A - I

Akuta fel

Dagtid anmäls akuta fel till HSB Södertörns via deras Kundcenter (se Felanmälan).

För felanmälan och arbeten som måste åtgärdas utanför ordinarie arbetstid har Brf Docenten jouravtal med Securitas (se Felanmälan). Jouravtalet omfattar bland annat: garageportar, glaskross, tvättstugor, VVS, el, ventilation och lås.

Observera att låsöppning av dörr till lägenhet alltid bekostas av bostadsrättsinnehavaren. Detsamma gäller utryckning för till exempel elfel som beror på fel i den boendes egen utrustning. 

Andrahandsuthyrning

Du har rätt att hyra ut lägenheten om du har skäl till detta enligt Bostadsrättslagen. Skäl kan vara exempelvis att du ska arbeta eller studera på en annan ort, genomföra militärtjänstgöring, vill provbo på annat håll eller liknande. Brf Docenten tillåter andrahandsuthyrning med som mest sex månader åt gången och styrelsen prövar varje ansökan separat. Tillstånd ges inte för korttidsuthyrning genom exempelvis Airbnb eller liknande plattformar. Tillstånd ges inte heller för juridiska personer eller enskilda näringsidkare som andrhandshyresgäster. Ansökan ska göras på blankett som kan fås från HSB Kundcenter.

Bostadsrättsföreningen tar ut en agfivt för den som hyr ut i andra hand. Avgiften är 10% av gällande prisbasbelopp.

Kontakta HSB Kundcenter (se Kontaktinfo ) för att få veta mer eller om du behöver en blankett för att ansöka om tillstånd att hyra ut i andra hand. 

Hyr du ut din lägenhet utan styrelsens medgivande riskerar du att bli av med nyttjanderätten. Föreningen har då rätt att säga upp dig och tvinga dig att flytta. Andrahandshyresgäster ska alltid skriva sig som c/o hos den ursprungliga ägaren och det är inte tillåtet att uppdatera namn på vare sig brevlåda eller dörr på egen hand.

Se mer info här 

Badtunna/SPA-bad/Pool

På grund av risken för vattenskador är det inte tillåtet att ha badtunna, spa-bad eller pool (vare sig uppblåsbar eller pool på stålställning) på altan, terrass eller balkong. Detta gäller även altan i markplan.

Bastu

I huset som kallas Vita Villan (Bergakungsvägen 48), finns i anslutning till träningslokalen en bastu med dusch och omklädningsrum. Bastun bokas på avsedd plats inne i Vita Villan. För tillträde (till både träningslokal och bastu) krävs att en deposition lämnas á 500 kr för att kvittera ut en nyckelbricka. Kontakta ansvarig för gymmet. (se Kontaktinfo ). Bokning gör du med din nyckelbricka. Mer info finns på plats i Vita Villan.

Besöksparkering

Det finns 11 gästparkeringar utomhus vid infarten och på stora parkeringsplatsen, varav 2 har laddstation för elbilar samt 1 är handikapparkering. Ytterligare 5 parkeringar finns nere vid Snättringevägen 38 som tillhör föreningen.

För samtliga dessa platser gäller parkeringsbiljett som går att lösa i automaten vid utomhusparkeringen eller via SMS-biljett samt Easypark (app).

Bokning av tvättstuga

Från den 15 januari 2023 görs bokning av tvättstuga på en elektronisk bokningstavla eller via internet.

Inloggning till bokningstavlor 

Inloggning görs med avläsning av låsbrickan vid symbolen på bokningstavlan, varpå bokningssidan automatiskt öppnas. 

Inloggning till internetbokning

Inloggning görs på följande webadress: http://docenten.pmdns.net/ En första inloggning görs med tillfälligt användar-ID och lösenord. Informaiton om det finns på Mitt HSB/Mina sidor/Mina dokument. Som användare lägger man in egen e-mailadress under Inställningar. Man får därigenom bekräftelse på gjorda bokningar samt en påminnelse när tvättpasset närmar sig.

Bokningsinstruktion tvättstugor 

Efter  visar skärmen en översikt för den aktuella veckan och den aktuella tvättstugan. Veckan som visas kan bytas med pilarna i den övre delen av fönstret och tvättstugan som visas väljs i den vänstra delen av fönstret.

Ett tvättpass bokas eller avbokas genom att klicka på det och därefter bekräfta valet.

Under Mina bokningar finns en översikt av alla bokade pass.

Du kan boka 2 tvättpass åt gången och de kan bokas upp till 30 dagar i förväg. Du kan också boka 2 tvättstugor parallellt. Tvättpasset måste aktiveras inom 30 minuter efter passets start och tillträde till lokalen beviljas 0 minuter efter passets slut. 

Under det bokade passet används låsbrickan i läsaren vid den bokade tvättstugan för att låsa upp dörren. Låsbrickan används också för att låsa upp ytterdörren till tvättstugorna. Till städskrubben används fortfarande den gamla nyckeln. 

Bredband/IP-telefoni

För boende hos Brf Docenten ingår bredband via Telenor (tidigare Bredbandsbolaget) för hastigheten 500/500 Mbit i månadsavgiften. Önskas högre hastighet får boende vända sig till Telenor och själv bekosta mellanskillnaden.

Gällande IP-telefoni ingår den fasta avgiften i månadsavgiften via Telenor.

Vid fel på trådlös överföring (wi-fi), router eller liknande, vänligen kontakta Telenor. (se Kontaktinfo)

Bygga om/renovera

Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra åtgärder som innefattar:

- Ingrepp i en bärande konstruktion.

- Ändring av befintliga ledningar för ventilation, avlopp, värme eller vatten.

- Annan väsentlig förändring av lägenheten.

Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som bostadsrättshavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.

För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering och/eller ombyggnad i våtrum följa branschregler för våtrum (BBV), samt anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).

Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker.

Det är du som bostadsrättshavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar eller gård.

Tapetserarbord finns att låna. Kontakta ansvarig för snickarboa’ (se Kontaktinfo).

Tänk på att inte störa dina grannar i samband med ombyggnad. Anslå gärna i portuppgången innan du sätter i gång. Ombyggnadsarbetet får inte utföras på kvällar eller nätter, se vidare under rubriken Störning.

Cyklar och barnvagnar

Cyklar och barnvagnar ska ställas i de särskilda utrymmen som finns i anslutning till de flesta portar i lägenhetshusen eller mindre hus nära de fristående radhusen. Kontakta Blidborgs Fastighetsservice (se Kontaktinfo) för att ta reda på vilken nyckel som krävs.

Observera att cyklar och barnvagnar inte får placeras i trappuppgångar, entréer och/eller vid utrymmen utanför lägenheterna på de olika våningsplanen. Detta är dels en säkerhetsrisk vid exempelvis en brand, men är även hinder för framkomligheten för sjuktransporter, städpersonal, brevbärare med flera.

Fastigheten

Brf Docenten byggdes mellan 1987-1989 och består av totalt 165 lägenheter fördelat mellan lägenhetshus med terrass-balkonger och radhusliknande lägenheter i två våningar.

Brf Docenten har två fastighetsbeteckningar som alla ligger på Bergakungsvägen.

  • För boende på Bergakungsvägens udda siffror så heter fastigheten Docenten 17

  • För boende på Bergakungsvägens jämna siffror så heter fastigheten Docenten 8

Föreningens organisationsnummer är: 716418-7614

Fastighetsskötsel

HSB Södertörn har hand om föreningens fastighetsskötsel (se Felanmälan). Uppge namn adress, telefonnummer och vad din anmälan gäller (beskriv felet så utförligt som möjligt)

Vänligen notera att du som bostadsrättshavare själv står för kostnaden för avhjälpande av fel som avser sådant du enligt stadgarna själv är ansvarig för.

Felanmälan hissar

Fel på hissar anmäls till Hiss & Elteknik (se Felanmälan).

Mindre fel såsom grus i dörrspåret eller slocknad lampa bör dagtid anmälas till Fastighetsskötaren. (se Felanmälan)

Fritidskommittén

Fritidskommittén har hand om föreningens olika lokaler så som snickarboa’, gymmet, pingisrummet, Vita Villan och samlingslokalen. Fritidskommittén ansvarar även för att ordna olika aktiviteter för medlemmarna i föreningen.

Information om de olika aktiviteterna som ordnas under året publiceras dels på www.docenten.se och dels via information på föreningens anslagstavlor som bland annat är placerade i samtliga portar och vid soprum/cykelförråd.

Fritidskommittén tar gärna emot förslag på olika aktiviteter som skulle kunna ordnas (se Kontaktinfo).

Föreningsstämma

Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ och hålls normalt en gång per år. En extrastämma kan hållas antingen då en särskild fråga kräver föreningsstämmobeslut, eller då minst 10 procent av medlemmarna kräver detta. I vår förening hålls den ordinarie föreningsstämman i maj månad.

På föreningsstämman behandlas bokslut och resultat, föreningens verksamhet under det gångna verksamhetsåret och motioner från medlemmarna. Föreningsstämman väljer även styrelse, valberedning och revisorer för det kommande verksamhetsåret.

En motion är ett sätt för varje medlem att uttrycka sina åsikter och ta upp enskilda frågor som stämman har att fatta beslut om. Styrelsen är skyldig att följa det beslut som stämman fattar om detta inte uppenbart står i strid med styrelsens förvaltningsansvar.

En motion ska innehålla en rubrik, en kort sammanfattning av ärendet samt själva yrkandet, alltså vad du som medlem vill att stämman ska ta ställning till.

För att en motion ska vara giltig måste den vara undertecknad samt innehålla kontaktuppgifter. För att en motion ska tas upp till behandling på föreningsstämman ska den vara inlämnad senast den sista mars.

Protokoll från genomförd föreningsstämma anslås i tvättstugorna samt finns att läsa på Mitt HSB.

Logga in på Mitt HSB med ID och lösenord eller BankID och välj Mina sidor och därefter Mina Dokument.

Förråd

Varje lägenhet har ett gallerförsett förråd som har samma nummer som lägenheten enligt HSB:s register (2-3 siffror). Du som bostadsrättshavare måste själv ombesörja ett lås till förrådsdörren.

Det är inte tillåtet att förvara ägodelar utanför förråden, i trapphus eller korridorer.

Förvaltare (HSB)

Vår fastighetsförvaltare i HSB har hand om frågor som rör det mesta såsom reparationer, vattenskador, inbrott, inre och yttre underhåll, garageplatser, kötider med mera. Du kan nå föreningens förvaltare via telefon eller mail (se Kontaktinfo).

Garage och parkering

Föreningen har två garage under respektive lägenhetshus samt en utomhusparkering. För att ställa sig i kö eller byta mellan garage och utomhusparkering, ska du kontakta HSB Kundcenter (se Kontaktinfo).

Det finns 11 gästparkeringar utomhus vid infarten och på stora parkeringsplatsen, varav 2 har laddstation för elbilar samt 1 är handikapparkering. Ytterligare 5 parkeringar finns nere vid Snättringevägen 38 som tillhör föreningen. För samtliga dessa platser gäller parkeringsbiljett som går att lösa i automaten vid utomhusparkeringen eller via SMS-biljett samt Easypark (app).

Av brandsäkerhetsskäl är det förbjudet att förvara lösa däck eller hjul i garaget. Andra ”lösa” föremål får inte heller förvaras där.

Garage- och parkeringsplatser är endast avsedda för motorfordon i körbart skick.

Garagen är videoövervakade. Vid inbrott eller skadegörelse i garagen bör någon i styrelsen omedelbart kontaktas, annars kan inspelade bevis raderas. På grund av olycksrisken får barn inte vistas ensamma i garagen. Cykling och lek är absolut förbjudet i garagen. Lösa katter måste ses till så att dessa inte tar sig in i garagen.

Laddplatser för elbilar finns i både lilla och stora garaget. Det finns 3 platser i lilla garaget samt 6 platser i stora garaget. För att ställa sig i kö för dessa platser kontaktar ni HSB Kundcenter (se Kontaktinfo).

För att komma in i garagen behövs en garagebricka som kan hämtas ut hos HSB Kundcenter mot en deposition på 200 kr styck.

Föreningen har avtal med parkeringsbolaget SmartPark. Om felaktiga parkeringar uppmärksammas, både utomhus och i garagen, bör bolaget kontaktas (se Kontaktinfo).

En felparkering kan exempelvis vara att i garagen stå med bilens hjul över de vita markeringarna som utgör parkeringsrutan, vilket medför att det inte går att köra in/ut från den angränsande rutan.

Ett annat exempel är att ställa sig på en plats i garaget som inte är avsedd för parkering. Detta kan vara i “korridoren” som är avsedd för att köra i eller längs väggar vid trapphusdörrar vilket i båda exemplen försvårar eller omöjliggör framkomlighet.

Det är alltså SmartPark (se Kontaktinfo) som på plats avgör om det rör sig om en felparkering.

Grillning

El- eller gasolgrill är tillåtna på balkonger/altaner. Var noga med att matos från grillen inte stör dina grannar.

Gymmet

I Vita Villan (Bergakungsvägen 48) finns ett fullt utrustat gym som medlemmar i föreningen fritt får använda. Det finns en åldersgräns på 16 år. För att komma in i gymmet måste en nyckelbricka kvitteras ut genom att lämna en deposition på 500 kr hos ansvarig i Fritidskommittén (se Kontaktinfo). Bokning gör du med din nyckelbricka. Mer info finns på plats i Vita Villan.

Om Vita Villans övernattningslägenhet är bokad får inte gymmet användas mellan kl. 22.00 - 07.00.

Hemförsäkring

Du som bostadsrättsinnehavare har ett ansvar för att teckna hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Bostadsrättstillägg ingår inte i föreningens försäkringar.

Kontakta ditt försäkringsbolag om du är osäker på hur du tecknar ett bostadsrättstillägg.

Husdjur och andra djur

I Brf Docenten är det självklart tillåtet att ha sällskapsdjur, däremot får inte yrkesmässig uppfödning av djur ske i lägenheterna.

Inom bostadsområdet är det inte tillåtet att rasta hundar eller katter. I stället kan du söka dig till många populära strövområden som finns i området.

Du som djurägare ska hålla ditt husdjur under tillsyn så att det inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet. Det är inte tillåtet att låta hundar gå lösa utan uppsikt. Respektera detta för allas trivsel. Din granne kanske är hundrädd, allergisk eller liknande.

Gällande vilda djur så är det förbud att mata fåglar, rådjur, förvildade katter eller andra djur i vårt bostadsområde. Detta på grund av att det kan dra till sig råttor och andra skadedjur.

Inglasning

Att glasa in sin terrass eller altan kräver tillstånd från styrelsen. Som bostadsrättshavare måste du själv begära bygglov hos kommunen innan arbetet påbörjas. Börja med att kontakta Fastighetsförvaltaren på HSB (se Kontaktinfo) innan du kontaktar styrelsen. Fastighetsförvaltaren har all information och mallar som kan användas vid ansökan. Där framgår även medlemmens underhållsansvar för inglasningen.

Inglasningen får inte hindra åtkomst av dagvattenrännorna längst ut på terrasserna. Rännan måste kunna rensas så att inte löv och skräp täpper till avloppsröret.