ha en julgran till er brf i jul?