J - S

Kontaktuppgifter

Felanmälan

Fastighetsskötsel HSB Södertörn hsb.se/felanmalan 

Jour Securitas17:00-08:00 | 08-657 64 70 Störningsjour, akuta fel tex vattenläcka.

SmartPark 0771-808 880 Felparkerade bilar, trasig p-automat.

Felanmälan Hissar | 08-779 53 53 Vid problem med hissarna.

Telenor www.telenor.se | 020-222 222 Ansvariga för bredbandet mm.

 

Kundcenter

Föreningens förvaltare forvaltaren@docenten.se | 08-608 68 00

HSB Kundcenter info.sodertorn@hsb.se | 08-608 68 00

Garagebrickor HSB Södertörn | 08-608 68 00 Ansvariga för köer, avtal samt garagebrickor.

 

Styrelsen

info@docenten.se | Brev lämnas i vita postlådan vid styrelserummet Bergakungsvägen 3

 

Fritidskommittén

Fritidskommittèn | Fritid@docenten.se

John Serratusell, ansv.för samlingslokalen 070-914 84 52 | john@docenten.se

Susanne Björk, ansv. för fritidsaktiviteter, gym/pingisrum 070-489 01 88 | susanne@docenten.se

Sture Pettersson ansv.för övernattningslgh/snickarboa’ 070-266 17 25 | sture@docenten.se

Köksfläkt

Vanliga motordrivna köksfläktar får inte installeras. En sådan fläkt kan störa ventilationen för andra boende. Det som får sättas in är en speciell spiskåpa som ansluts till ventilationssystemet. Fastighetsförvaltaren HSB kan ge information och rekommendera kontaktperson för installation och inställning av ventilationen.

Vid den lägenhetstillsyn som återkommer regelbundet kontrolleras bl.a. köksventilationen. Upptäcks en otillåten köksfläkt måste den bytas ut.

Markiser

Uppsättning av markiser kräver inte bygglov eller bygganmälan men en avtalsblankett om underhållsansvar måste fyllas i och skickas till HSB Kundcenter. Kontakta Fastighetsförvaltaren HSB (se Kontaktinfo) för att erhålla blankett.

Välj ett markistyg i mild färgskala såsom grått, beige, brun och terrakotta. Välj inte rent vit eller svart, färger som blir för hårda.

Medlemsrådgivning (HSB)

Till skillnad från HSB Kundcenter som hjälper till med sådant som felanmälan och liknande så har alla medlemmar i HSB möjlighet att kontakta Medlemsrådgivningen för att exempelvis få juridisk rådgivning. Se HSB Södertörns hemsida.

Medlemsträdgård

Bakom Vita Villan finns en trädgård med pergola som tillhör föreningen. Som medlem är du varmt välkommen att besöka trädgården. Det finns också möjlighet för dig att ha egna odlingar i de odlingslådor som vi upplåter för privat bruk till våra medlemmar.

Var snäll och respektera att odlingarna i lådorna är privata!

Kontakta styrelsen direkt på info@docenten.se om du är intresserad att teckna dig för en egen odlingslåda.

Nyhetsbrev - föreningens infobrev

Föreningen delar ut infobrev till alla medlemmar flera gånger per år. Både nya och gamla nyhetsbrev kan du som medlem läsa på Mitt HSB.

Logga in på Mitt HSB med ID och lösenord eller BankID och välj Mina sidor och därefter Mina Dokument.

Nycklar och låsbrickor

Till varje lägenhet ska höra:

1 st nyckel till ytterdörr, port och vägbom. (Om låset i ytterdörren är bytt, används gamla nyckeln till port och vägbom). Nyckel till port kommer från 12 januari 2023 att ersättas av låsbricka. Den gamla portnyckeln kommer dock fortfarande kunna användas.

1 st nyckel till tvättstuga 

1 st nyckel till bokningstavla i tvättstuga. Från den 15 januari 2023 kommer gamla bokningstavlan ersättas av elektronisk bokningstavla.

1 st nyckel till soputrymme. Denna nyckel går också till glasåtervinningen samt stora källsorteringshuset

1 st nyckel till lägenhetsförråd om lägenheten har förråd 

1 st nyckel till cykelrum

Om du behöver extra nycklar, eller om du tappar bort nycklar kontaktar du fastighetsskötaren för att beställa nya. Du betalar själv för nya nycklar.

Om du behöver extra låsbrickor kontaktar du HSB Kundcenter. Ny låsbricka kostar 200 kr.

Om det saknas nycklar eller låsbrickor när du köper en ny lägenhet bör du kontakta säljaren. Du får komma överens med säljaren om vem som ska stå kostnaden. 

Odlingslådor/pallkragar

Bakom Vita Villan och på berget vid gamla boulebanan utanför Bergakungsvägen 9 – 1, finns odlingslådor som vi upplåter för privat bruk till våra medlemmar. Dessa lådor innehas och sköts av boenden i vår förening.

Var snäll och respektera att odlingarna i lådorna är privata!

Är du intresserad av att teckna dig för en egen odlingslåda, kontakta styrelsen direkt på info@docenten.se.

Pingisrummet

I anslutning till tvättstugorna vid Bergakungsvägen16 så finns ett pingisrum. Detta är gratis att använda, men för att komma in behövs en nyckel som kan kvitteras ut hos ansvarig för gymmet (se Kontaktinfo).

Pool

På grund av risken för vattenskador är det inte tillåtet att ha pool (vare sig uppblåsbar eller pool på stålställning), spa-bad eller badtunna på altan, terrass eller balkong. Detta gäller även altan i markplan.

Porttelefon

Till ytterdörrarna/portarna finns porttelefoner. Här följer en kort instruktion:

Uppringning med namnlista: Använd pilarna för att bläddra mellan efternamn och klicka på knappen under telefonluren för att välja efternamnet. Använd därefter pilarna för att välja förnamn och klicka på knappen under luren för att ringa upp.

Öppna med svarstelefon: När samtalet från porttelefonen (telefonnummer: 08-50 35 22 83) accepteras kommer en röst berätta att samtalet kommer från "port". Därefter kan personen vid porten identifiera sig. För att låsa upp dörren används knapp 5 på svarstelefonen. För att förenkla för er, lägg med fördel till numret till porttelefonen i era telefonkontaker så att ni enkelt ser att det är porttelefonen som ringer. Som bonus kan ni ringa det egna telefonnumret via namnlistan och släppa in er själva, ifall ni gått hemifrån utan nyckelbricka. 

Uppdaterad 2023-01-19

Raketer och fyrverkerier

Sedan den 1 juni 2019 gäller nya regler för fyrverkerier. För att få köpa, inneha och använda fyrverkeriraketer med styrpinne, eller andra pyrotekniska artiklar som inte omfattas av eventuella undantag, behövs tillstånd.

Läs mer på Södertörns Brandförsvars hemsida

Samlingslokalen

På Bergakungsvägen 20 finns föreningens samlingslokal. Den kan hyras för kalas för både barn och vuxna samt för olika aktiviteter. Maxantal är 60 personer.

Lokalen disponeras från kl. 13.00 en dag till kl. 12.00 nästa dag. För bl.a. barnkalas finns korttidshyra. Mer information hittar du under fliken Våra Lokaler/Samlingslokalen, där även ett formulär finns för att boka lokalen.

I lokalens pentry finns bland annat kyl, frys, vanlig diskmaskin samt viss köksutrustning. Glas och porslin finns för ca 50 kuvert.

Priser:
Söndag – torsdag: 350 kronor per dygn.

Fredag, lördag samt dag före ”röd” dag: 750 kronor per dygn.

Korttidshyra kl. 13.00-17.00: 350 kronor.

Hyran debiteras ansvarig bostadsrättshavare genom tillägg på månadsavgiften. Deposition 1000 kr som återbetalas när städning och iordningställning kontrollerats.

Skyddsrum

Skyddsrum finns på Bergakungsvägen 9 och Bergakungsvägen 18. Skyddsrummet på Bergakungsvägen 18 används idag som parkering och är belägen längst in i stora parkeringsgaraget.

Föreningen äger och underhåller skyddsrummen. Skyddsrummen måste vara utrymda inom 48 timmar. Det är föreningens ansvar att iordningställa skyddsrummen vid behov.

Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast där du befinner dig. Vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst.

Läs mer på MSB:s hemsida. https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap--civilt-forsvar/befolkningsskydd/skyddsrum/

Snickarboa´

Vid tvättstugorna bredvid Bergakungsvägen 9 finns snickarboa’ som du som medlem kan boka.

Här finns arbetsytor med bland annat hyvelbänkar. Det finns också vissa enklare handverktyg att låna.

Tapetserarbord finns att låna och finns placerad i Snickarboa’.

Lokalen bokas via föreningens hemsida eller via kontakt med ansvarig för Snickarboa’ (Se Kontaktinfo). Vid användning utgår en deposition på 500 kr.

Sophantering

Hushållssopor: I soprummen finns behållare för brännbara hushållssopor (restavfall) samt behållare för matavfall.

Vanliga hushållssopor (restavfall) ska förpackas i täta, väl hopknutna plastpåsar. Fyll inte behållarna mer än att locken går att stänga annars kan obehaglig lukt spridas.

Till matavfall måste särskilda papperspåsar användas. Dessa finns att hämta i källsorteringsrummet.

Tidningar, plastförpackningar, pappersförpackningar och metall ska källsorteras och kastas i de olika behållare som finns för dessa sopor i det vita källsorteringshuset utanför Bergakungsvägen 54 - 56.

OBS! Pappersförpackningar och kartonger mm måste pressas samman innan de slängs!

Flaskor och glasförpackningar ska lämnas i utrymmet märkt Glasåtervinning som finns längst till vänster om infarten till lilla garaget på Bergakungsvägen 3.

Elavfall: Mindre elapparater, glödlampor/lågenergilampor samt lysrör och batterier (ej bilbatterier), ska lämnas i olika behållare i rummet till höger i det vita källsorteringshuset utanför Bergakungsvägen 54 - 56. ”Mindre elapparater” motsvarar sådana som får plats i ”elburen”. Den vanliga soprumsnyckeln passar även till dörrarna i båda källsorteringsrummen.

Grovsopor: För mindre grovavfall finns ett särskilt sopkärl i vita källsorteringshuset utanför Bergakungsvägen 54 - 56.

Det är inte tillåtet att slänga några grovsopor som inte får plats i kärlen. Som boende måste du själv ombesörja bortforsling av större grovsopor som exempel möbler och byggmaterial.

Under städdagarna varje höst och vår brukar en container för grovsopor ställas upp. I den får du som medlem slänga egna grovsopor direkt efter att städningen är klar. Containern får inte användas för till exempel elektronik, batterier, lysrör, färg, olja, kemikalier, däck eller hushållsmaskiner.

Hjälp till att hålla rent och snyggt i våra soputrymmen! Det ingår inte i sophämtningen att plocka skräp från golvet.

Återvinningscentral: Färg, olja, kemikalier, bilbatterier, vitvaror, tv-apparater, madrasser, trävirke, kakel, möbler, jord och liknande är exempel på sådant som inte får slängas/lämnas i soprummen eller på annan plats inom området.

Lämna dessa saker på Återvinningscentral. Läs mer på SRV:s hemsida: www.srvatervinning.se om sortering och öppettider.

Störningar

Enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar, får en boende inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön.

Boende i flerfamiljshus måste acceptera vissa “störningar”, exempelvis levnadsljud såsom lekande barn, dammsugning, tv-ljud, barn med kolik som skriker på natten ibland, att nattjobbare lagar mat och duschar mitt i natten samt att folk spelar musik.

Om du upplever dig bli störd av din granne är ett bra första steg att prata med din granne som stör. Om det inte hjälper ska du anmäla störningarna till bostadsrättsföreningens styrelse. Du kan även kontakta störningsjouren hos Securitas (Se Felanmälan utanför arbetstid) som kan komma ut och göra en objektiv bedömning.

Aktiviteter som orsakar mycket ljud, som hög ljudnivå på radio/stereo/TV, borrning i väggar eller liknande får inte förekomma mellan kl. 22.00 - 07.00 på vardagar.

Ombyggnation eller renovering är tillåtet på vardagar mellan 07.00 - 20.00 samt helger och röda dagar mellan kl. 08.00 -18.00.

Om ni ska ha fest eller utföra störande arbeten, sätt upp lappar i god tid i trappuppgången. Tala om var och när, så att de grannar som eventuellt blir störda kan kontakta er.