Uppdatering kring elbilsladdning

08 april 2021 Vid förra årsmötet (2020) fick styrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna kring elbilsladdning i byggnadens garage. Då detta låg i linje med styrelsens vilja kring utveckling av fastigheten för att hålla den modern och attraktiv tillsattes en projektgrupp. Projektgruppen har sedan detta arbetat och utrett frågan grundligt med enkätundersökning, insamling av offerter, ansökan hos Naturvårdsverket samt kontakt med experter i området.

Styrelsen kan med glädje meddela att vi har tagit ett beslut kring installation. Beslutet innebär att kostnaden skall hållas neutral för boenden i huset och bekostas av uthyrning av ladd-punkterna. Det skall heller inte vara nödvändigt att flytta från sin nuvarande plats, utan installationen skall ske flexibelt. Ingen särskild kö kommer upprättas, utan den kö som idag används kommer fortsätta att vara aktuell.

Valet av laddlösning har hamnat på en lösning från Zaptec. Undercentralen kommer att säkras upp med två 63A säkringar, samt en APM (last balanserare) som gör det möjligt att utnyttja tillgänglig energi optimalt. Utrustningen kommer stödja laddning upp till 22 kW. Att Zaptec valdes beror på att lösningen är framtidssäker, den stödjer automatisk uppdatering, Plug & Charge, flera uppkopplingsmöjligheter, samt en gratis portal för styrning, där alla konkurrenter tog ut en fast månadsavgift. Det är även en laddare tillverkad i Norge av ett företag med många år i branschen och flera installationer i just bostadsrättsföreningar.

Installationen kommer förbereda 24 platser att vara redo för att få en laddbox. Detta innebär att man drar alla kablar som behövs till dessa platser, utan att koppla in en laddbox. För att få bidrag från Naturvårdsverket så behövs dock fullständigt installerade laddpunkter och därför kommer föreningen initialt installera 10 st laddpunkter. Dessa kommer placeras i enlighet med visat intresse i den enkät som gjordes i höstas, ingen avgift kommer tas ut innan laddpunkten används. Detta ger oss möjligheten att flexibelt installera laddpunkter samt flytta dem vid behov. Med denna lösning behöver vi alltså inte flytta några från sina befintliga platser. När installation skett kommer det bli förbjudet att använda de vanliga uttagen för att ladda elbilar.

Installationen innebär en kostnad på ca 300 000 SEK inkl. moms. Av detta kommer föreningen få 150 000 SEK i bidrag av Naturvårdsverket (enligt preliminärt beslut). Finansiering skall ske genom uthyrning, då inte alla platser hyrs ut direkt kommer projektet låna pengar av föreningen till en ränta av 0,75%. Projektgruppen har beräknat att investeringen, inkl ränta, skall vara återbetald inom 10 år. Med en progressiv uthyrning över tid då elbilar och laddhybrider kommer öka i intresse, samt med bas i den undersökning som gjorts har projektgruppen sett att månadskostnaden för att nyttja laddmöjlighet kommer vara 250 SEK, vilket medför en total månadskostnad för garageplatsen på 1100 SEK. Denna modell innebär att investeringen är kostnadsneutral för föreningen. Till denna kostnad tillkommer ett elpris per kWh som betalas av den hyrande genom en schablonkostnad, vilket styrelsen återkommer med.

Installation är planerad att starta den 24 maj 2021. För frågor är ni välkomna att kontakta styrelsen.

Läs mer om Zaptec Pro

Zaptecs lösning

Hör Zaptecs VD i Sverige om lösningen